Seçmeli Kürtçe Dersi Bir Haktır: SEÇİN


Bu makale 2021-01-09 11:28:45 eklenmiş ve 950 kez görüntülenmiştir.
Murat Akkuş

 

Seçmeli Kürtçe Dersi Bir Haktır: SEÇİN 

 

Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda 2021-2022 eğitim ve öğretim döneminde okutulacak seçmeli dersleri seçme süreci başladı. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 4 - 22 Ocak 2021 tarihleri arasında okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor. 

 

Türkiye'de, Eylül 2012'de yayımlanan yönetmenlikle, yabancı dil kontenjanında yaşayan dil ve lehçe adı altında Kürtçe seçmeli dersi Millî Eğitim Bakanlığının müfredatına girdi.  

 

Kürt dili bizim için vazgeçilemez bir değerdir, dilimiz varlığımızdır. Kürtler dillerinden dolayı çok acı ve elem gördüler. Yıllardır kendi dilleri için varlar. Tarihte birçok millet dilleriyle beraber yok olup gittiler. Fakat Kürtler ve Kürt dili, inkâr ve asimilasyonlara rağmen yaşıyor ve sonsuza kadar yaşayacak. Eğer bir halk varsa dili de vardır. Yıllarca Kürtlerin, Kürtçe diye bir dilinin olmadığını söylediler. Ama Kürtler mücadeleleriyle Kürt dilini dünyaya tanıttılar. 

 

Kürtlerin kendi dilini konuşması ve eğitimini görmesi hiç kimseye bir zararı yoktur. Bugün Kürtçe yayın yapan bir devlet televizyonu var. Üniversitelerde Kürtçe bölümü açıldı. Çocuklarımız Kürtçe konuşursa dilimiz yaşamaya devam edecektir. Dilimiz varlığımızın anlamıdır. Seçmeli Kürtçe dersi bir haktır. Seçmeli Kürtçe ders tercihinin yüksek olması Kürtçe öğretmen atamalarını da olumlu yönde etkileyecektir. 

 

Çocukları 5-6-7 ve 8'inci sınıflarda okuyan ailelere ocak ayının 22'sine kadar okul idarelerine başvurarak çocukları için seçmeli Kürtçe dersini seçmelerini diliyorum. Sadece Kürt çocukları değil, Türk çocukları da Kürtçeyi öğrenmeliler. Bir lisan bir insan, iki lisan iki insan...  

 

Dil; bir iletişim aracı, kültürün aynası hatta bir düşünme aracıdır.  İnsanların birbirleriyle iletişim kurmada kullandığı en etkin işleve sahip bir araçtır 

 

Dilimizin geleceğinin çocuklarımıza bağlı olduğunu unutmayalım. Çocuklarımız Kürtçe konuşursa dilimiz yaşamaya devam edecek. Eğitimi verilmeyen bir dilin varlığı tehlike altına girer. Tarih ve Allah'ın huzurunda mahcup olmamamız için çocuklarımıza ana dillerini öğretelim. Ana dile sahip çıkmamak insanlar için büyük bir eksikliktir.  

 

Her Kürt seçmeli Kürtçe dersi konusuna sahip çıkmalı. Halkımıza bu konuya duyarlılık göstermelidir. Unutmayın bizi Kürt yapan dilimizdir. Önce dilimiz sonra da isimlerimizdir. Dilimizi unutmayalım ve çocuklarımıza Kürtçe isimler koyalım.  

 

Her işinizi Kürtçe yapın. Çocukları Kürt diliyle büyütün. Ninnileri Kürtçe söyleyin. Çocuklarınıza, iş yerlerinize Kürtçe isimler koyun. Bunları yaparsanız o zaman bu dilin varlığını kimse yok sayamaz. Her ev bir okul gibi olsun ki dilimiz ezelden geldiği gibi ebede kadar yaşasın. 

 

MEB'in rakamlarına göre; 2015-2016 eğitim ve öğretim döneminde seçmeli Kurmancî 71 bin 616, Kirmançkî 6 bin 315 olmak üzere toplamda 77 bin 931 öğrenci bu dersi seçti.  

 

Şimdiye kadar Türkiye'de 30 ilde Kürtçe seçmeli ders verildi. 2014'te Mardin'de 6 bin 73 kişi seçmeli Kürtçe dersini aldı. 2015 yılında ise İstanbul'da Kürtçe seçmeli ders başvurusunu en çok Türk öğrenciler yaptı.

 

Kürtçe mesajım… 

 

Zarokên xwe re Kurdi bi axivin, navê Kurdî li wana bikin, zarokan bi govend û stranên Kurdî perwerde bikin, Zarokan fêrî lîstikên Kurdi bikin, beriya ku zarok rakevin çirokên Kurdi ji wana re bejin, bixwînin. Xwe fêri qerf û henekên Kurdî bikin. Navên Kurdi Bî Zarokên xwe bikin. Nehelin Navên Kurdi û Zimane Kurdi ber bi mirine Biçin...! Zimane me hebuna meye. Zimane Me Rumeta me ye. Tu car ve birnekin kû ê me dîke Kurd bêre Zimane paşê ji Nav'e… 

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA