'Gerçek Boyutlu Kuş Gribi Tatbikatı' Afyonkarahisar'da Yapılacak

'GERÇEK BOYUTLU KUŞ GRİBİ TATBİKATI' AFYONKARAHİSAR'DA YAPILACAK - Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Can: 'Bizim ihracatımızın büyük bir kısmını kanatlı sektörü oluşturuyor. Kuş gribi çıkması halinde ticaretimiz tamamen engellenmiş olur. Biz böyle bir durumun ortaya çıkmasını engellemek ve tedbir almak amacıyla tatbikatlar gerçekleştiriyoruz'.
Bu haber 2013-09-30 17:59:03 eklenmiş ve 378 kez görüntülenmiştir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından Acil Eylem Planı kapsamında gerçekleştirilecek "Gerçek boyutlu kuş gribi tatbikatı", bu yıl Afyonkarahisar'da yapılacak.

Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Habip Can, 3 Ekim Perşembe düzenlenecek tatbikatla ilgili yapılan toplantıdaki konuşmasında, Afyonkarahisar'ın yumurta tavukçuluğu konusunda önemli bir il olduğu için kuş gribi tatbikatını bu yıl Afyonkarahisar'da gerçekleştirmeye karar verdiklerini söyledi.

Kuş gribinin sınır aşan bir hastalık olduğunu belirten Can, şöyle konuştu;

"Kuş gribiyle mücadelede sadece ülkemiz değil uluslararası kuruluşlarla, uluslararası mücadele gerekir. Ülkemiz aşağı yukarı 500 sulak alan bulunuyor. Bunun 150 adedi özellikle göçmen kuşlarının konaklayabileceği göletler. Bunu düşündüğümüzde ülkemizin ne kadar riskli bir bölgede olduğu hemen görülüyor. Biz 2005 yılında Manyas'ta bir tatbikat yapmıştık ve orada Acil Eylem Planı oluşturmuştuk. O zaman kuş gribine hazırlıklıydık. Aynı yılın sonuna doğru bütün dünyayı saracak şekilde kuş gribi vakaları ortaya çıktı. Ülkemizde de insan kaybına bile neden oldu. Bu tatbikatın ne kadar önemli olduğu burada bir kez daha öne çıkıyor. 2005 ve 2006 yılında bulunan vakalarda bizim aldığımız tedbirler sayesinde daha önce edindiğimiz tecrübeden dolayı sadece köy tavuklarında sınırlı kaldı. Entegre sisteme asla bulaşmadı. Ardından 2007 yılında Diyarbakır ve Batman'da hastalık tekrar çıktı. 2008'de Zonguldak, Sinop, Sakarya, Samsun ve Edirne'de de hastalık ortaya çıktı ve aldığımız tedbirler sayesinde sadece köy tavuklarında sınırlı kaldı. Kuş gribiyle mücadele de biz ülke olarak çok şeffaf bir yol izledik. Türkiye'de yapılan çalışmalar dünya literatürüne geçti. Bizim arkadaşlarımız değişik ülkelere davet edildi ve tecrübelerimizi onlara da aktardık. 2010 yılında Hatay'da ve İzmir'de, 2011 yılında da Edirne'de bu tatbikatı yaptık." 

Kuş gribi bir ülkede çıktığı zaman sadece çıktığı yerde kalmadığını anlatan Can, "Bütün ülkelere yayılabiliyor. Bu da bütün ticareti etkiliyor. Bizim ihracatımızın büyük bir kısmını kanatlı sektörü oluşturuyor. Kuş gribi çıkması halinde ticaretimiz tamamen engellenmiş olur. Biz böyle bir durumun ortaya çıkmasını engellemek ve tedbir almak amacıyla tatbikatlar gerçekleştiriyoruz" ifadesini kullandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Afyonkarahisar İl Müdürü Hüseyin Arap da Türkiye'nin yaban kuşları göç hattında bulunduğunu, her zaman kuş gribiyle karşı karşıya kalınabileceğini belirtti.

Geçmişte birçok kez kuş gribi vakalarının yaşandığını bildiren Arap, "Bu vakalar başarıyla kısa bir sürede söndürüldü. Tedbir almak için salgın hastalığın bu ülkeye zarar vermesini beklemeden, en azından eksiklerimizi tamamlamak adına bu tür çalışmaları yapmamız gerekiyor. Gerçekte böyle bir salgınla karşı karşıya kaldığımızda bu eksiklikler giderilmiş ve tam anlamıyla müdahale kabiliyetimiz gelişmiş olacak" dedi. - Afyon

ETİKETLER : 'Gerçek Boyutlu Kuş Gribi Tatbikatı' Afyonkarahisar'da Yapılacak
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA