Güneşten Kopan Işık: Leyla Qasım


Bu makale 2019-05-13 06:26:05 eklenmiş ve 5214 kez görüntülenmiştir.
Murat Akkuş

Güneşten Kopan Işık: Leyla Qasım

 

Leyla Qasım, Kürdlerde ilk, dünyada dördüncü siyasi tutuklu kadın olarak idam edilmiş Kürtlerin Milli Kurtuluş Mücadelesinde sembolleşmiş bir Kürd kadınıdır.

 

Kürt ulusunun sömürgeci güçlerine karşı direnişini sembol edenlerden biridir Leyla Qasım. Ülkesine uygulanan ağır işgale ve baskıya dikkat çekmek için 1974 yılında Bağdat’ta uçak kaçırma girişiminde bulundu.13 Mayıs 1974'te, Saddam’ın canileri tarafından işkence ile ceplerin yapıldığı vücudu asıldığında, ezilen halkının milli marşını okuyordu.

 

Leyla Qasım, 1952 yılında Xaneqin’de Dalaho Qasım ve Kani’nin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Çiftçi olan Dalaho Qasım ve Kani’nin 4 erkek çocuğu Sebih, Selam, Sefa ve Selah tek kız çocuğuydu. Babası çiftçi olup Leyla 4 yaşında iken Erbil'e taşındı ve yoksulluk içinde yaşamaya başladılar. Onlara anneleri tarafından tarlada çalışma ve Arapça dili ilkokula gittikleri yıllarda öğretildi.

 

Ailesi orta ögretiminden sonra 1958 yılında Bağdat’a göçetti. Leyla Qasım'ın ailesi çok yoksul olup hayatlarını zorlukla sürdürüyorlardı. Dalaho Qasım kıt kanaat geçinmelerine rağmen kızının eğitim görmesini ve bir mesleği olmasını çok arzuluyordu. Leyla ve ailesi Kürdistan'daki gelişmeleri çok yakından takip ediyorlardı. Leyla çok genç yaşta acımasız BAAS rejiminin esaretinden kurtulmak amacıyla bağımsız Kürdistan için çalışmaya karar vererek ve idealini gerçekleştirmeye yoğunlaştı.

 

Bağdat’ta lise öğrenimini tamamlayan Qasım 20 yaşındayken Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) ile tanıştı ve onlara destek verdi. Leyla Qasım bu dönemde Peşmergelere katılma kararını verdi. Leyla Qasım KDP Peşmergelerine katıldığı zaman Kürtler, özellikle Büyük Güney de hassas bir dönemden geçiyordu. 1974’ün baharında Baas rejimi Kürtlere karşı savaş açtı. Kürt ailelerini Bağdat’tan çıkardı. Irak rejimi Qeladize kentini bombaladı. Bombalama sonucunda birçok sivil yaşamını yitirdi.

Bu dönemde Leyla Qasım’a Kürt halkının sesini dünyaya duyurmak amacıyla bir uçak kaçırma görevi verildi. Ancak bu eylemde başarılı olamadı ve Leyla Qasım 4 arkadaşıyla birlikte 24 Nisan 1974’te yakalandı, Saddam’ın emriyle Qasım ve 4 arkadaşı 13 Mayıs 1974 tarihinde idam edildiler.

 

Leyla Qasım yargılama sırasında mahkeme hâkimine “Beni öldürün fakat şu gerçeği de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak. Ben Kürdistan’ın özgürlüğü yolunda canımı feda ettiğimden dolayı sevinç ve gurur duymaktayım” dedi. İdam sehpasına giderken Ey Reqib’i okuyordu.

 

Leyla Qasım sadece Kürdlerin milli bir sembolü değil aynı zamanda dünyada fikirlerinden dolayı idam edilen direnişin, özgürlüğün, anti sömürgeciliğin ve onurun sembolüdür. Leyla Qasım, kısa yaşamında özgürlük ve bağımsızlığın bir sadaka değil tam tersi vazgeçilmez değer olduğunu göstermiştir. İdam edilirken rakiplerinin  gözlerine baka baka ''Ey Raqip'i okurkan güneşten kopmuş büyüleyici ışığın parıltısı Kürdistan dağlarında Leyla Qasım'ın adı dalga dalga yayarak Kürdlerin kalplerini fethediyordu…

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA