Kira Fiyatlarındaki Fahiş Artışa 'Dur' Denilmelidir


Bu makale 2023-08-02 08:20:04 eklenmiş ve 349 kez görüntülenmiştir.
Murat Akkuş

 

TÜİK verilerine göre Temmuz ayı kira artış oranı yüzde 59,95 olarak kayda geçti. Kira artışının en fazla olduğu şehirlerden biri de Iğdır. Yurttaşlar ev, esnaf ise yüksek kiralardan dolayı mağdur.

 

En fazla %25 artırım yapılabilecekken, konut ve işyeri sahipleri %100’ün üzerinden zam yapıyorlar. Halkın dayanacak gücü kalmadı. Fahiş rakamlara ulaşan iş yeri ve konut kiralarındaki artış, kiracıları zor durumda bırakıyor.

 

Kimi konuştursak şikâyet alıyoruz. Esnafımız ciddi anlamda zarar ediyor. Bir işyerinin gideri sadece kira değil. Bunun çalışanı, suyu, elektriği, doğalgazı, interneti, vergisi, SGK’sı ve daha birçok gider kalemi var.

 

Yine ev ve işyeri sahipleri kiralarını genellikle vergi vermemek için elden alıyor. Buda vergi kaçırmaya giriyor. Herkes kirasını sözleşme yaparak bankaya ‘Kira bedeli’ olarak yatırmaları gerekir. Yetkililer bu işe bir an önce el atmalıdır.

 

Ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıkların çözülememesi sonucu özellikle son iki yılda çok sayıda dava dosyası açıldı.

 

‘İstediğim evde yaşamıyorum. Mecbur kaldığım evde yaşıyorum’

 

Kiralık daire arayan bir yurttaş, asgari ücretle geçindiğini, ancak giderlerini karşılayamadığını söyledi. Yurttaş, ev kirası bir yana, temel ihtiyaçlarını dahi alamadıklarını paylaşırken, “Ev kiralarına baktığımda Iğdır’ın semtlerine göre fiyat aralığı değişiyor. 1+1 evlere bile baktığımızda 2 bin 500 liradan başlıyor. İstediğim evde yaşamıyorum. Mecbur kaldığım evde yaşamak zorunda kalıyorum” diyor.

 

Yurttaşlar bütçesine uygun ev bulamazken, yüksek kiralardan dolayı ev arkadaşı arayan bekârlar var. Yüksek kira ve elektrik fiyatlarından dolayı birçok iş yeri kapandı. Kiracı-işyeri sahipleri arsında kavgalar yaşanıyor. İlimizde bir iş yeri sahibi kira bedeli tartışmasında kiracısını öldürdü.

 

Kira artışlarının sebebini sorduğumuz emlakçılar ise artışları doların yükselişine bağlıyorlar. Halkı mağdur eden bu gidişata etki ve yetki sahipleri dur demelidirler…

 

Halk olarak birbirimize yardımcı olmamız gereken bu zor günlerde kiralara bindirdikçe bindirmek doğru değil. Ancak herkes ev ve işyeri sahibini hedef alarak suçlarken asıl sorumlunun hükümetin yanlış politikaları olduğunu unutmayalım…

 

 


Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA