Bekçiler Uyuyor Mu?


Bu makale 2022-02-01 09:14:59 eklenmiş ve 869 kez görüntülenmiştir.
Murat Akkuş

 

Bekçiler Uyuyor Mu?

 

Yaşı müsait olanlar hatırlarlar, eskiden her mahallede bir bekçi olurdu. Bekçi o mahalleden olur ve herkesi az çok tanır, mahalleyi çok iyi bilirdi. Gecenin sessizliğinde öttürdükleri düdük hırsızlara, kötü niyetli kişilere korku salardı. Halk için güvenin ve huzurun sesi idiler.

 

Yeni nesil bekçilerin ne iş yaptığını ise gerçekten çok merak ediyorum. Valilik yolu, arada bir de cumhuriyet caddesinden başka bir yerde bekçilere rastlamadım. 

 

Mesela hiç mahalle aralarında denk gelmedim. 

 

Bekçiler genel olarak ülke genelinde göreve: Akşam 6-7 saatleri arasında başlamaktadırlar. Görev bitiş saatleri ise: sabah 6-7 saatleri arasında değişmektedir. 

 

Hiç gece saatlerinde çarşıda veya mahallede bekçi göreniniz var mı? Ya da sabaha karşı veya sabah kalkıp işe gittiğinizde mahallenizde bir bekçi ile karşılaştınız oldu mu? 

 

Iğdır'da hırsızlık almış başını gidiyor. Şehrin göbeğindeki Yaşar Elektrik'in deposu soyuldu. Yaklaşık 200 bin liralık malzeme çalındı. Adamlar üç sefer yapmışlar deniliyor. Başka türlü o malzeme taşınmaz. 

 

Hırsızlık hız kesmiyor!

 

Evler ve işyerleri soyuldu. Şimdi de telefon ve internet kablolarına dadandılar. Karaağaç mahallesinde aynı kişilerin birkaç kez internet kabloları çalındı. Alikamerli mahallesinde çalınan motosiklet Doğubayazıt'ta ele geçti. Otomobil ve traktörler çalınıyor. Evlerin kapısından ayakkabılar alınıyor. Anlayacağınız bir zamanlar ülkenin en güvenli şehirleri arasında yer alan Iğdır'da Hırsızlık hızını her geçen gün artırıyor. 

 

Peki, bütün bunlar olurken bekçiler ne yapıyor? Kimi yakaladılar? Hangi fail ele geçirildi? Hangi hırsızlık olayını engellediler? Maalesef hiçbir icraatlarını duymadık.  Öyle ise bekçilere ne gerek vardı. Devlet neden avuç dolusu para ödüyor. Zaten polis var.  

 

Ben şahsen daha yalnız dolaşan bir bekçi görmedim, hep 4-5 kişilik gruplar halinde bir iki tur attıktan sonra durup muhabbet ediyorlar. Bekçiler birbirleriyle muhabbet etsinler diye mi maaş alıyorlar? 

 

Aldıkları maaşa gelince; Lise ve dengi okul (Evli ve eşi çalışmayan) Derece Kademe 11/1 - 3/8 6.200 TL - 7.000 TL, 

 

Ön lisans (Evli ve eşi çalışmayan) Derece Kademe 9/2 - 1/4 6.500,92 TL - 7.500 TL, 

 

Lisans (Evli ve eşi çalışmayan) Derece Kademe 8/1 - 1/4 7.000 TL- 8.000 TL maaş alıyor.

 

Bekçiler kendi iş kollarında terfi de alabiliyorlar. Bunun içinde meslekte en az 3 yıl çalışmış olmaları gerekmektedir. Bu süre zarfında da herhangi bir olumsuzluk yaşamamaları gerekiyor. 

 

Vatandaş Evinin iş yerinin güvende olduğunu bilmek istiyor  

 

Bekçi, akşam sokakta rahatça gezebilmek, bir yere gittiğimiz zaman evimizin, iş yerimizin güvende olduğunu bilmek içindir. Gecenin huzur ve güveni olması gereken çarşı ve mahalle bekçilerini gece göremeyeceksen ne zaman göreceğiz? 

 

Mahalleye güven getirecek denilen bekçiler mahalleye girmiyorsa, hatta gece bazı cadde ve sokaklarda dahi görünmüyorlar ise bekçilik neden geri geldi? 

 

Karakola ihtiyaç var

 

Yaşanan hırsızlık ve gasp olaylarında, kavgaların birçoğunda polisin müdahalesi ya çok geç oluyor ya da iş bittikten sonra olay yerine yetişiliyor. Bunun için nüfus yoğunluğuna göre şehirde şimdilik iki veya üç karakola ihtiyaç var. 

 

112'yi aradığımıza pişman olduk!

 

Geçenlerde gazeteci Bülent Mavzer ile 1. Noterin önünde bir kavgaya şahit olduk. Hemen 112'yi aradık. Önce biri "durun sizi bağlayayım" dedi. Sonra bir hanımefendi 'telefon numaranız kaç diye' sordu. Benim ofisteki sabit telefonda arayanın numarası görülüyor. 112'de görünmüyor mu? Hemen olay yeri adresini alıp gereğini yapacağına bizi sorgulamaya başladı. Sinirden telefonu kapatıp kendimiz müdahale etmek durumunda kaldık. Sonrasında da kimse bize dönmedi.

 

Velhasıl güvenlik şart. İlgililere duyurulur…      

 

 

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA