Baş Eğmez Lider Mela Mustafa Barzani'yi Saygıyla Anıyoruz


Bu makale 2022-03-02 19:49:31 eklenmiş ve 2328 kez görüntülenmiştir.
Murat Akkuş

 

Baş Eğmez Lider Mela Mustafa Barzani'yi Saygıyla Anıyoruz

 

Yaşamını halkının özgürlük mücadelesine adayan Mela Mustafa Barzani, 43 yıl önce bugün, ardında mücadeleyle dolu bir miras bırakarak hayata veda etti. 

 

Efsanevi Kürt liderinin, mezarının bir Pêşmergenin mezarından görkemli olmamalı vasiyetine uygun olarak mütevazi ve görkemli olmayan bir mezarda ziyaretçilerini karşılıyor.

 

Halkının ulusal talepleri doğrultusunda mücadele eden ve hiçbir zaman geri adım atmayan büyük önderi ebediyete intikalinin 43'ncü yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.

 

Mela Mustafa Barzani'nin güçlü sömürgecilere karşı sarsılmaz bir iradeyle verdiği mücadele, kullandığı meşru yöntemler, Kürtlere özgürlük yolunda büyük bir miras olarak kaldı.

 

"Onlar sivil Kürtleri katlediyordu. Bizde Arap köylerini basıp öldürebilirdik. Ama asla yapmadık" diyen General Barzani hiçbir zaman sivillere kurşun sıkmadı, sıktırmadı.

 

"İyi Kürtleri düşman öldürüyor. Kötü Kürtleri de biz öldürsek ortada Kürt kalmazdı" diyerek hainlere seslenen büyük lider; "Halkına hizmet edemiyorsan en azından ihanet etme", "Bende Kürdüm ama ile başlayan bütün kelimelerin sonu ihanetle bitiyor, Kürdün aması yok..!" diyerek tarihe not düşmüştür. 

 

Mela Mustafa Barzani'nin Hayatı…

 

Mustafa Barzani, 14 Mart 1903 yılında Barzan köyünde dünyaya geldi. Daha 3 yaşındayken büyük kardeşi Şeyh Abdulselam ve annesiyle yakalanarak sürgün edilip hapse atılır. 9 aylık zindandan sonra bırakılır. 12 yaşında iken, ağabeyi Abdulselam, gözleri önünde idam edilir.

 

1919 yılındaki İngiliz işgaline karşı Süleymaniye'de isyana başlatan Şeyh Mahmudi Hafid'in safında 300 yoldaşı ile saf tutar.

 

1931-32 yılları arasında Barzan, Mêrgesor ve Şêrwan bölgelerinde İngilizlere karşı savaşan Peşmergelere komutanlık yapan Mele Mustafa Barzani'nin askeri dehası fark edilir.

 

1932 yılında dönemin Irak hükümeti, İngilizlerin yardımıyla Şeyh Ahmed Barzani'yi yakaladıktan sonra Mela Mustafa Barzani, Kürt başkaldırı hareketinin başına geçer.

 

Aynı yıl Irak hükümeti, Peşmergeler ve Barzani ailesi için af kanunu çıkarınca 1936 ile 1943 yılları arasında, Peşmerge güçleri Irak hükümetine karşı herhangi bir kalkışma gerçekleştirmezken 1943'ten sonra Mela Mustafa liderliğindeki Peşmerge güçleri Irak'a karşı tekrar silahlı kalkışmaya başlar.

 

İkinci Dünya Savaşı'nın ve Irak hükümetine karşı askeri darbenin yaşandığı bu dönemde Mela Mustafa Barzani şartlardan istifade edip ata topraklarına, Barzan bölgesine geri gelir ve zayıf düşmüş Irak hükümetiyle var olan bütün ilişkilerini dondurup hükümetin Peşmerge'nin savaşı durdurması dahil tüm isteklerini reddeder.

 

2500 kişilik bir Peşmerge gücü toplayabilme başarısını gösteren Mustafa Barzani'nin bu başarısını kırmak için toparlanmaya çalışan Irak hükümeti, 18 ay sonra büyük bir askeri güç ile Barzan bölgesine tekrar harekât gerçekleştirir. Irak ordusuna karşı büyük bir mücadele veren Mustafa Barzani komutasındaki Peşmergeler Kuzey Kürdistan sınırındaki Kani Reşê'ye çekilmek zorunda kalır. Daha sonra Mustafa Barzani komutasındaki Peşmergelerle birlikte Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nin ilan edilme hazırlıklarının yapıldığı Mahabad kentine geçer.

 

Mela Mustafa Barzani, Mahabad'da Kürdistan Cumhuriyeti'nin ilan edildiği 22 Kasım 1946 yılında Pêşewa Qazi Mihemed'in yanında general olarak saf tuttu.

 

Kürdistan Cumhuriyeti'nin dağılması ardından, Mela Mustafa, Peşmergeleriyle birlikte dönemin Sovyetler Birliği devletine geçerken yolda İran güçlerinin türlü saldırılarına maruz kalırlar. Büyük bir mücadele sergileyen Peşmergeler, zor şartlar altında Sovyetlere varırlar.

 

Mustafa Barzani, 1975'in sonlarına doğru hastalandı. Tedavi için gittiği ABD'de 1 Mart 1979 yılında hayata gözlerini yumdu. Şino kentine getirilen cenazesi burada defnedilerek diktatör Saddam'a karşı yapılan son özgürlük başkaldırısı ardından cenazesi özgür Kürdistan'a getirilir ve Barzan'da ata topraklarında defnedildi.

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA