Leyla Kasım ve Arkadaşları Unutulmadınız, Unutulmayacaksınız


Bu makale 2023-05-12 20:02:05 eklenmiş ve 7801 kez görüntülenmiştir.
Murat Akkuş

Leyla Kasım ve Arkadaşları Unutulmadınız, Unutulmayacaksınız 

 

Murat AKKUŞ

 

Diktatör Saddam Hüseyin rejimi tarafından Bağdat’ta idam edilmesinin üzerinden 49 yıl geçen Leyla Kasim, 1952 yılında Xaneqîn kentine bağlı Bamili köyünde 5 çocuklu bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi.

 

Kasım, Bağdat’ta lise öğrenimini tamamladıktan sonra Bağdat Üniversitesi’nde sosyoloji bölümüne kazandı, 20 yaşındayken Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) ile tanıştı. Bu süreçte Kürt sorunu üzerine yoğunlaşan Kasım, aynı zamanda kadın haklarını ihlal eden yasalarla da mücadele etti.

 

Dayatılan köleliktense idam sehpasına başı dik yürüyen Leyla Kasım, cellatlarına bağımsızlığın ve özgürlüğün sadaka değil onurlu yaşam olduğunu gösterdi.

 

 

 

Kürt kadının özgürlük sembolü, cesaret ve kahramanlığın adı olan Leyla Kasım, dünyadaki siyasal mücadeleler nedeniyle idam edilen dördüncü siyasi tutukludur. Kürt siyasal mücadelesinde ise ilktir.

 

Darağacına götürülürken söylediği, "Ben, halkımla ve mensubu olmakla şeref duyduğum partimin mücadelesiyle gurur duyuyorum. Tek isteğim, bana verilen görevi başaramadığım için Allah'ın beni affetmesidir. Ben ölüme hazırım. Bir cellâttan merhamet ve af dilemem" sözleri, binlerce kadına direnişi ve adını miras bıraktı.

 

Duruşuyla Kürt öğrenciler üzerinde belirgin bir etkiye sahip olan Kasım, Saddam’ın Kürt düşmanlığı üzerine yazdığı makale nedeniyle hedef haline geldi. Yazısında köleliğin Kürtlerin kaderi olmadığını belirten Qasim, isyanını direnişe dönüştürerek, mücadeleye aktif katılma kararı aldı.

 

Barbar Baas rejiminin 1974 yılında Kürtlere açtığı savaşta, Kürt aileleri Bağdat’tan çıkarıldı.

 

Bombalanan Qeladize kentinde birçok sivil katledildi.

 

Bu dönemde Kasım, Kürt halkının sesini dünyaya duyurmak amacıyla uçak kaçırma planı yaptı. 4 arkadaşıyla birlikte uçak kaçırma eylemi gerçekleştiren Qasim ve arkadaşları, 24 Nisan 1974 tarihinde yakalandı.

 

Cezaevinde maruz kaldığı işkence ve insanlık dışı uygulamalara boyun eğmeyen Leyla Kasım, Saddam’ın emriyle arkadaşları Cevad Hemevendi, Neriman Fuad Mesti, Hesen Heme Reşid ve Azad Süleyman Miran, 12 Mayıs sabahı idam edildi.

 

Kasım, son görüşmesinde annesine, “Güzel annem; tasalanma, ben bir dava insanıyım artık. Halkım için savaşıyorum. Anne bizim ölümümüzle halkımız uyanacak, özgürlük bayrağımız dalgalanacak. Ben öldüğümde üzülmeyin, saç örgülerimden bayrak yapsınlar!" dedi.

 

İdam sehpasına Kürt ulusal marşı Ey Raqîb’i okuyarak giden Kasım, cellatlarına seslendiği “Beni öldürün fakat şu gerçeği de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak. Ben Kürdistan’ın özgürlüğü yolunda canımı feda ettiğimden dolayı sevinç ve gurur duymaktayım” sözleri mücadelesi gibi tarihe mal oldu.

 

Leyla Kasım celad'ınin yüzüne " Ey Raqip" marşını söyleyerek ölumsüzleşti. 12 Mayis 1974 te Baas rejimi tarafindan idam edilen Leyla Kasim,Cevat Hamavendi, Nesrin Fuat, Hesen Heme ve Reşid Azad Süleyman'ın anılarına saygıyla...

 

Untulmadınız. Unutulmayacaksınız...

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA