Iğdır Depreme Ne Kadar Hazır?


Bu makale 2023-02-18 15:10:37 eklenmiş ve 7677 kez görüntülenmiştir.
Murat Akkuş

Maraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetli yaşanan depremler Doğu Anadolu fay hattı üzerinde meydana geldi. Yaşanan yıkıcı depremlerin ardından 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremin ardından Doğu Anadolu fay hattı üzerinde yer alan ve deprem riski olan iller merak kazandı.


Deprem uzmanlarının açıklamalarına göre ikinci derece riskli bölgeler arasında bulunan Iğdır’da en son deprem 12 Ağustos 2020 tarihinde saat 02.29'da 4,4 büyüklüğünde kaydedildi. Depremin 6,47 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. Merkez üssü Iğdır'ın Karagüney köyü olan deprem, Iğdır'ın yanı sıra çevre illerde de hissedildi.


Peki, Iğdır depreme ne kadar hazır? Iğdır‘da ki binalar ne kadar sağlam? Arama kurtarma, alet edevat yeterli mi? toplanma alanları belli mi? Bu binaların zemin etüt çalışması var mı? Yeni yapılan binalar ne kadar dayanıklı bazı bölgelerde 8-9 katlı binalar yükselirken bazı yerlerde 3 katlı binalar yapılıyor.


2-3 metrelik kazılan bazı binaların temelinden su çıkıyor. Valilik binasının yanındaki binanın bodrumundan sular çekilip dışarı veriliyor, Kurtuluş ilköğretimin ordaki binanın bodrumu su dolu. Yapılacak bir denetimle bodrumuna su dolan ve kolonu kesilen binalar öncelikle tespit edilmeli.


Iğdır genelinde riskli yapılar tespit edilmelidir


Iğdır şehir merkezi ile ilçeler, belde ve köyler taranarak riskli yapılar tespit edilip gereken yapılmalıdır. Kentsel dönüşüm ise kentsel dönüşüm, Güçlendirme ise güçlendirme. Acil denetimler yapılmalı.


Valiliğin hemen arkasında ve yanında yıllardır yapımı tamamlanmayan boş binalar yükseliyor! Kullanılmayan boş binalar var bu şehirde. Dayanıklılıkları ölçülmeli. İmar affından ne tür binalar yararlandırıldı tetkikleri yapılmalıdır.   


Eski belediye başkanı merhum Orhan Ağırkaya, döneminde yapılan zemin etüt çalışmasından bahsederken  ‘Iğdır”ın yer tabakası yetmiş metre balçık ve su, zemin bataklık. Yetmiş metreden sonra büyük bir kaya var.” Diyordu.  


HES’ler yüzünden Iğdır su sıkıntısı çekiyor. Sondajlarla yer altından sular çekiliyor.  Oysaki yer altındaki sular bir nevi beton vazifesi görüyor. Yer altı sularının çekilmesi çökme riskini daha da arttırıyor? 

Iğdır’da 3-4 kattan fazla bina yapımına izin verilmemelidir.  Yüreğimizi yakan Maraş depreminde yaşamını yitiren binlerce yurttaşımızın acısını yaşıyoruz. İçlerinde Iğdırlı hemşerilerimizin de yer aldığı binlerce canımızı kaybettik. Maazallah benzer bir deprem Iğdır da olsa durum ne olur? hiç düşündünüz mü? O zaman Allah’tan geldi, kader mi diyeceğiz?


Deprem bir doğa olayıdır bu kaçınılmazdır oluyor, olmaya da devam edecektir. Maraş depreminde bir kez daha gördük ki deprem değil çürük binalar öldürüyor! Deprem öldürmez kaçak yapılar, malzemeden çalınan binalar, yapımına izin verilmemesi gereken denetim zafiyeti olan fazla katlı binalar öldürüyor.


Bir de korkulu rüyamız Medsamor nükleer santrali var başucumuzda!


Iğdır’ın yanı başındaki Medsamor nükleer santrali 1988 yılında Ermenistan’da meydana gelen depremde zarar gördü. Bir reaktör sızıntı yapınca beton dökülerek kapatılmıştır. Depreme yakalanmadan bu santral kapatılmalıdır. Bu santralin kapatılması Doğu Anadolu bölgemiz ile Ermenistan, İran ve Azerbaycan’ı büyük bir tehlikeden kurtaracaktır. Medsamor kapatılmalıdır.

(5 Eylül 1962’de yaşanan Iğdır depremi için hazırlanan TBMM heyetinin raporunu aşağıdaki linki tıklayarak okuyabilirisiniz:

 http://www.igdirdogusgazetesi.com/makale/1269/17/tbmm-kayitlarinda-5-eylul-1962-igdir-depremi-raporu)


1963 yılında uzmanların hazırladığı Iğdır’ın Suveren ile havalimanı arasındaki yamaca taşınması kararını Süleyman Demirel’i ziyaret ederek iptal ettiren Iğdırlıların hepsi ebediyete intikal etti. Oysaki karar uygulansa şehir sağlam bir alanda kurulmuş olurdu. Temiz hava bol oksijenden faydalanıp hava kirliliğinden de kurtulmuş olurduk. Ovadaki verimli topraklarımız da betonlaşma yerine yeşile, ziraate kazandırılmış olurdu.


Özetleyecek olursak:  Almanya’da 3.500 bin müteahhit var. Tüm Avrupa’da 25 bin. Bizde 453 bin müteahhit var. Çünkü hiçbir şart aranmıyor. Mobilyacı müteahhit var, Kuyumcu müteahhit var,  Oto galerici müteahhit var. Dövizci müteahhit var, Fırıncı müteahhit var, var oğlu var…

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA