Sosyal Medya Bizi Nereye Götürüyor


Bu makale 2018-07-20 12:00:21 eklenmiş ve 2868 kez görüntülenmiştir.
Murat Akkuş

Sosyal Medya  Bizi Nereye Götürüyor?

Sosyal medyada öyle bir anlayış oluştu ki, herkes giydiği, yediği, içtiği, gezdiği, yaptığı her şeyi paylaşıyor. Balkonda çay keyfi, mutfakta karpuz keyfi, oda da kavun keyfi vs. Ailece eşofmanlı oturmuşlar birinin sırtı açılmış, öbürü bacaktan frikik vermiş. Öbürünün poposu görünüyor. Umurlarında mı dünya. Koy fotoğrafı faceye, dostlar pazarda görsün... 
İnternet çağında sosyal medya kitlelerin vazgeçilmezi haline gelmiş. Ancak her şeyde olduğu gibi sosyal medyanın iyi ve kötü yanları da var. Her gün birçoğumuz saatlerini bilgisayar başında harcıyoruz. Facebook'ta kayıtlı Iğdırlı  sayısı Iğdır nüfusunun üç dört katı..! Bu oran Twitter’da çok daha az. Ancak instagramda hatırımız sayılır. Saatlerce bilgisayar karşısına dikilenlerin çoğu asosyalleştiğinin farkında bile değil. Baş ağrısı, boyun fıtığı, göz hastalıkları, bel ağrıları vs. Sağlık sorunları da ekstrası!
Geçen gün bir arkadaşımla karşılaştım. Hal hatır sorduk. Hanım, çocuklar nasıl diye sorunca; ”Valla Murat’çım akşam işten çıkıp eve gidiyorum. Hanımı Tv’nin karşısında dizi izliyor buluyorum. Dönüp bakmadan el işaretiyle “Yemek mutfakta hazır” diyor. Diziler genelde 23.30’dan önce de bitmiyor. Oğlum da masa üstündeki bilgisayara kurulmuş, ondan da ses yok. Kız da elindeki telefondan dalmış. Kimse birbiriyle konuşmuyor. Ben de, ya mecburen hanımın izlediği diziyi izliyorum ya kahveye çıkıyorum ya da yatıyorum. Anlayacağın çocuklarla pek görüşemiyoruz. selamını söylerim duyarlarsa artık..!”
İletişim birçok ailede aile içi iletişimi öldürmüş. Sosyalleştiğimizi Senarken habire asosyalleşiyoruz. Sosyal medyada yazdıkları yazılar yüzünden mahkemelik olanların sayısı da az değil. Bazı bekarlar çapkınlık, Bazı evlilerde aldatmak için açıyor çakma hesabı. Boşa geçirilen vakitler, lüzumsuz yazılar, resimler ve videolar derken, sosyal medyada ünlü olma çabasına girenler var. Kimse bir cümleden fazla olan yazıları okumuyor. Fotoğraf ve videolar revaçta. Iğdır dışında yaşayanlar kraldan çok kralcı yazıyorlar. Yarın sokakta rastlayıp utanacağı ya da önünü kesip hesap soracak biri olmayacak nasıl olsa. Bu tipler pervasızca ırkçı bir zihniyetle kin ve öfkelerini kusarak toplumu karıştırmaya çalışanlardır.
Seviyeli bir şekilde adabıyla yararlananları tenzih ediyorum. Sözüm gerçekte ödleğin teki olup da, klavye başında Zal Oğlu Rüstem kesilenleredir, Zır cahil iken dikdörtgen karşısında filozof kesilenleredir. Sosyal ağlara çok fazla zaman ayırıp sürekli yazanlar konuşmaya hasret kalıyor. Konuşma ihtiyacını karşılamayanlar gün geçtikçe yalnızlaşıyorlar. Günde 5-6 saat hatta daha fazla zamanını facebokta harcayanlar var. Her şeyin fazlası zarardır. Sosyal yaşantınıza daha çok zaman ayırın. 
Ölçülü kullanıldığında elbette iyi yanları da var. Örneğin bir dostun vefatını, hastalığını, düğününü, nişanını bu sayede çabucak öğrenebiliyoruz. Bir hastaya kan lazım olduğunda hemen kitlelere ulaşabiliyoruz. İnternet sayesinde dünya küçüldü. Herkes bu sayede konuşabiliyor. Herkes bu alanda konuşma hakkı buluyor. Kitleler bazen bu şekilde deşarj olabiliyorlar. Yıllardır birbirini göremeyen akraba ve dostlar internet ortamında birbirlerini görebiliyorlar.
Bir de kadın olup da erkek olarak hesap açanlar ile erkek olup da kadın olarak hesap açanlar var. Sosyal ağlarda saygı değer insanlar olduğu gibi problemli sapık tipler de var. Onun için herkes çocuğunun kimlerle arkadaş olduğuna, kimlerle konuştuğuna dikkat etmelidir. Eskiden “Bana dostunu söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” diye bir söz vardı. Şimdi “Bana faceni söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim”e dönüştü. Eskiden sorunlar karşısında bir bilene, okumuşa, mollaya veya şıh’a soralım vardı, şimdi "Şex Google" her şeyi cevaplıyor. Ancak Google’de ne kadar doğru bilgilendirmeler var ise de, o kadar da yanlış yönlendirmeler mevcut. dikkatli olmalıyız.
Araştırmalar sosyal medya ile birlikte aldatmalar, evden kaçan kadınlar, dost tutan erkekler, boşanmalar ve seks cinayetlerinin arttığını söylüyor. Çağımızda artık dağ köyündeki Cimşit’te cepten faceli, şehirdeki Şahmat bey de faceli... Herkes birbirini rahatlıkla bulabilme imkânına sahip. Falanca senin fotoğrafını neden beğenmiş diye kıskançlık krizine giren eşler sevgililer varken bu alemde, benim paylaşımımı beğendi benimle çıkmak istiyor diyerek ona buna sarkıntılık yapanlar da var. Sanal alemde tanışıp eşini çocuğunu bırakıp başkasına gidenler de var. Face sayesinde hayatının aşkını bulduğunu söyleyenler var.
Velhasıl bu alem bir başka alem. Gerçekle hiç benzeşmiyor. İşsizler, iş adamı, ellilik hatunlar körpe kız, altmışlık yaşlılar civan delikanlı, dullar bekar kız’dır bu alemde...

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA