Iğdır'da Ahlaki Yozlaşma ve Uyuşturucu


Bu makale 2023-06-13 14:09:07 eklenmiş ve 161 kez görüntülenmiştir.
Murat Akkuş

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi 2022 Raporu'nda, Türkiye uyuşturucu kullanımında dünyanın ilk beş ülkesi arasında yer aldı. Maalesef Iğdır’da da uyuşturucu kullanma oranı yükselişte.

Enflasyon, işsizlik, pahalılık derken Iğdır’ımızda da uyuşturucu, fuhuş, hırsızlık vakaları, alkol bağımlılığı her geçen gün artıyor. İcralık olanlar, alacak verecek ve kira meselesinden dolayı bir birlerini vuranlar da ayrı bir dert. Anlayacağınız toplumsal çürüme devam ediyor..!

İlimizde da uyuşturucu kullanımı mahallelerden köylere kadar indi. Akşam saatlerinde motosiklet ya da araba ile köylerin yakınına giden zehir tacirleri gençlere uyuşturucuyu teslim edip dönüyorlar.

Tehiliklerden birisi de gençlerimizi zehirleyen çeşit çeşit uyuşturucunun merdiven altında üretiliyor olması, her bütçeye hitap eden türden olması ve uyuşturucu kullanma yaşının düşmesidir. Eskiden şehrimizde böyle şeyler yoktu.

Şehir merkezinde uyuşturucu kullanıp sokaklara uzanan gençleri görüyoruz. Gün geçmiyor ki bir hırsızlık olaya yaşanmasın! Ailelerinden ayrı yaşayan gençler kiralık yerlerde uyuşturucu ve fuhuş batağında beden emekçisi bir yaşam sürdürmeyi tercih ediyorlar!

Akşam oluyor araçlarla çevre illere yola revan olanlar mı dersiniz, oralardan Iğdır’a gelenler mi dersiniz, Gece tik toklarda yarı çıplak ahlaksız paylaşımlar mı dersiniz, Eşlerinin de haberi olduğu dost hayatı yaşanlar mı dersiniz Yozlaşmanın bini bir para!

Genç yaşlarda pahalı bir telefona, lüks bir yaşama heves etmiş başına buyruk sahip çıkılamayan kızlarla takılan kolay para kazanıp, İyi maaş alanların hangi kategoriye mensup olduklarını sizde tahmin edersiniz.

Gençlerimiz İleri derece de bir ahlaki dejenerasyon içersinde. Toplum içinde yozlaşma hızla devam ediyor. Değer yargılarımız yerlerde sürünüyor. Uyuşturucu, fuhuş, hırsızlık ve yolsuzluk batağındaki insanlarımızın sağlıklı karar vermesini beklemeyin.

Bana gelip ‘Çocuğum uyuşturucu bağımlısı, Adliye ile görüşüp Hapse attırabilir misiniz? İçeri de bulamaz. Belki kurtulur’ diyen ana babalara şahit oluyorum..!

 

Nasıl mücadele etmeliyiz?

Herkes öncelikle kendi evladı ile ilgilenmelidir. Sonra da gördüğünde tanıdıklarının ailelerini uyarmalı yanlıştan dönmesine yardımcı olmalıdır. ‘Bana ne’ dersen, yarın senin ve yakınlarının çocuklarına sirayet edecektir.  

Bu mücadeleyi sadece polise, jandarmaya bırakmak sorunu daha da derinleştirecektir.  Aileler başta olmak üzere okul,  camii, muhtarlar, dernekler,  vakıflar, belediyeler, siyasi partiler, odalar, birlikler velhasıl topyekûn sivil toplum olarak seferber olmalıyız.  

Uzmanların belirttiği gibi uyuşturucu kullanımı insan sağlığı için çok ciddi bir tehdittir. Uyuşturucu ölümlerin yanı sıra, yaşamların dramatik bir şekilde kararmasına, bireyin ve toplumun huzur ve refah düzeyinin düşmesine; madde ile ilişkili suç ve kazaların, bulaşıcı hastalıkların artmasına yol açar.

İlimizde uyuşturucu kullanımının önlenmesi ve azaltılmasına yönelik önlemlerin daha ciddiyetle ve samimiyetle bir an önce ele alınması lazım. Tüm ilaç ve tedavi yöntemlerinin madde kullanıcılarının hizmetine sunulmalıdır.

Uyuşturucu ve alkol bağımlılığı bir sağlık sorunudur. Bağımlılarının tedaviye ücretsiz ve hızla ulaşması sosyal devlet olmanın sorumluğudur.

Gençleri işsizlikten göç eden, yoksullukla pençeleşen, heyecanı bitmiş, uyuşturucu, fuhuş vesairelerle imtihan olan faşizme direnen kardeşliğin kenti Iğdır, durumundan endişe ediyorum bilesin…


 
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA