Zihniyet


Bu makale 2024-04-08 07:55:56 eklenmiş ve 90 kez görüntülenmiştir.
Arser Payiz

Zihniyet

 

 Bilinmesi gereken bir gerçeklik bu. Ne kadarda uzak olsak bile zihinsel ve tarihsel olarak. İnsanlığın çocukluk yıllarındaki zihniyet tekerrür ediyor. Ülkemizdeki son siyasi süreç bu gerçekliği açığa çıkarıyor. Toplumsal yaşamın ortaya çıkardığı güç ve vazgeçilmezlik kendini kanıtladıkça ve pratikleşme beyne yansıdıkça, düşünceden dile doğru bir gelişmenin de hızlandığı çok iyi bilinmektedir.

 

İnsanlık tarihinde bu gelişmeye ilk ve en büyük devrim de denilmektedir. Sanatını icra edenlerin, en alt kat çalıştırılan kul kölelerin, en alttakilerin yeridir. Günümüz siyasetinde din eksenli paradigma etrafında sekilenerek son yirmi iki yıl boyunca toplumumuzu getirdiği hala bakalım.

 

Dinsel gelişmenin şu üçlüsüyle karşılaşılmıyor  mu? Tanrı elçi siyasetçi ve kullar düzeni. Temel sınıf düzeni şöyle değil midir? Bugün bile ne yazık ki gerçekliğimiz bu, asker  siyasi yönetici din adamları tarikatlar üst tabakayı oluştururken, orta tabaka yani aracı halkayı orta sınıf bürokrasi   meşrulaştırma  kurumları  (üniversite, ibadethaneler ve medya) kendi niyetleri ve istekleri biçiminde oluşturulurken. En alttakiler ilk iki sınıfın dışında kalan herkestir. Proleter, köylü, memur, öğrenci, kadın, çocuk, işsiz vs. insanların inanç düzeyini esas alıyorlardı. Başarılarının temelinde yatan şey döneme denk düşen insanlarla gerçekleştirmiş olmalarıydı. Düşünceleri toplum ve bireyleri değiştikçe din de dönüşüm geçirecekti beklentileri buydu.

 

Diğer beklentileri, çok önemlidir bu tanrı ve din örgüsünü kullanarak çıkarlarına, bireysel düşünce ve inançlarına uygun bulmayanları toplumdan ayırıp çıkardılar. Hem toplumun içinden hem dışından çıkarlarının çatışması, inançları etkinleştirdi. Dolayısıyla şu toplumsal kuralı çok iyi bilmek gerekir: Büyük bir anlam sanatı kavgasını vermeden, hiçbir ciddi sınıf kavgası olamaz. Çıplak eller ve yüreklerle kalıcı ve güçlü kavgalar sürdürülemez. Tersi de doğrudur. Büyük toplumsal uyum ve barışlar, büyük anlam sanatları arasındaki uyum ve barışlarla sağlanır.

 

Arşer_Demir

02 / Nisan / 2024

Diğer yazıları...
SEN
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA