Lojman sefasına kim dur diyecek?


Bu makale 2019-12-25 08:39:53 eklenmiş ve 7102 kez görüntülenmiştir.
Murat Akkuş

Lojman sefasına kim dur diyecek?

 

Şehrin en güzel yerinde dairesi ve hatta apartmanı olanlar bile lojmanlarda kalıyor, kendi dairelerini de kiraya veriyorlar. Evi olduğu halde lojmana müracaat edip, lojman çıkınca da evini kiraya veren kamu görevlisi kardeşim vicdanın rahat mı?

 

Genelde İl müdürü, şube müdürü, müdür, müdür yardımcısı ve kurum çalışanı olan bu memurlar, şehrin en güzel semtlerindeki lüks dairelerini bin ile bin beş yüz TL'ye kiraya verip kendileri ise kurumların lojmanlarında komik denecek cüzi rakamlar ödeyerek oturmaktadırlar. Diğer yandan ülkemizin birçok ilinden atanan memurlar ise kimi otellerde, kimi bekâr evlerinde, kimi ise ucuz yollu evlerde kiraya talim ediyorlar. Kimi de paraya kıyıp 1000-1.500 TL ödeyerek daireler kiralıyorlar. Hatta bazıları lojmanda kalan aynı kurumda çalıştığı memur arkadaşının evini kiralıyor. Oysa o lojmanda il dışından gelen memurun kalması gerekmez mi?

 

Düşük ücretli memurlara böyle imkânlar sunulmadığı için yüksek ücretli memura verilen kiralık lojmanlar veya görev tahsisli lojmanlar bir nevi yardım yerine geçiyor. Bu yardım özellikle de görev tahsisli lojmanlarda oturma hakkı olanlar için çantada kekliktir. Allah uzun ömür verirse emekli oluncaya kadar bu lojmanda oturmasına ve evlerini de kiraya vermesine kimse bir şey diyemiyor.

 

Bu durum ne kadar hakkaniyetle bağdaşır bilemem? Lojman yönetmeliğine göre bir kişi 5 yıldan fazla bir lojmanda kalamaz. Talep yoksa kalabilir denilmektedir. Örneğin bir vatandaşı Iğdır'daki bir kuruma tayin ettiler diyelim. O memur cesaret edip il müdürünün kaldığı lojmanı talep edebilir mi acaba? Iğdır'da 15-20 yıldır lojmanda kalanların olduğunu duyuyoruz. Kırk yıl kalanlar oluyormuş. Bu işin bir süresi yok mu?

 

Kendi apartman ve dairelerini de kiraya verip ek gelir kazanmaya devam ediyorlar. Buna üniversitede görevli olanları da katabiliriz. Lojmanlarda kalanlar ile kurumda çalışan kiracı memurlara bakmak gerekir. Bu işte Valilere düşmektedir. Çünkü başkaca kimse bu işe hakkaniyetle yaklaşıp bakmaz, herkes kendine çeker. Velhasıl İşin ucu herkese dokunabilir. Kamu görevlileri arasında kurum amirine yakın olabilmek için lojmanda kalmayı tercih edenler de yok değil. Kimi de başka bir kurumun çalışanı olmasına rağmen başka bir kurumun lojmanında kalabiliyor. Kurumun kendi çalışanı da malumunuz kirada..!

 

Bu lojmanlarda oturma hakları düşmüşler için gereken yapılmalıdır. Kendilerinin haricinde anne ve babalarını yanlarında lojmanda oturtup babasının evini kiraya verenleri duyuyoruz. Öte yandan ülkenin öbür ucundan gelip hizmet veren memurlar orda burada kiralık ev ararken, ödediği kiraya rağmen ev ile ilgili sorunlar ile cebelleşirken, Yerli memurun evini kiraya vererek lojmanda sefa sürmesi adil midir?

 

Lojmanlar, memurlar arasında adaletsizlik yaratıyor kanaatindeyim. Bence emniyet, adliye ve silahlı kuvvetlere ait lojmanlar ile bütün köy ve mezralardaki okul lojmanları hariç tüm lojmanları biran önce ya satar ya da özel sektöre kiraya verilmeli. Genelde yönetici konumundaki yüksek maaş alan kamu görevlilerinin faydalandığı lojman sefasını bir israf olarak görüyorum.

 

Herkese lojman sağlanamadığı için kamu görevlileri arasında bir eşitsizlik yaratılmış oluyor. Devletin lojmanlardan topladığı komik kira gelirleri lojmanların bakım, onarım, tadilat, kapıcı, güvenlikçi, personel giderleri ve müteahhitlik masraflarını dahi karşılamaya yetmiyor. Devletin ve kamu kurumlarının halkla buluşması, kaynaşması için lojman hayatına son verilmesi lazım.

 

Lojmanda ikamet biterse yöneticilerin halkla kaynaşmasının önü de açılmış olur. Lojmansız köy ve mezra okulu kalmasın bu bir ihtiyaçtır çünkü. Kurumlarda müdür unvanını taşıyan hemen hemen herkese, her kuruma araç ve lojman tahsis edilmiş durumda.

 

Memurları en fazla rahatsız eden konulardan birisi de birden fazla konutu olmasına rağmen hala kamu konutunda oturmalarına izin verilenlerdir. Eğer gerekli düzenleme yapılmazsa bir memurun bin tane evi olsa dahi görev tahsisli konutta oturmasına hiçbir engel olmayacak. Kamu vicdanını rahatsız eden mevzuatta değişiklik yapılarak çözüm getirilmelidir. Bu yapılmaz ise bari lojmanda oturamayan ve evi olmayan düşük ücretli memurlara konut yardımı yapılsın…

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA