Beştaş: Anayasa Çalışmaları Kötü Gidiyor

BEŞTAŞ: ANAYASA ÇALIŞMALARI KÖTÜ GİDİYOR - BDP Genel Başkan Yardımcısı Beştaş, BDP'li Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri Altan Tan ve Bengi Yıldız ile basın toplantısı düzenledi.
Bu haber 2013-09-19 12:59:04 eklenmiş ve 394 kez görüntülenmiştir.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, "Diğer partiler içindeki milletvekillerini, hem AKP hem CHP içindeki Kürt milletvekilleri başta olmak üzere, kendi anadillerini, kendi kimliklerini reddeden partilerine karşı tutum almaya, görüşlerini ifade etmeye, bunu savunmaya ve yüksek sesle ifade etmeye davet ediyoruz" dedi. 

Beştaş, BDP'li Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri Altan Tan ve Bengi Yıldız ile parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. 

Türkiye'nin en temel gündem maddelerinden birinin yeni anayasa yapım süreci olduğunu belirten Beştaş, "Anayasa çalışmaları kötü gidiyor" diye konuştu.

"Asıl tıkanıklık sebeplerinden biri Kürt sorununun çözümüne dönük, eşit yurttaşlık meselesine dönük maddelerde yaşanan tıkanıklık. Mesele, Türklük dışında başka etnik kimlik, dil ve inançların kabulü, temsili ve aidiyeti meselesine gelince aslında maalesef bir birleşme görüyoruz" görüşünü dile getiren Beştaş, anadilde eğitim olmaması yönünde komisyonda tartışmalar yapıldığını bildirdi.

Beştaş, şöyle devam etti:  

"Komisyon çalışmaları devam ediyor ve biz o komisyon masasında oturmaya devam edeceğiz. Çünkü biz, Türkiye'de bütün farklı kesimlerin, sadece Kürtlerin değil, tabii ki başta Kürtlerin, herkesin temsilcisi ve sözcüsü olarak, o düşünceleri, görüşleri savunmaya, ifade etmeye, tartışmayı yürütmeye devam edeceğiz. O masayı CHP, MHP ve AKP'ye bırakmayacağız. Bu tartışmayı  sadece bizim yürütmemiz yeterli değil. Türkiye kamuoyunun bu tartışmaya müdahil olması gerekiyor. Kendi anayasaları yapılıyor ve toplum bu anayasa yapım sürecinin içinde yok. Diğer partiler içindeki milletvekillerini, hem AKP hem CHP içindeki Kürt milletvekilleri başta olmak üzere, kendi anadillerini, kendi kimliklerini reddeden partilerine karşı tutum almaya, görüşlerini ifade etmeye, bunu savunmaya ve yüksek sesle ifade etmeye davet ediyoruz. Reddedilen sadece bizim dilimiz, kimliğimiz ve inancımız, aidiyetimiz değil. Onların da anadil, kimlik, yönetim hakları reddediliyor. Tek tek, 'hangi partide kimler var?' demeye hiç gerek yok. Onların da anadilde eğitimi savunduklarını zaman zaman açıklamalarıyla biliyoruz. Kürtlük tanımı olmasa bile Türkiyelilik kavramının olması gerektiği yönünde açıklamalarını biliyoruz. Yarın çok geç olabilir."

-"Fiilen yeni anayasa rafa kalkmıştır" 

BDP Diyarbakır Milletvekili Tan, yeni anayasa yapımında gelinen noktada, "CHP ve MHP'nin laikçi, kemalist ve ulus devlet anlayışından bir milim bile ayrılma niyetinde olmadığını" öne sürerek, "Ellerinden gelse 1982 darbe anayasasının üzerine 2013 tarihini yazıp tekrar Meclis'e getirecekler" dedi. 

AK Parti'nin yeni anayasa yapım sürecini seçimlerden sonraya bırakmak istediğini, seçimlerden sonrası için de bir taahhüt verilmediğini savunan Tan, "Şu an fiilen yeni anayasa rafa kalkmış bulunuyor" diye konuştu. 

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde uzlaşma sağladığı maddelerin "etliye sütlüye dokunmayan" maddeler olduğunu ileri süren Tan, şunları söyledi:  

"Başbakan'ın yapması gereken neticede demokratik bir anayasa metnini Meclis'e getirmektir. Niye bu yükü Başbakan'ın omuzuna yüklüyoruz? Çünkü Parlamento'da 327 milletvekili var, en büyük sayısal çoğunluk onda. BDP, ilk baştan beri demokratik bir anayasa önerisini destekleyeceğini açık ve seçik bir şekilde deklare etti. CHP'de buna oy verebilecek arkadaşlar olabileceğini görüyoruz. Her halükarda 330 rakamını geçerek referanduma gitme sayısı vardır."

Hükümetin demokratikleşme paketinin açıklanmasının ertelediğini, yeni anayasayı rafa kaldırdığını ileri süren Tan, şunları kaydetti:  

 "Bugün yapılması gereken demokrat bütün milletvekillerinin, kim varsa, eğer MHP'de varsa MHP'de, CHP'de varsa CHP'de, AKP'de varsa AKP'de ve özellikle de Kürt milletvekillerinin, kendi partilerinin içerisinde ayağa kalkarak haklarını talep etmesidir. Kürt milletvekilleri de en ufak bir şekilde demokrasiye inancı olan demokrat milletvekiller de kendi partileri içerisinde böyle bir mücadeleye başlamazlarsa, böyle bir dik duruş sergilemezlerse onlar da bu suça ortak olmuş olacaklardır. Özellikle Kürt milletvekilleri kendi halklarına ihanet etmiş duruma geleceklerdir"

BDP Batman Milletvekili Yıldız da, siyasi partilerin yeni bir anayasa yapma gibi bir derdi bulunmadığını ifade ederek, "Anayasa teklifleri incelendiğinde, 'siyasi partiler 2 yıl önce ne istiyorlardı, şimdi hangi noktadalar' dediğimizde, 2 yıl öncesinin gerisindedirler. Oradaki tartışmalar bizi özgürlüğe doğru değil, daha da tutucu, özgürlükleri kısıtlayan bir noktaya getirdi." dedi. - Ankara

ETİKETLER : Beştaş: Anayasa Çalışmaları Kötü Gidiyor
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA