Demokratikleşme Paketi

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ - KADEP Genel Başkanı Baksi: 'Kürt sorununun temel kaynağı olma özelliği taşıyan militarist anayasa yerine zaman geçirmeden çoğulcu, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa hazırlanarak, Kürt kimliği ve diğer kimlikler anayasal güvence altına alınmalıdır'.
Bu haber 2013-09-27 14:59:02 eklenmiş ve 440 kez görüntülenmiştir.

Katılımcı ve Demokrasi Partisi'nin (KADEP) Genel Başkanı Lütfi Baksi, "Kürt sorununun temel kaynağı olma özelliği taşıyan militarist anayasa yerine zaman geçirmeden çoğulcu, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa hazırlanarak, Kürt kimliği ve diğer kimlikler anayasal güvence altına alınmalıdır" dedi.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya gelen siyasi parti ve oluşum temsilcileri, STK temsilcileri, kanaat önderleri, değişik dini, mezhebi aidiyetlere mensup kişiler adına konuşan Baksi, Türkiye'nin en temel sorununun Kürt meselesi olduğunu söyledi.

İnkarcı, baskıcı, yasakçı, tekçi ve katı merkeziyetçi militarist anayasa ve yasalarla Kürt sorununun çözülemeyeceğinin artık herkes tarafından görüldüğünü ifade eden Baksi, "Ateşkes sürecinin devamını, mutabık kalınan adımların atılmasını gerekli görüyoruz ve  her türlü katkıyı sunmaya hazırız" dedi.

Baksi, sürecin sağlıklı yürümesi, demokratik ve güven verici bir ortamın sağlanması için aciliyet arz eden kısa vadeli hukuki ve demokratik adımların atılması gerektiğini belirterek, Kürtçe'nin resmi dil olarak kabul edilmesi gerektiğini savundu.

Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) değiştirilerek tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını isteyen Baksi, şunları söyledi:

"Kürt halkına yönelik yapılan insanlık dışı uygulamalardan dolayı Kürt halkından özür dilenmelidir. Kürt sorununun temel kaynağı olma özelliği taşıyan militarist anayasa yerine zaman geçirmeden çoğulcu, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa hazırlanarak, Kürt kimliği ve farklı kimlikler anayasal güvence altına alınmalıdır. Kürt halkının kendi kimliği ile kendi kendini yönetme imkanlarının sağlanması için Kürt halkının statüsü tanınmalıdır."

Baksi, Türkiye devleti ve hükümetinin Suriye sınırdan silahlı kişi ve gurupların geçişini engellemesi gerektiğini, sınır kapılarının insani yardımın yanı sıra ticarete de açılması gerektiğini sözlerine ekledi. - Diyarbakır

ETİKETLER : Demokratikleşme Paketi
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA