DEVLET VASFI ÇÖKEN ÜLKELERDE ENFLASYON YÜKSELİYOR..

Ekonomi alanında dünya genelinde yapılan tespitlerde devlet vasfı biten ülkelerde enflasyon hızla yükseliyor. Türkü-Ye rejmi yüksek enflasyonda dünyada 13. Sıraya yükseldi..
Bu haber 2021-08-07 06:45:57 eklenmiş ve 381 kez görüntülenmiştir.

DEVLET  VASFI  ÇÖKEN  ÜLKELERDE  ENFLASYON YÜKSELİYOR..

 

Ekonomi alanında dünya genelinde yapılan tespitlerde devlet vasfı biten ülkelerde enflasyon hızla yükseliyor. Zamlar, pahalılık, istikrarsızlık, belirsizlik.. tüm toplumu sararak  demoralizasyonla toplum çökertiliyor..  (Demoralizasyon Tıklayınız..)   Giderek devlet ve vasfı kaybolan, iktidar-muhalefeti ile uyduruk tc rejmi ve uyduruk siyaseti vatandaşı çökertirken, Türkü-Ye rejmi yüksek enflasyonda dünyada 13. Sıraya yükseldi..

 

Devlet vasfını yitiren ülkelerde enflasyon yüksek, Türkiye 13. sırada –

Güldem Atabay / Eser Karakaş

Ekonomi Gündemi

Ağu 05 2021 10:18 Gmt+3

Last Updated On: Ağu 06 2021 11:32 Gmt+3

 

Ekonomi Gündemi’nde uzmanlar Eser Karakaş ve Güldem Atabay son enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Eser Karakaş, Türkiye'nin dünyada en yüksek enflasyona sahip 13. ülke olduğuna dikkat çekti ve  "Dünyadaki enflasyon rakamlarına baktığımızda devlet vasfını yitirenler var. Oralarda enflasyon çok yüksek. En yüksek Venezuela. Çünkü Venezuela’da devlet yok. Türkiye kısa bir süre önce 14. sıradan 13. sıraya yükseldi" dedi.

 

Güldem Atabay:

 

Yaklaşık 26 yılın en yüksek temmuz ayı enflasyon oranı oldu. Mucuzevi bir şekilde politika enflasyonunun altında 18,95’te kalan yıllık TÜFE enflasyonuyla karşılaştık. Bunun yanında üretici fiyatları enflasyonu malum sebeplerden dolayı artışla, tedarik sorunu, TL’nin değer kaybının hızlanmasıyla yüzde 45’e dayanmış durumda. Bunun bir geçişkenliği var, iç talep kuvvetli bu da önümüzdeki haftalarda, aylarda enflasyonun yükselme eğiliminde olduğunu anlatıyor. Merkez Bankası’nın mart ayında atanan başkanı hep ‘biz politika faizini, enflasyonun üzerinde tutacağız’ diyordu. Ama şu tartışma çıktı, acaba ortalama enflasyonun üzerini tuttum demiş olabilir mi, çünkü açıklamaları hiçbir zaman net olmadı.

 

En son enflasyon rakamındaki düzenleme, beklentiyi değiştirmek, 12,2’den 14,1’e çekmek Kavcıoğlu (Merkez Bankası Başkanı) ve ekibinin Erdoğan’ın istediği gibi faiz indirimini gerçekleştirmek için konumlandığını görüyoruz.

 

Türkiye’de sokağa çıktığımızda, bir şey almak için her elimizi attığımızda, gıda, pazar alışverişinde zaten onun yüzde 50’ler hatta daha yüksek olduğu hissi insanlarda oluşuyor. Ama TÜİK bunun yüzde 19’un biraz altında olduğuna herkesi ikna etmeye çalışıyor. İnandırıcı değil, para politikası inandırıcı değil. Dolar/TL’nin 8,30’un biraz altına gevşediğini gördük. Bu da çok başarılı bir para politikası izlendiği için değil, küresel ölçekte dolar değer kaybettiği için. Manzara bu, işsizlik verilerinde de büyüme verilerinde de arkasında çok büyük bir sorun var. Türkiye için dayanılmaz hale gelmiş bir yönetim sorunu var.

 

Eser Karakaş:

 

Merkez Bankası devletin tekel kurumu. Yani tekel konumunda. Ortada bir başarısızlık var. Bu devlet kaynaklı. Dünyadaki enflasyon rakamlarına baktığımızda devlet vasfını yitirenler var. Oralarda enflasyon çok yüksek. En yüksek Venezuela. Çünkü Venezuela’da devlet yok. Türkiye kısa bir süre önce 14. sıradan 13. sıraya yükseldi. En yüksek enflasyonlu ülkeler liginde. Muhtemelen eylülde 12. sıraya çıkacak. Güney Sudan’la kafa kafa Türkiye. 180 ülke arasında en yüksek 13. ülke Türkiye. Yetkililer buna cevap vermeli.

ETİKETLER : Ekonomi alanında dünya genelinde yapılan tespitlerde devlet vasfı biten ülkelerde enflasyon hızla yükseliyor. Türkü-Ye rejmi yüksek enflasyonda dünyada 13. Sıraya yükseldi..
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA