Baro Başkanı Elçi: Özel Okullarla Anadilde Eğitim Sorunu Çözülmez

BARO BAŞKANI ELÇİ: ÖZEL OKULLARLA ANADİLDE EĞİTİM SORUNU ÇÖZÜLMEZ - Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, açtıkları Kürtçe ve Zazaca kursunu bitiren avukatlara sertifikalarının verildiği törende yaptığı konuşmada, özel okullarla anadilde eğitim sorununun çözülemeyeceğini söyledi.
Bu haber 2013-09-20 18:59:03 eklenmiş ve 394 kez görüntülenmiştir.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, açtıkları Kürtçe ve Zazaca kursunu bitiren avukatlara sertifikalarının verildiği törende yaptığı konuşmada, özel okullarla anadilde eğitim sorununun çözülemeyeceğini söyledi. Elçi, "Ana dil genel bir sorundur ve devletin bu hizmeti vererek sorunu çözme yükümlülüğü vardır." dedi.

Diyarbakır Barosu, daha önce düzenlediği 'Dil Hakları ve Kürt Meselesi' konulu sempozyumun kitap haline getirilerek tanıtımı ve Kürtçe dil kursunu bitiren avukatlara sertifika verilmesi nedeniyle bir kokteyl düzenledi. Baronun, Gazi Caddesi üzerindeki tarihi evinde düzenlenen törene çok sayıda avukat katıldı. Burada bir konuşma yapan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, hükümetin üzerinde çalıştığı demokratikleşme paketiyle ilgili basına yansıdığı kadarıyla anadilde eğitimin özel okullar marifetiyle verilebileceğinin tartışıldığını söyledi. Bu yöntemle, anadilde eğitimin sorununun çözülemeyeceğini belirten Elçi, isteyen herkesin de çocuğunu özel okula gönderemeyeceğini dile getirdi.

Elçi, "Anadilde eğitim hakkı, temel bir insan hakkı olarak kabul edilmektedir. Toplumu, Cumhuriyet'in resmi politikaları bu hale getirmiştir. Bu nedenle toplumsal normalleştirmeyi sağlamak, Türkiye toplumunun farklı dil ve kültürlere sahip olduğu gerçeğini topluma benimsetmek, Türkiye toplumunu farklı dil ve kültürlerle bir arada yaşamaya hazırlamak, bugün devletin yerine getirmesi gereken bir görev ve sorumluluktur." dedi.

Baro olarak düzenledikleri Dil Hakları ve Kürt Meselesi Sempozyumu'nu kitap olarak bastırdıklarını anlatan Elçi, kitapta dil hakkı ile ilgili önemli tebliğlerin yer aldığını kaydetti. Kitaba, uluslararası belgelerin yanı sıra dil haklarına ilişkin ulusal mevzuatı da eklemek istediklerini anlatan Elçi, "Ancak bu konuda ulusal mevzuattan söz edilemeyeceğini gördük. Eğitim hakkını bir kenara bırakalım, dil eğitiminden bile söz edilmemiştir." ifadelerini kullandı.

Kendisini Kürtçe ifade edemeyen avukatlara yönelik açtıkları kursun da tamamlandığını belirten Elçi, kurs boyunca isteyen avukatların Kürtçe ya da Zazaca dilinde eğitim gördüğünü söyledi. Konuşmaların ardından dil kursunu bitiren avukatlara sertifikaları verildi.

ETİKETLER : Baro Başkanı Elçi: Özel Okullarla Anadilde Eğitim Sorunu Çözülmez
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA