Sansa Deresi'nde Hes Protestosu

SANSA DERESİ'NDE HES PROTESTOSU - Tunceli'nin Pülümür ilçesine bağlı 5 köyü kapsayan Sansa Regülatörü ve Hidro Elektrik Santrali (HES) çalışmaları, Erzincan-Erzurum kara yolu üzerinde bulunan Sansa Deresi'nde protesto edildi.
Bu haber 2013-09-14 15:59:04 eklenmiş ve 537 kez görüntülenmiştir.

Tunceli'nin Pülümür ilçesine bağlı 5 köyü kapsayan Sansa Regülatörü ve Hidro Elektrik Santrali (HES) çalışmaları, Erzincan-Erzurum kara yolu üzerinde bulunan Sansa Deresi'nde protesto edildi. Köy sakinlerinin katılımı ile düzenlenen protestoda, slogan atan grup, yol kenarında bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra basın açıklaması yaparak dağıldı.

Erzincan sınırları içerisinde projelendirilen Sansa Regülatörü ve HES için Pülümür sınırları içerisinde sondaj çalışmalarının başlamasına tepki gösteren Pülümür ilçesine bağlı Kuzulca, Taşlık, Ünveren, Süleyman Uşağı ve Yarbaşı köyü sakinleri, çalışmaların doğaya zarar verdiği gerekçesi ile sonlandırılmasını istedi. Erzincan'a 55 kilometre uzaklıkta bulunan Sansa Deresi mevkiinde gerçekleştirilen basın açıklamasına, CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, CHP Erzincan İl Başkanı İsmail Arslan da destek verdi. Protesto gösterisinin yapıldığı alanda, jandarma ekipleri Sansa Deresi mevkiinde ve HES şantiyelerinin bulunduğu bölgelerde yoğun güvenlik önlemi aldı.

Dersim Kültürel ve Doğa Mirası Koruma Girişimi'nin organizasyonu ile gerçekleştirilen ve birçok dernek ve siyasi partilerin destek verdiği protesto gösterisine, köy sakinleri de katıldı. Sansa Regülatörü ve HES projesinin tamamen Erzincan ili sınırları içerisinde projelendirildiğini iddia eden Dersim Kültürel ve Doğa Mirası Koruma Girişimi adına açıklama yapan Avukat Barış Yıldırım, "Ağustos ayı içerisinde Muş'un Varto'suna, Bingöl'ün Karlıova'sına, Solhan'ına, pek çok ilçesine yine Bingöl'ün Kiğı'sına, Yayladere'sine gittik. Bir bütün olarak Dersim dediğimiz bu topraklarda devasa HES projelerinin planlanmış olduğunu, pek çoğunun inşa aşamasında olduğunu, pek çoğunun bitirildiğine tanık olduk. Aynı zamanda ekolojik ve kültürel bir kırıma şahit olduk. 2001 yılında yürürlülüğe konulan Elektrik Piyasası Kanunu'yla yani 4628 Sayılı Yasa'yla devasa HES şirketlerine bu dereleri, özgüce akan dereleri kendi zimmetlerine geçirme hakkı tanındı. ve özel sektörün, kapitalizmin şirketlerinin derelerimize girmesi ile birlikte buradaki ekolojik türlerin tamamı neredeyse yok edildi. Kültürel değerlerimiz yok edildi." açıklamasında bulundu.

Basın açıklamasının ardından, HES çalışmalarından etkilendiklerini iddia eden köylüler, kısa süreli oturma eylemi yaptı. Grup, daha sonra el ele tutuşarak yol kenarında bir süre yürüdükten sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

ETİKETLER : Sansa Deresi'nde Hes Protestosu
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA