HOCVANLI SANATÇILARIDAN HARİKULADE BİR HALK KONSERİ..

HOCVANLI SANATÇILARIDAN HARİKULADE BİR HALK KONSERİ..
Bu haber 2024-03-05 10:46:54 eklenmiş ve 298 kez görüntülenmiştir.

HOCVANLI SANATÇILARIDAN HARİKULADE BİR  HALK KONSERİ..

 

İçinde dernek yönetim kurulu üyelerimiz Kurbani Sural ve Mehmet Kılıç’ın da yer aldığı Hozan Berwar, Murat Zorba, Naim Çelik, Hozan İbo..  birbirinden değerli sanatçıların sahne aldığı halk konseri Esenyurt Sarıkamış Şehitleri Kültür Merkezinde icra edildi.

 

Hocvanlı Sanatçıların Halk Konseri, sanatçıların halkla buluşmasına kaynaşmasına vesile olduğu gibi, STK ruhuna uygun bir şekilde de kaz geceleri dışına çıkılan bir kültür sanat etkinliği oldu.

 

HABERİN FOTO GALERİSİ-1..

 

 

 

HABERİN FOTO GALERİSİ-2..

 

 

 

Anadolu ve Mezopotamia’nın Hozan-dengbej, Cirokvan (sözlü tarih-hikâye-masallar-efsaneleri, şiirleri okuyan) ların Kurdistanın onbinlerce yıllık kadim kültürünü, geleneklerini günümüze taşıyan kültür-sanat emekçileri olma yönünde önemli bir adım atıldı.

 

Antik çağ tarihçilerinden Homeros’un Antik Mezopotamya-Anadolu kültürünün en önemli ve ilk yazılı kaynağı olan İlyada, ardından Odysseia destanları ile Gılgameş Destanları binlerce yıl önceden bildirdikleri bu gelenek  Serhad bölgesinde Murat Çobanoğlu, Şeref Taşlıova, Asker Demirbaş, ÇİROKBEJ –AYHAN ERKMEN, DENGBEJ  - SEBRİ AGIRİ, DENGBEJ – XALİDE, DENGBEJ – MIHEMEDE SERHADİ gibi devlerle hayat bulurken..

 

Günümüzde de dernekler artık kaz-kız gecelerinin dışına çıkarak bu mükemmel kültürümüzü halk buluşturmaya başladılar..

 

Örneğin Digor Kültür Platformunun (DKP)

 KURD KULTURUNU İSTANBUL-İZMİT'TE TASİDİ..DİGOR KÜLTÜR PLATFORMUNDAN MÜKEMMEL BİR KÜLTÜR SANAT ŞÖLEENİ.. Haberimizde yer verdiğimiz gibi Hozan-Dengbej-Cirokvan’lar ülkemiz ve dünya geneli bu kadim kültürü halk kitlelerine taşımaya başladılar..

DİGOR KÜLTÜR PLATFORMUNDAN MÜKEMMEL BİR KÜLTÜR SANAT ŞÖLEENİ TIKLAYINIZ..

 

 

Dengbêjin eserlerine konula- rına göre isimler verilir: Lawik (aşk), şer (kahramanlık), dilok (güzellik),zemar (ağıt), payizok (hasret), belite (coşku) gibi türlere ayrılır. Ustaların eserlerini ustaca icra edenlere deng- bêj, şiirleri ve sözleri bizzat oluşturup yeni kılamlar yapabilenlere ise “şair dengbêj” denir.

Yazar Mehmed Uzun, “Sesi kelam, kelamı kılam, türkü haline getirendir” diyor dengbêj için. “Dengbêjlik sanatkârlıktır ve sanat- kârlık da emek, takat ve kuvvettir.” diye ekliyor.

Düşününüz sözlerine şöyle başla- dığını:

Hey lê çûka serê darê

Te xwe daye vê qomtarê Çi digerî vê buharê

Te li ku wenda kirye yare

(Hey ağaç üstündeki kuş Gelmişsin dağ eteğine Ne ararsın bu baharda Nerede kaybettin yârini)

 

Doğu Medya, Ardahanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği olarak sanatçılarımızın halk konserini bölge iş –STK dünyasına, Serhat bölgesine  taşıyarak  destek sunduğumuz bu yönlü kültür sanat etkinliklerini aynı zamanda Doğu Medya’nın tüm devasa medya sosyal medya alanlarında  yayınlayarak sponsorluk hizmetlerimizin yanı sıra kadim Kurdistan Kültürünün halk kitlelerine ulaşması yayın politikamızın ana esaslarından biridir..  Dernekleri artık kaz-kuz gecelerinden çıkıp halka halkın karşıya olduğu sorunları taşıyan, halka halkın kültür sanatını taşıyan özelerine dönüşmesi, halktan sivil toplumdan gelen güçlerini kullanrak halk kitlelerinin sorunlarının çözülmesine odaklanması gerekmektedir..

 

 

Bu birbirlerinden güzel insanlar düzenledikleri etkinlikte, eğitime destek için Hoc-Fed’e 10 bin tl bağış yaparken,  düğün, dernek, özel tüzel her etkinlikte bizleri yalnız bırakmayan, paragöz olmayan, halk için halkın hizmetinde olan güzel insanlar. Birbirinden değerli sanatçılarımız. İçlerinde hozan-dengbej çirokvan, kurdi-tırki halk müziği sanatçılarının yer aldığı bu kültür –sanat şöleni geleneksel hale getirilerek, geliştirilerek sürdürülecektir.

 

Homeros’un İlyada, Odysseia belirtildiği gibi geçmişi on binlerce yıl geriye dayanan, günümüzde halen Anadolu ve Mezopotamia’da Hozan-dengbej, Cirokvan (sözlü tarih-hikaye-masallar-efsaneleri, şiirleri okuyan) ların sürdüğü Kurdistanın kadim geleneklerini yaşatan Hocvan’lı Sanatçılarımızın Düzenlemiş Oldukları Halk Konserine halk büyük bir rağbet gösterdi. Bu etkinliklerin daha da geliştirilmesi büyütülmesini istediler..

 

ÜLKELERİ, TOPLUMLARI, KÜLTÜR SANATLA, POLİTİK HALK KİTLELERİ KURTARIR, YAŞATIR..

Ülkemizde siyaset-sanat, STK –Basın halktan ve ülke sorunlarından tamamen kopmuş, yerel-ulusal-küresel kıyametlerle, afetlerle sarılmamıza rağmen bunları halka dünyaya taşıyacak yapılanma adeta yok gibidir.

 

Kültür-sanat alanında, politik alanda ileri-gelişmiş toplumlar seviyesine çıkılmadıkça soykırmcı tc rejimi bizi her alanda soykırıma uğratmaktadır.. Ne siyaseti, ne basını, ne stk alanı nede sanatçısı bu ölümcül gerçekleri halka taşımamaktadır..

 

Ne demek İstediğimizin anlaşılması için KIYAMETİN DÜĞMESİNE ERZİNCANDAN FIRAT -DİCLE HAVZASINDAN BASILDI.. Bu analiz haberimizi bakınız, tıklayınız.. Ülkemize kıyamet dayatılmış halk kitleleri vatandaş farkında değil.. Bunları halk kitlelerine taşıması gereken siyaset-stk –sanat basın olayı yok.. Bütün analiz yazı haberlerimiz için tıklayınız..

 

 

Haberi Yayına Hazırlayan..

 

Doğu Medya- Serhat Sivil Toplum Genel Koordinatörü, Doğu Medya Genel Yayın Yönetmeni, İstanbul Ardahanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Yusuf Yasin Sit. Doğu Medya Teknik Servisi.

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER : HOCVANLI SANATÇILARIDAN HARİKULADE BİR HALK KONSERİ..
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA