ARDAHANDA BİR FESTİVAL GÜNCESİ


Bu makale 2013-08-06 09:27:56 eklenmiş ve 6407 kez görüntülenmiştir.
Kurdistan Yazarlar

 

ARDAHANDA BİR FESTİVAL GÜNCESİ

Bulutların arasından Kars’ın semasına uçakla inerken yemyeşil yaylaların gözkamaştıran güzeliğinde serhat şehrinin  sıcak yüzlü innsanlarının bakışları arasında artık memleketimde idim.

Kars’tan Ardahan’a yolculuk başladı. Her nekadar  devir değişsede teknolojik gelişmeler olsada bizim klasik Ardahan yolculuğumuz yine değişmemişti . İki otobüs yolcuyu, bir otobüsle götürme çabasına malesef karşı koyamadık. Koltuk ararlarında çocuklar bagajlar üstüste tam bir rezalleti. Biz bu memleketin insanı idik her türlü zorluğa katlanırdık ama dışardan festivallere gelen yabancı insanlara bu durumu açıklamak zordu. Yüzümüz kızara kızara Ardahana geldik. Nede olsa memleketimiz  canımız vefamız taşına toprağına kurban olduğumuz memleketimizdi .Bir anda zorlu yolculuğu unuttuk. Açıkça en sıradan insanlarımızın güneşin altında yanmış aşina olduğum tanıdık  yüzleri beni oldukça duygulandırdı. Kuzey anadolu Gazetesine uğradım sağ olsun Gazeteci Selmi Hanımın bizi sıcak karşılaması ve ikram ettiği dondurmalarla serinledik. Dursun Akçam Kültür Merkezine Uğradım. Gençleri oldukça özverili gördüm. Bizi  sıcak karşıladılar. Ardahan da bütün bilbordlarda Cumurbaşkanını n önceki ardahan  ziyareti karşılama afişeri hala duruyordu. Bütün sokak ve caddelerde doğalgaz altyapı çalışmamları var. Ama ne hikmetse bir cadede ki bitmiş altyapı çalışması akabinde o yol kulanılabilir hale getirilmiyor.Kuşkusuz ardahanda dönüşüm azda olsa göze çarpıyordu.” Ama değişim malesef yine yoktu”. Diyeceksiniz hiçmi iyi bir gelişme yok. Elbete var... Örneğin Hayvan pazarının şehir dışına çıkarılmış olması.Kura nehri çevresi sosyal dinlenme alanına dönüştürülmüş olması,halk pazarı  kapalı alan şeklinde hijyenik ve  daha düzenli alışveriş yapılabilir bir hale dönüştürülmüş olması sayılabilir.Özellikle Karagöl mahlesinde gözle görülür oranda konut yapımı  var.Ayrıca Çamlıçatak Ormanın içindeki Ardahan Ünivertesi Kanpüs binaları  yerleşkesinin  doğru bir planlama olduğunu düşünüyorum.Özellikle Ardahanın  sosyal  ve kültürel gelişmesinde ardahan üniversitesinin payı çok.Tabi bunlar yeterli değildir.Ardahandaki kurum kuruluşlar ve  STK’ lar topyökün sistematik bir bir proğramla ardahanın gelişmesine destek olma konusunda daha özverili çalışmalıdırlar...

Memleketimiz Tarım ve Hayvancılık şehri olması hasebiyle üzülerek arzedeyim çifçilerin durumu çok kötü.Daha şimdiden Diyarbakır ve iç anadolu bölgesinden Ardahan’a saman geliyor .Dolayısıyla Et para etmiyor. Çifçi hayvanını satamıyor.Çifçi  çok zor durumda borç aldıkları tarım araç ve gereçlerini nasıl ödeyeceklerini düşünüyorlar.

Tarım Bakanlığı  mutlaka ivedilikle  çifçileri teşfik etmesi gerekiyor. Tarım Kredi koperatiflerindeki borçlarını ertelemesi gerekiyor..Özellikle bu konuya dikkat çekmek isterim Ardahan da Küçük baş hayvanda çok  büyük bir azalma var.Yetkililerin bu konuya el atması gerekir.

Arı üretimine gelince, yaylalarda her ne kadar arı üreticilerine raslasanda çoğunluğu dışardan gelmiş işin ticari  ve sömürü boyutu ile alakalı üreticiler.Yakında kafkas arı ırkını da kaybedebileceğimiz risklerİ gözlemledim.

Festivallere gelince Bu hafta Ardahan ilçelerinde festifaller var. Dolayısıyla Bizde Hoçvan Barış Ve Kardeşlik festivaline davetli idik katıldık.

Öncelikle arz edeyim.Hoçvan halkını çok dinamik coşkulu ve hevesli gördüm.Organizasyon  biraz kötü idi.PlatForm çadırlara çok uzak kurulmuş ses duyulmuyordu.Köy çadırlarını beğendim. Özellikle BDP çadırı ve Gölgeli köyü çadırına buradan teşekkür ederim. Bizleri ağırladıkları için. Ayrıca Panik Köyü Futbol Takımını şanpiyon oldukları için tebrik ediyorum. Derneklerin bir arada toplanıp örgütlenmesi iyi bir gelişme olarak görüyorum. Fakat  bir konuyu  üzülerek  mübalağasız arz etmek isterim. Elbete Sayın Miletvekillerimiz ve Sayın Valiimiz ve diğer devlet  erkanı ağırlanmalı; fakat oradaki tertip komitesi  Vali ve miletvekilleri gittikten sonra dışardan oraya misafir gelen insanlar ilgisiz yanlız bırakmışlardır. Dolayısıyle misafirler alandan erken ayrılmışlardır. Ayrıca Festivalleri daha cazip hale getirmek için alışık ve bildik yöntemlerin dışına çıkılmalı. Örneğin çocuklar için öngörülen  bir etkinlik yoktu .İsterdim ki ordaki yöresel yiyecekleri  hazır değil! Orda pişirilirken göreyim . Bayanlara yönelik bir etkinlikte yoktu . Dolaysıyla festivallerin daha amacına uygun iyi programlanmış  ve içi dolu olması gerekir ki  katılım daha fazla olsun...

Bu manada  tüm ardahan festivallerini tebrik ediyorum. Hep birlikte kardeşçe ortak özgür bir yaşam için “elele ,gönül gönüle”...

 Saygılarımla, Sunay Karataş

 

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA