Tuncelili Kadın Arıcının Hedefi, Bal İhracatı

TUNCELİLİ KADIN ARICININ HEDEFİ, BAL İHRACATI - Bitki çeşitliliği açısından zengin bir yer olan Tunceli'de 6 yıldır arıcılıkla uğraşan 56 yaşındaki Fidan Aydın, Munzur Vadisinde ürettiği balları, kurduğu firma aracılığıyla yurt dışına satmayı hedefliyor Tunceli Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanlığını da yürüten Aydın, Arıcılar Birliğini kurduğu yörenin organik bal üretiminde merkez olması için gayret sarf ediyor Aydın: 'Önümüzdeki dönemde yurt dışına ihracat yapmak gibi bir hedefim var' 'Bin 518 bitki çeşidinin olduğu ve.
Bu haber 2013-09-25 11:59:02 eklenmiş ve 437 kez görüntülenmiştir.

FATMA ÇIRAY - Bitki çeşitliliği bakımından zengin bir yer olan Tunceli'de 6 yıldır arıcılıkla uğraşan 56 yaşındaki Fidan Aydın, Munzur Vadisinde ürettiği balları, kurduğu firma aracılığıyla yurt dışına satmayı hedefliyor.

Tunceli Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanlığı görevini de yürüten Aydın, yörenin organik bal üretiminde merkez konumuna gelmesi için çaba sarf ediyor.

İki çocuk annesi Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında Tunceli Arıcılar Birliğini kurduğunu ve 3 yıl başkanlığını yaptığını belirterek, "400 üyeli bir birlik kurduk. O dönem, iyi de bir örgütlenme gerçekleştirdik. Birlik faaliyetlerine devam ediyor" dedi.

Aydın, arıcılığa başlama hikayesini şöyle anlattı:

"İstanbul'da tekstil işini bırakıp Tunceli'de arıcılık yapmak gibi bir hayalim yoktu ancak 22 yıl hiç Tunceli'ye gelmeyen biri olarak geldiğimde burayı çok güzel buldum. Buraya yerleştikten sonra 'ne yapayım' diye düşünürken organik tarım yapmayı düşündüm çünkü ekolojik bir alandı ama olmadı. Bir anda kendimi bir kooperatifin içinde buldum. Sonra Türkiye Merkez Arıcılar Birliği davet etti, 'kooperatif değil de siz Arıcılar Birliğini kurun' dediler. Arıcılar Birliğini kurdum ama bunlar hiç programladığım şeyler değildi. Geri dönüp baktığımda böyle bir planım var mı diye düşünüyorum. Hayır, böyle bir planım yoktu ama bu arada hem çevreyi öğrenmiş oldum hem arıcıları öğrenmiş oldum. Arıcılığa giriş serüvenim böyle başladı."

Kadın girişimci olarak küçük bir sermayeyle arıcılığa başladığını, kurduğu şirketin bünyesinde 5 yıldır sertifikalı bal ürettiğini belirten Aydın, "Üreticiden bal alıp satmıyorum. Bu, tamamıyla benim üretimim. Marttan itibaren eylülün sonuna kadar arıya ben bakıyorum, balı ben sağıyorum. Bütün işlemleri gerçekleştiriyorum. Çok fazla bal almıyorum ama az da bal almıyorum" diye konuştu.

 

"Bu yıl ayılardan çok çektim"

 

Bölgede kadın girişimci olmanın zorluğunu yaşadığını dile getiren Aydın, şunları kaydetti:

"Arıcılık bir defa güç işi. Kovanları kaldırıp indirmek, gücünüzü kullanmanız gereken bir iş. Yaylaya giderken kimse gelmek istemiyor, kimse yaylada çalışmak istemiyor. 6 ay o yaylada bir barakada yalnız kalıyorum. Orada barakada yaşam çok zor.  Ulaşımı çok uzak. Üretimi yaylalarda yapıyoruz. Elektriği olmayan bir yerdeyiz. Telefon doğru düzgün çekmiyor. Bu anlamda da çok fazla sıkıntısını çekiyoruz. İşin bir diğer kısmı da ayılarla sıkıntı yaşıyorsunuz. Özellikle bu yıl ayılardan çok çektim."

Arıcılıkta iyi yerlere geldiğini ve bu işi bırakmayacağını belirten Fidan Aydın, önümüzdeki dönemde yurt dışına ihracat yapmak gibi bir hedefinin bulunduğunu vurguladı.

Fidan Aydın, yıllık 1 ton bal ürettiğini dile getirerek, balı Türkiye'nin pek çok yerinde satmaya çalıştığını açıkladı.

Tunceli'nin arıcılık için uygun bir yer olduğuna vurgu yapan Aydın, şunları söyledi:

"Biz ülke olarak, il olarak yeteri kadar floraya sahibiz. İnanılmaz bir floraya sahibiz. Tunceli'de Milli Park alanı var. Özellikle Munzur Vadisi bu iş için çok ideal. Bin 518 bitki çeşidinin olduğu ve 43'ünün de endemik olduğu bir iliz. Biz, değil Türkiye'nin, Avrupa'nın en kıymetli balını üreten üreticileriz. Munzur Dağlarında, İngiltere'nin, Hollanda'nın bitki örtüsü kadar bitki var. Bu anlamda bizim balımız gerçekten kaliteli baldır. Her bölgesinde bu böyledir. Ovacık'ta, Pülümür'de, Hozat'ta..." - Tunceli

ETİKETLER : Tuncelili Kadın Arıcının Hedefi Bal İhracatı
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA