'Türkiye Depremden Artık Eskisi Kadar Büyük Yaralar Almayacak'

'TÜRKİYE DEPREMDEN ARTIK ESKİSİ KADAR BÜYÜK YARALAR ALMAYACAK' - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Mustafa Erdik, 'Türkiye'de yakın zamanda büyük bir depremle karşılaşsa dahi eskisi gibi büyük yıkımların olmayacağını düşünüyoruz.' dedi.
Bu haber 2013-10-01 15:59:02 eklenmiş ve 499 kez görüntülenmiştir.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, "Türkiye'de yakın zamanda büyük bir depremle karşılaşsa dahi eskisi gibi büyük yıkımların olmayacağını düşünüyoruz." dedi.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ve ETH-Zürih koordinatörlüğünde Ortadoğu ve Kafkas ülkelerinin önemli deprem uzmanları tarafından yürütülen Ortadoğu Bölgesi Deprem Modeli Projesi'nin sonuçları İstanbul Le Meridien Otel'de açıklandı. Projenin kapsamını ve neler içerdiğini Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik ve Zürih Yer Bilimleri yetkilisi Prof. Dr. Domenico Giardini açıkladı. Dünya üzerinde 1900'lerden beri 2,5 milyon kişinin hayatını kaybettiğini ve 3 trilyon dolar masrafın yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Erdik, sözlerine şöyle devam etti: "Orta Doğu'nun hemen hemen tüm ülkeleri var. Yani Türkiye'den başlayarak devam edersek Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan bizim güneyimizden Kıbrıs var. Lübnan var. Ürdün var. Suriye ve Irak kısmen katıldılar projeye. Projenin esas amacı bu bölgede ki deprem riskini ve depremden olacak kayıpları bölgesel olarak tahmin etmek. Özellikle bölgelerin önemli kentlerinde deprem kayıp çalışmaları yaparak bu kentlerde ki deprem bilincinin düzeltilmesini sağlamaktı. Biliyorsunuz 2011 itibari ile 1900'den beri dünyada ki deprem kayıpları 3 trilyon mertebesindedir. Ayrıca depremlerde ki can kaybı dünya üzerinde yaklaşık 3 milyon insana ulaşmıştır. Bu kayıpların büyük bir oranı da bu bahsettiğim bölgelerde meydana gelmiştir."

"EĞER YENİ BİR DEPREMLE KARŞILAŞIRSAK ESKİSİ KADAR KAYBIMIZ OLMAYACAK"

Türkiye'nin yeni bir büyük depremle karşılaşması sonucu eskisi kadar yara almayacağını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Erdik, "Kafkasya ve Orta Doğu bölgesinde meydana gelmektedir. 1999 depreminde ki can kayıplarımız 18 bin civarındaydı. Van depreminde ise 600 can kaybımız oldu. Tabi istediğimiz hiç can kaybı olmaması. Bunun için neticede binalarımızı çok daha iyi yapmamız gerekiyor. Binaların iyi yapılması için Türkiye'de her türlü olanak mevcut bugün için konuşursak. Hazır betondan tutun en kaliteli çelik olsun her şey var. Öte taraftan en önemli konu Türkiye'de artık enflasyon yüksek olmadığı için büyük sermayeler büyük kurumlar işin içine giriyor. Kendi kalite kontrol ve denetimleri kendileri yapıyorlar. O bakımdan 2000 yılından sonra yapılmış binalarda Türkiye'de çok büyük bir iyileşme görüyoruz. Eminim bu kentsel dönüşüm çerçevesinde eski binalarda yıkılarak yenileri inşa edilecek. O bakımdan yakın gelecekte Türkiye'de inşallah büyük deprem olmaz ama olursa ortaya çıkacak can ve mal kayıplarının geçmişten çok daha düşük olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

ETİKETLER : 'Türkiye Depremden Artık Eskisi Kadar Büyük Yaralar Almayacak'
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA