Cezaevlerinde 285 Çocuk Annesinin Yanında Kalıyor (Özel)

CEZAEVLERİNDE 285 ÇOCUK ANNESİNİN YANINDA KALIYOR (ÖZEL) - Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre ceza infaz kurumlarında 4 bin 838 kadın tutuklu ve hükümlü bulunuyor.
Bu haber 2013-10-01 10:59:06 eklenmiş ve 373 kez görüntülenmiştir.

Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre ceza infaz kurumlarında 4 bin 838 kadın tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Tüm ceza infaz kurumlarında annelerinin yanında kalan 0-6 yaş arası çocuk sayısı ise 285.

Ceza infaz kurumlarında 2012 yılı sonu itibariyle toplam 136 bin 20 tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bunların yüzde 3,56'lık kısmını oluşturan kadın tutuklu ve hükümlü sayısı ise 4 bin 838. Kadın açık ceza infaz kurumlarının sayısı 3, kapasitesi bin 395 olup, bu kurumlarda 572 kadın hükümlü bulunuyor.

Kadın kapalı ceza infaz kurumlarının sayısı 5, toplam kapasitesi 2 bin 256 olup, bu kurumlarda toplam bin 481 tutuklu ve hükümlü kadın yer alıyor. 2 bin 813 kadın hükümlü ve tutuklu ise statüsü kadın ceza infaz kurumu olmayıp diğer tip ceza infaz kurumlarında barındırılıyor.

Tüm ceza infaz kurumlarında annelerinin yanında kalan 0-6 yaş arası çocuk sayısı 285. 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 65'inci Maddesinde belirtildiği üzere anneleri hükümlü olup da dışarıda korumasına bırakılacak kimsesi bulunmayan 0-6 yaş grubundaki çocuklar, annelerinin yanında kalabiliyor.

Yine kanunun 72'inci maddesinde belirtildiği üzere; annelerinin yanında kalan çocukların mama, süt gibi gıdaları devlet tarafından karşılanmakta ve çocuk bezi, elbise gibi ihtiyaçları da devlet ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde giderilmeye çalışılıyor.

Annesinin yanında kalan çocuk sayısı, hükümlü-tutuklu sirkülasyonu, çocukların yakınlarına teslim edilip edilmeme durumu gibi nedenlerle sürekli değişiyor. Annesinin yanında kalan bu çocuklara ilişkin yapılan çalışmalar ise şöyle:

Aile Eğitim Programları: Toplumun temel yapı taşı olan ailenin gelişmesine, hayat şartlarının iyileştirilmesine, aile içi iletişimin güçlendirilmesine ve çocukların okul başarılarının artmasına yönelik 0-18 yaş aralığında çocukları olan ve bu çocukların bakımlarını üstlenen kişilere uygulanan bir eğitim programı.

Bu eğitim programı ceza infaz kurumlarımızda bulunan çocuklu kadınlara da uygulanıyor. Söz konusu Aile Eğitim Programının ceza infaz kurumlarında da uygulanması için 2010 yılı içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde eğitici eğitimleri tamamlanmış, 2011 ve 2012 yılı içerisinde

İstanbul, Kahramanmaraş, Ankara ve Erzurum Personel Eğitim Merkezlerinde 144 psikolog ve sosyal çalışmacıya uygulayıcı eğitimleri verildi.

Kreş Hizmetleri: Kadın kapalı ceza infaz kurumlarında ve kapalı ceza infaz kurumlarının bir bölümünde kreşler bulunuyor ve annesinin yanında kalan çocuklar kreş hizmetlerinden faydalanıyor. Annesinin yanında kalan çocuklar kurum kreşleri ve sosyal hizmetlere bağlı kreşler dışında ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anaokullarında sunulan hizmetlerden faydalanıyor.

Bu kapsamda 21.12.2011 tarihinde Adalet Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında "Ceza İnfaz

Kurumları ve Tutukevlerinde Annesinin Yanında Kalan Çocukların Gelişimlerinin Desteklenmesi Hakkında İşbirliği Protokolü" imzalandı. Çeşitli sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde, bu çocuklara yönelik, tiyatro, sinema, resim çalışması, masal okuma gibi çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler yürütülmektedir.

Çocuklar 6 yaşına kadar ceza infaz kurumlarında annelerinin yanında kalıyor, 6 yaşını dolduran çocuklar ailesine, vasisine ya da Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne teslim ediliyor.

ÇOCUKLARIN GÜNLÜK İAŞE MALİYETİ 4 LİRA

2012 yılında kadın ve çocuk hükümlü tutuklular ile annesinin yanında kalan çocukların günlük iaşe bedeli olan 4 liraya ilave olarak verilen iaşe ve toplam maliyeti de şöyle:

Emziren veya hamile kadın hükümlü ve tutuklu sayısı mevcut 968 iken; harcanan günlük iaşe bedeli bin 936 lira; harcanan yıllık iaşe bedeli 706 bin 640 lira.

Çocuk hükümlü ve tutuklu sayısı 2 bin 1 kişi iken; günlük harcanan iaşe bedeli 2 bin 1 lira; harcanan yıllık iaşe bedeli 730 bin 365 lira.

Annesinin yanında kalan çocuk sayısı 285 iken; harcanan günlük iaşe bedeli bin 710 lira; harcanan yıllık iaşe bedeli 624 bin 150 lira.

Toplam 3 bin 254 kişiye harcanan günlük iaşe bedeli 5 bin 647 lira; harcanan yıllık iaşe bedeli 2 milyon 61 bin 155 lira.

Emziren veya hamile hükümlü ve tutuklu kadın sayısı net olarak tespit edilemediğinden, bu veriler toplam kadın hükümlü tutuklu mevcudunun yüzde 20'si alınarak hesaplandı.

ETİKETLER : Cezaevlerinde 285 Çocuk Annesinin Yanında Kalıyor (Özel)
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA