Ben Organlarımı Bağışladım. Ya Siz?


Bu makale 2018-12-04 06:25:16 eklenmiş ve 6430 kez görüntülenmiştir.
Murat Akkuş

Ben Organlarımı Bağışladım. Ya Siz?

 

Bir dostum bir süre önce böbrek yetmezliğinden yaşamını yitirdi. Şayet uygun böbrek bulunup nakil yapılsaydı bugün yaşıyor olacaktı. Modern bilim organ bağışlayın diyor. Dini inançlar organ bağışlayın diyor. Doktorlar organ bağışlamak insanlığa hizmettir diyor. Müftü büyük sevaptır diyor. Öyle ise neden hala organlarımızı bağışlamıyoruz?

 

 İslamiyet  “Bir insanı yaşatmak bütün insanlığı yaşatmak gibidir” diyor. Öldükten sonra tüm organlarımız toprak olacak. Mezarda haşerelerin yiyeceği organlarımızı neden insanlıktan esirgiyoruz?

 

Ben esirgemedim, bütün organlarımı bağışladım. Herkesi organlarını bağışlamaya davet ediyorum. Tüm halkımız bu konuda duyarlılık göstererek organ bağışında bulunmalıdır. Hiç bir açıdan hiç bir sakıncası olmayan organ bağışında ülke olarak İran’ın çok gerisindeyiz. İran’da organ bağışı yüzde 80’lerde. Ülkemizde ise yüzde 18..!

 

Avrupa’da organ bağışı % 70’lerin üstünde. Bizde ise sağ iken yapılan organ bağışlarında yüzde 70’lerdeyiz..!  Ancak ölüm sonrası organ bağışında yüzde 18’deyiz. Yani sağ iken böbrek ve ciğer başta olmak üzere organlarımızı bağışlıyoruz. Ancak her nedense öldükten sonra ki organ bağışlarında ülke olarak son sıralardayız.

 

Umutları, hayalleri ve aileleriyle beraber büyük ümitlerle organ nakli bekleyen binlerce yurttaşımız var. Çok azı ender olarak uygun organı bulup yaşama tutunurken, Birçoğu ya yıllarca makinelere bağlı olarak yaşıyor ya da bünye iflas ediyor ve yaşama veda ediyorlar. Oysaki toplum olarak hepimiz organ bağışında bulunursak bu insanlarımızı yaşatmış oluruz. Umutları, hayalleri ve gelecekleri yok olup gitmez...

 

Organ bağışladıktan sonra, organlarımızı bağışladığımızı, Bu durumun her açıdan normal ve iyi bir davranış olduğu konusunda ailelerimizi, çevremizi aydınlatarak onları da teşvik edelim. Özellikle ailemize organlarımızı bağışladığımızı anlatarak onları ikna etmeliyiz.

 

Çünkü organlarını bağışlayan bir kişi öldükten sonra ailesinin izni olmayınca teamüller gereği organlar yine alınmıyor. Hukuken bir sakıncası yok. Birey organlarını sağ iken bağışlamışsa organlar alınır. Ancak ülkemizde birey sağ iken organlarını bağışlamış olsa dahi ailenin acısına binaen yine de ailenin izni gerekiyor. Bireyin organ bağışlarken ismini verdiği en yakın akrabasından izin isteniyor. Kabul etmez ise organ bağışı gerçekleşmiyor. Bu nedenle ailelerimizi organ bağışı konusunda aydınlatmamız lazım.

 

Bazı yurttaşlarımızda “Ben öldükten sonra benim bağışladığım organla yaşayan biri günah işlerse bana da günah yazılır” gibi yanlış inançlar var. Böyle bir şey söz konusu değil. İslam’da ruh ve cüz i irade kavramları var. Bedenden ayrı olarak her bireyin ruhu ve cüzi iradesi ayrı ayrıdır. Din âlimlerimiz organlarınızı bağışlayınız hiçbir sakıncası yoktur. Bilakis büyük sevabı vardır demektedirler. Herkes hiç bir vesveseye kapılmadan huzur içinde gönül rahatlığıyla organlarını bağışlayabilir. Ben öyle yaptım...

 

Ülke olarak organ bağışında beklenen noktada değiliz. Herkesi organ bağışlamaya davet ediyorum. Organ bağışında örnek ülke, örnek toplum biz olmalıyız…

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA