BAĞDAŞENLİLER MUHTEŞEM BİR ACİLİSA İMZA ATTILAR..

Ardahan Dernekler Federasyonu (Arda-Fed) kurucu derneklerinden olan, 1998 yılında kurulan Kinzotdamal (Bağdaşen) Köyü Derneği Sancaktepe-Sarıgazi merkezde
Bu haber 2022-03-21 07:42:00 eklenmiş ve 909 kez görüntülenmiştir.

 

BAĞDAŞENLİLER MUHTEŞEM BİR ACİLİSA İMZA ATTILAR..

 

Ardahan Dernekler Federasyonu (Arda-Fed) kurucu derneklerinden olan, 1998 yılında kurulan Kinzotdamal (Bağdaşen) Köyü Derneği Sancaktepe-Sarıgazi merkezde dernekleri için satın aldıkları binaya muhteşem bir açılış töreni ile taşındılar.

 

Açılışa Sancaktepe Bld. Bşk Şeyma Döğücü, Ardahan Dernekler Federasyonu Başkanı Orhan Çerkez, Ardakon Başkanı Sami Atıcı başta olmak üzere STK-Siyaset-İş –Sanat Dünyasından yoğun bir katılım oldu.

 

Açılış dualarla, kurban kesmeyle başladı. Yoğun katılımın olduğu açılışta Belediye başkanı Ardafed Başkanı, Derneğin başkanı Mahmut Bilgin ve protokol dualar eşliğinde açılış kurdelesini kestiler. Arda fed başkanı Orhan Çerkez, Belediye başkanı Döğücü ve protokol konuşmalar yaptılar.

 

Açılışta Özkan Aras başta olmak üzere birçok sanatçı sahne aldı. Müzik halay horonlarla 7 deden 70 şe herkes halaya durdu. Açılışta tek kelime ile coşku doruğa çıktı. Katılımcılar, Bağdeşen Derneğinin gösterdiği başarıdan dolayı dernek başkanı Bilgin, yönetimi ve Bağdeşen halkına hem şükranlarını sundular hem de takdir ettiler..

 

Yoğun katılımın yanı sıra iş-siyaset-stk dünyasından derneğin açılışına onlarca çelenkle, tebrik mesajlarıyla da  açılış kutlandı..

 

BAĞDEŞEN DERNEĞİ KİMLER KATILDI, KONUŞMACILAR –MUZİK VİDEO..

 

 

BAĞDEŞEN  DERNEĞİ FOTO GALERİ..

 

 

ARDAHAN YAYLA FESTİVALİ BAL FESTİVALİ  BÜLBÜLAN YAYLASINDA DA YAPILMALIDIR..

 

Katılımcılar pandemi koşulları nedeniyle 2-3 yıldır bölgede yapılamayan festivallerin yapılmasını, Ardahan yayla festivalinin heryıl Bülbülan Yaylasında  yapılmasını, bu festivalin geleneksel hale getirilmesini, Karadeniz lobisinin Bülbülan yaylasıyla oynamasının durdurulmasını bu anlamda Kinzotdamal için  tüm Ardahan STK yapılanmasını harekete geçmesini de istediler..

 

 

KİNZOTDAMAL- BAĞDAŞEN KÖYÜ NEDEN ÖNEMLİ..

 

Kinzotdamal Serhad bölgesinin en stratejik coğrafyasının en önemli noktalarından biridir. Cumhuriyetten önceki dönemde Artvin ilinin Ardahan ilinin bir ilçesi olduğunu ne Ardahanlılar nede Bağdaşenliler bilmez.  Eski Muhtarlardan Rahmetli Ali Şenel’in Bülbülan Yaylaları için verdikleri mücadeleyi de bilmezler. Bülbülan Yayalasının yüzyıllar boyunca hayvan ticareti başta olmak üzere Serhadın en önemli ticaret-turizim ve eğlence merkezi olduğunu da bilmezler.. 

 

Osmanlı döneminden 1950-60 lara kadar Serhat bölgesinin en önemli ticaret –turizm ve eğlence merkezlerinin en önemlisi Bülbülan yaylalarıydı..

 

Mezopotamya’dan Ön Asya’dan Karadeniz’den, Kafkaslardan Hayvan sürüleri ticareti başta olmak üzere ticaretin döndüğü, Müslüman tacirlerin, rum-rus-gorci..  tacirlerle buluştuğu, rum-rus-gorci.. rakkaselerin sabahlara kadar göbek attığı eğlencenin doruğa çıktığı en önemli ticaret ve eğlence merkezlerinden biriydi Bülbülan yaylaları gerçek isimi de Gohe Berxa Reş, Gohe Ava Reş gibi isimlerdi.. 1950-60 lara kadar yerel halk kurdi ve Osmanlıca dışında dil bilmezdi, Osmanlıca bölgenin hakim diliydi.. Bülbülandaki uluslararası ticarette hakim dil Osmanlıcaydı..

 

Ardahan Kuzeydoğunun, Kafkasların, ön Asya’nın en önemli, en büyük ticaret merkezlerinden biriydi.. Çıldır’daki tarihi sınır kapıları 24 saat işlemekteydi..

 

İngiliz sömürgesi olarak kurulan TC rejmi önce serhad bölgesinin ırk-dil-din-mezhep üstü olan cihanşumul-evrensel kültürünü yok etdi. İngiliz siyonistler, Osmanlının yıkımının ardından ırk-dil-din-mezhep üstü kurulan, çağın en ileri demokrasisini temsil eden Kars İslam Cumhuriyetini Yıkıp Bölgenin medeniyet nüfusu olan Malakanları bölgeden sürüp Serhada 200 yıllık bir geri kalmışlık darbesi vurmakla .. ((Ayrıntılar İçin Tıklayınız..))  Yetinmediler. 100 yıl boyunca bölgeyi boşaltmak için ne gerekiyorsa yaptılar..

 

Cumhuriyet tarihi boyunca Serhad bölgesi hem atomuna kadar parçalandı, hemde oradaki nüfusu boşaltmak göç ettirmek için ne gerekiyorsa hertür plan proje devreye sokuldu.. Bu anlamda kars- ardahan-ığdır –artvin birbirinden koparılıp siyasi-iktisadi kültürel olarak serhad bölgesini çökertme operasyonu 200 yıldır hala devam ediyor.. Ardahanlıların dernekleşmesi federasyonlarını kurmalarıyla bu yıkıcı sürece karşı duruşta gelişmeye başladı..

 

Ardahanın tarihi-turistik noktası, Erzurum-Kars-Karadenizin, kafkasların kavşak noktası, Ardahan Yayla turizminin can damarı Ardahan Bülbülan yaylaları Ardahanlıların elinden almayı bırakın Erzurumdaki fetö damarı ile ülkemizi saran siyon İngiliz damarı Kura nehrini tersine akıtıp Karadenize taşıma, Ardahanın en önemli yayla coğrafyası bülbülan yayalalarını Ardahanlılardan izole etme, Artvin-Ardahan ikilemini yaratma.. Ardahan ve Artvin coğrafyasını-eko sistemini yıkmak için ne gerekiyorsa yapmaya başladılar..

 

Enerji hatları, tarihi ipek yolu sınır kapıları, tarihi tren yolu Ardahan’dan ülkemize girer,  çıkışları Ardahan olmasına rağmen merkezleri Ardahanda değil, Kars ve Erzurum’dadır..

 

Ardahan sevdalısı, Ardahanın doğasını, sularını ovalarını, eko sistemini korumak için gelmiş-geçmiş en büyük doğa savaşçısı ve devrimcisi olan, Kura Nehri, Ardahan Doğasını Koruma Derneği başkanı  rahmetli başkanımız  Cevdet Şentürk Kura ile oynamayı nasıl durdurduysa.. Bülbülan yaylaları ile oynamayı da Ardahan dernekler federasyonu durdurmak, bülbülan yaylalarının ticari-turistik tarihi kimliğini yeniden kazandırmak zorundadır. Ardahanın ekonomik kültürel anlamda canlanması Bülbülan yaylalarının tarihi kimliğine kavuşması ile mümkündür.. Günümüzde Serhadlıların eğlenmek ve ticaret yapmak için gidebilecekleri bir tek yer yok.. Komşu ülkelere gidip soyulup dönmektedirler. Ardahanın tarihi ticari-kültürel kimliğine kavuşması için Bülbülan ve Posofta iki Davos inşa etmenin zamanı..  

 

Ardahan Bülbülan Yaylasını almaya çalışan lobiler,  Ardahan’da görülen mahkemeyi Artvin’e taşımaya çalışıyor.. Kinzotdamallılar Ardahan STK yapılanması birlikte harekete geçmese yaylalarımızı bizden alıyorlar..

 

 

MUHTAR ALİ ŞENEL KARADENİZ  LOBİSİNİ TEK BİR SORUYLA MAT ETMİŞTİ..

 

Karadeniz Lobisinin Ardahan Bülbülan yayalarına çökmek istemesi yeni değil. 50 yıla yakın bir geçmişi var. Bu davalardan birine zamanın Bağdeşen Muhtarı Rahmetli Ali Şenel hakim, savcı, iş adamlarından oluşan Karadeniz lobisinin sahtekarlıklarını bir tek soruyla ortaya çıkarıp davayı kazanmıştı.

 

Rahmetli, Bülbülan yayalarının eski adı olan halk arasında yüzyıllar-binyıllar önceden kullanılan Kuzu kulağı (( Gohe Berxareş,  Gohe Berxaşin) – Kinzotdamallı yaşlılar bu adı adları bilir yada mahkeme kayıtlarında mevcuttur)) Manasına gelen kurdi ismi buradakiler söylesin ben davamdan vaz geçeceğim diyor. 

 

Tabi karadeniz lobisi bırakın bülbülanın tarihi ismini bilmeyi  bu coğrafyaya yabancı etki ajanları olduklarından  yüzyıllar öncesinden kullanılan adları  bırakın bilmeyi kurdi tek kelime bilmediklerinden davanın hakimi sahtekarlığı gördüğünden davayı rahmetli  muhtar Ali Şenel lobiyi mat ederek kazanmıştı.. 

 

Adahanlı Ali Şenellerin ayağa kalkıp coğrafyalarına yaylalarına sahip çıkmaları gerekmektedir.. Ardahanlılar, Ardahan Federasyonu başta olmak üzere.. Ardahan’ın stratejik sorunlarını, tarihini bilmeyen, çözüm üretemeyen, stratejik bilinci olmayan,  STK ruhuna sahip olmayan, çalışamayan tüm dernek yönetimlerini de mercek altına alarak illerine sahip çıkmalarının zamanı çoktan geldi geçiyor..

 

 

ETİKETLER : Ardahan Dernekler Federasyonu (Arda-Fed) kurucu derneklerinden olan 1989 yılında kurulan Kinzotdamal (Bağdaşen) Köyü Derneği Sancaktepe-Sarıgazi merkezde
Diğer STK-Dernekler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA