Iğdır İçin Deprem Hazırlığı


Bu makale 2023-03-10 16:24:26 eklenmiş ve 501 kez görüntülenmiştir.
Murat Akkuş

Bazen bir musibet bin nasihate bedeldir. Maraş Pazarcık ve Elbistan Merkezli, 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerin on ilimizde yarattığı felaket içimizi yaktı.

Bu deprem gösterdi ki denetim ve tedbir de eksik kalırsak olası bir depremde Iğdır’da da bir felaket yaşayabiliriz. Nitekim Rus yazar 1848 tarihinde yaşanan Iğdır depreminde yeryüzüne balıkların fırladığını yazmıştır.


 

He ne kadar 2’nci derece riskli deprem bölgesinde olsak da 1962 depreminde Iğdır il genelindeki tüm evlerin tek katlı olmasına rağmen üç bin ev yıkılmış, bir kişi ölmüş 22 kişi de yaralanmış ve deprem aralıklarla devam etmişti.

 

 

Deprem uzmanlarının açıklamalarına göre Iğdır’da en son deprem 12 Ağustos 2020 tarihinde saat 02.29'da 4,4 büyüklüğünde kaydedildi. Depremin 6,47 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. Merkez üssü Iğdır'ın Karagüney köyü olan deprem, Iğdır'ın yanı sıra çevre illerde de hissedildi.

 

Deprem öldürmez bina öldürür

 

Deprem öldürmez bina öldürür sözü doğru bir sözdür. Çünkü asıl felakete neden olan, binalar ve o binaların altında kalıp can veren insanların yarattığı trajedidir. Trajediyi yaşamamak için tek çözüm tedbiri artırmaktır. Maraş depreminde binlerce bina yıkıldı ama ayakta kalan binalar da vardı. Sağlam binaların öldürmediğine hepimiz yeniden şahit olduk.

 

Herkesin aklında tek soru binam sağlam mı?

 

Şu anda herkesin aklında tek soru binam sağlam mı? Bunun için herkese ilk tavsiyem tabii ki binalarının sağlamlıklarını kontrol ettirmeleridir. Binanızın sağlamlığı ile zeminin de sağlam olması gerekli. Tedbirleri etkili ve sonuç alıcı olacak şekilde artırmalıyız ki enkazın altında kalmayalım. Depreme ve imara yönelik çalışmaların başlatılması lazım.

 

Iğdır’da Binalara 'Fore Kazık' ve ‘Perde Beton' Zorunluluğu Getirilmelidir

 

Antalya'nın Konyaaltı ve Muratpaşa belediyeleri, 'fore kazık' ve 'beton perde' sistemlerini zorunlu hale getireceklerini belirttiler. Iğdır belediyesi de 'Fore Kazık' ve ‘Perde Beton’u zorunlu hale getirmelidir. Fore kazık sistemi sayesinde binanız daha sağlam bir zemine oturtulmuş olur. Yapının yükleri bu sağlam zemin sayesinde taşınır hale gelir. Aksi takdirde zemin sağlam değilse, binanızın sağlam olması da maalesef işe yaramayabilir. Sağlam olmayan zeminlerde kullanılan fore kazık sistemi ile yapının yükleri daha sağlam zeminlere ulaşır.

 

Asma tavan ile binalardaki çıkmalara izin verilmemeli

 

Asma tavan ile binalardaki çıkmalara izin verilmemelidir. Binanın altı küçük kalırken yukarıya doğru balkonlar çıka çıka tepesi daha geniş, dibi ise dar kalıyor. Oysaki tam tersinin olması lazım. Alt geniş tepenin dar kalması daha dayanıklı yapar. Üst katların depremi daha şiddetli hissettiğini unutmayalım!

 

Sorunlu binalar tespit edilmeli

 

Binaların risk tahlili yapılmalı, yıkılması gerekenler derhal yıkılmalı, dayanıksız olanlar ivedilikle güçlendirilmeli ya da dönüştürülmeli. Bunun yanı sıra kolunu kesilmiş, bodrumuna su dolan miadını doldurmuş binalar denetimden geçirilmedir. Güçlendirme ise güçlendirme, kentsel dönüşüm ise kentsel dönüşüm ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

 

Deprem anı eğitimleri verilmeli

 

Deprem anında ne yapılması gerektiği ve nasıl davranılması gerektiği konusunda şimdiden yoğun eğitimler verilmeli. Yeni nesil deprem anında panik olmadan davranmayı öğrenmeli. Ev içi düzenleme çalışmaları (Ör. Mobilya sabitlenmesi vb.) şimdiden yapılmalıdır. Evlerde deprem çantaları bulundurmalıdır.

 

Toplanma Alanları belirlenmeli

 

Deprem sonrası belirlenen toplanma alanlarına ulaşılması zorlaşacaktır. Bu zorluğun nasıl aşılacağı şimdiden çalışılmalı. Zira deprem zamanı herkes kendi derdine düşecektir. Oysa şimdiden kim ne zaman, nasıl, nerde olacak, belli olmalıdır.

 

Doğal Afet Konteynerleri temin edilmelidir

 

Doğal afet konteynerleri depremde can kurtarır. Öncelikle yarlılara ev sahipliği yapar, sonrasında depremzedelere yaşam alanı sunar. Bu konteynerlerin yerleri belirlenmeli ve şimdiden yapılarak hazır hale getirilmelidir. Deprem sonrası insani yardım, ilaç ve temin yerleri olarak işlev görmelidir.

 

Kurtarma Çalışmalarına hazırlık yapılmalı

 

Ve en önemli huşulardan olan kurtarma çalışmaları AFAD ve AKOM koordinasyonu ile nasıl yürütülecek bugünden çeşitli demonstrasyonlar ve tatbikatlarla gerçekleştirilmeli. Unutulmamalı ki o an geldiğinde her an can demek olacaktır.

 

Medsamor tehlikesi yanı başımızda!

 

Iğdır’ın yanı başındaki Medsamor nükleer santrali 1988 yılında Ermenistan’da meydana gelen depremde zarar gördü. Bir reaktör sızıntı yapınca beton dökülerek kapatılmıştır. Depreme yakalanmadan bu santral kapatılmalıdır. Bu santralin kapatılması Doğu Anadolu bölgemiz ile Ermenistan, İran ve Azerbaycan’ı büyük bir tehlikeden kurtaracaktır. Medsamor kapatılmalıdır.


Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA