Iğdır'daki İntiharların Sebebi Nedir?


Bu makale 2021-07-30 10:57:27 eklenmiş ve 830 kez görüntülenmiştir.
Murat Akkuş

 

Iğdır'daki İntiharların Sebebi Nedir?

 

Iğdır'da bir ay içinde üç intihar yaşandı. Üç genç insanımızın yaşamlarına son vermeleri bizleri üzüntüye boğdu. İlgili ve yetkililerin intiharların sebebini araştırmaları gerekir. Bir daha yaşanmaması için önlem alması lazım.

 

İntiharların sebebinin pandemi süreci ve her geçen gün kötüye giden ekonomik koşullar olduğunu düşünüyorum.

 

Son zamanlarda hem ülke genelinde hem Iğdır'da meydana gelen intiharların nedeni; pandeminin yarattığı olumsuz koşulların yanı sıra, yaşanan ekonomik zorluklar, İşsizlik ve insanların uzun zaman eve kapanması, zaten kıt kanaat geçinen dar gelirli yurttaşların huzursuzluk ve çaresizliklerine aile içi sorunlarda eklenince bunalıma girmeleri kaçınılmaz oldu.

 

Pandemi herkesin psikolojisini biraz bozdu zaten. Psikolojisi bozulan bir insan, gelir daralması yaşamışsa üstüne üstlük işsiz de kalmışsa ailesinin geçimini sağlayamayacak duruma gelmişse o zaman aile içi şiddet ve boşanmalar da başlar.

 

Ve nitekim bunlar yaşandı ve yaşanıyor maalesef…

 

Bazı bireyler bunların sorumlusu olarak kendisini suçlu görüp intihara sürüklenebiliyor..!

 

Uzmanlar, 'İntiharın temel sebeplerinden birisinin kişinin hem insanlarla olan dayanışma bağını yitirmesi hem de umudunu kaybetmesidir. İntihar vakalarını azaltmak için aile içi bağları güçlendirmek lazım. Toplumsal bağlar güçlü olduğunda intihar vakaları azalır.' Diyorlar.

 

Dayanışma ve yardımlaşma bağlarını güçlü tutmalıyız

 

Geliri biten ve yoksullaşan yurttaşların desteklenmesi gerekir. Bir kişi yalnızlaştığında veya ekonomik olarak yoksullaştığında intihara meyil daha da artabiliyor. O yüzden sosyalleşmeyi güçlü tutmak lazım.

 

İntihar nedenleri toplumdan topluma değişebiliyor. İlgili ve yetkililerin ekonomik destekle birlikte insanların ruh ve beden sağlığına dair adımlar atması gerekiyor.

 

İnsanlar neden intihar ediyor?

 

İnsanlar neden intihar ediyor? Diye sorduğumuzda uzmanların; Kişinin psikolojik, inanç, ahlak yapısı bu vakalara ya direncini gösteriyor ya da kişi bunlara direnç gösteremeyip intihara sürüklenebiliyor.' Şeklinde tespitleri öne çıkıyor.

 

İntihar, tövbesi olmayan tek günahtır

 

Din eğitimi aldığımız yıllarda hocalar İntihar için; İslâm'ın haram kıldığı büyük günahlardan birisidir. Bir Müslümanın kendi kendisini öldürmesi, başka birisini öldürmesinden daha büyük bir cinayettir. Ve tövbesi olmayan tek günahtır. Peygamber efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır:  Kendini boğarak öldüren kimse, cehennem için boğmuş olur. Kendini vuran kimse, cehennem için vurmuş olur." Diyerek intihar edeninin cenaze namazı kılınır mı kılınmaz mı'yı tartışmaya açanları bile olurdu. Dinende yasak olan intiharları durdurmak için gerekli önlemlerin almamız elzem bir durumdur. 

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA