BDP milletvekili Pervin Buldan, "Çıkacak olan paketlerin Türkiye'yi demokratikleştireceğine inanmıyorum. Türkiye'de yaşayan halkları, kadınları, gençleri, siyasi örgütleri katmadan hazırlanan paketler, Türkiye'ye demokrasi getirmeyecektir" dedi.
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi dışında oluşturulan büyük salonun önünde, terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 46 sanığın yargılandığı davanın duruşmasına verilen öğlen arasında açıklama yapan BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, bu davanın "utanç davası" olduğunu, yargılanan kişilerin haber yapmakla ve gerçekleri hallka yansıtmakla suçlandıklarını söyledi.
Buldan, demokrasinin ve Kürtler'in yargılandığını iddia ederek, "Biz bu davalarının siyasi davalar olduğunu hep ifade ettik. Bugün de ifade ediyoruz. Çünkü sadece gazeteciler değil, bugün Türkiye'de, bu siyasi kararlarla birlikte aynı zamanda siyasetciler yargılanıyor. Aynı zamanda avukatlar, gazeteciler yargılanıyor. Alınan kararların siyasi kararlar olduğunu biliyoruz" dedi.
Bir gazetecinin haber yapmasının, varlık gerekçesi olduğunu dile getiren Buldan, "Özellikle barış sürecinde, demekortikleşme sürecinde, tutuklu bulunan bütün arkadaşlarımız, sadece gazetelerin değil, avukatların, siyasetcilerin, milletvekillerimizin, belediye başkanlarımızın, tutuklu bulunan bütün arkadaşlarımız bir an önce serbest kalması gerektiğini belirtmek istiyorum" diye konuştu.
Buldan, bu paketlerden bir beklentileri olmadığını belirterek, yargılananlar serbest kaldığı zaman Türkiye'nin gerçek anlamda barışa doğru gittiğini ifade etmeye çalışacaklarını belirtti.
BDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel de mahkemelerin, siyasi baskının somut aracı olarak kullanıldığını, adil yargılamadan, hukuktan, adaletten bahsetmenin mümkün olmadığını, doğru haber yapmanın bile suç haline getirildiğini anlattı.
Tuncel, tutukluların özgürlüklerine kavuşmalarını istediklerini belirterek, "Halkların haber alma haklarına yönelik saldırı olduğunun kabul edilip, bu dosyayı kaldırmaları gerekiyor. Bu utanç davasının ibretlik olarak gösterilmesi gerektiğni ifade etmek isiyoruz" diye konuştu.
Avukatların ve Kürt siyasetçilerin serbest bırakılması konusunda düzenlemeler istediklerini vurgulayan Tuncel, "Kürt sorunun çözülmesi isteniyorsa, barışın inşa edilmesi isteniyorsa, demokratik siyaset alanının açılması şarttır. Kürt sorunun nereye gideceği de buna bağlıdır. Hükümet durmadan paketler çıkararak, bir umut yaratarak, sürekli toplumu yanlış yönlendirmeye çalışıyor. Bu paketlerle olabilecek durum değil. Anayasa komisyonu var. Derhal anayasa çalışmalarının sonuçlandırılmasıyla mümkün olacaktır."
Avrupalı Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Ricardo Gutierrez, duruşmayı izlerken öfkelendiğini belirterek, "Öfkem sadece gazetecilik faaliyetlerinden ötürü, gazetecilerin burada tutuklu yargılanmalarıyla ilgilidir" dedi. - İstanbul