Mşü'de Mezuniyet Töreni

MŞÜ'DE MEZUNİYET TÖRENİ - Muş Alparslan Üniversitesi'nde (MŞÜ) 2012-2013 eğitim öğretim yılında tezsiz yüksek lisans yapan öğrenciler mezun oldular.
Bu haber 2013-09-13 11:59:01 eklenmiş ve 393 kez görüntülenmiştir.

Muş Alparslan Üniversitesi'nde (MŞÜ) 2012-2013 eğitim öğretim yılında tezsiz yüksek lisans yapan öğrenciler mezun oldular.

Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı'nda tezsiz yüksek lisans yapan öğrenciler mezun oldu. MŞÜ konferans salonunda gerçekleşen mezuniyet törenine Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, Rektör yardımcıları, akademisyenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, MŞÜ'de tarihi bir gün yaşandığına dikkat çekti. Rektör İnanç, "Muş Alparslan Üniversitesi olarak bugün tarihi bir sürecin halkasını birlikte yaşıyoruz. Çünkü önceden bu coğrafyada ilahi bir hak olarak Allah'ın bahşetmiş olduğu bazı özelliklerin kullanımında tahkir edilen, asimle edilmeye çalışılan bir halkın dilinin yeniden direniş sürecine girmesi, o dilin, o kültürün ve o edebiyatın yaşanmasına öncülük eden bir Muş Alparslan Üniversitesi ilk halkayı atmış oldu. Daha yeni kurulduğu 2008 yılının hemen akabinde Devlet Planlama Teşkilatı tarafından onaylanan gelişim planında resmi olarak daha Türkiye'de birçok yerde konuşulmasında bile sıkıntı duyulan Kürtçe, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kurmaya taahhüt etmiştik. O gün bu bölümün lisans düzeyinde 4 yıllık programına öğrenci alacağımızı söylemiştik. Her konuda olduğu gibi bu konuda da kışı gösterip yazı yaşatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 2014 yılı dedik ama lisans programımıza 2013 yılında öğrenci kabul etti. Ondan önce özellikle Fen Edebiyat Fakültesi'nde bütün öğrencilerimize Kürtçe seçmeli ders verdik" dedi.

"SUYU ANA KAYNAĞINDAN İÇMELİYİZ"

Kürtçe'nin ana kaynaklarının Arap alfabeleri ile yazıldığını vurgulayan Rektör İnanç, "Son dönemde bir revizyon geçirmiş, Latin harfleri ile yazılmaya başlamış. Oysa biz her zaman Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde konuşmamda mektepten bahsettim. Bir süre sonra bu bölüm yüksek lisans ve doktorasını bu alanda yapmış arkadaşların görev yapacağı bir bölüm haline gelecektir. Ama bugün itibariyle yan dallar diyoruz. Neden çünkü kaynağımız bu, insan kaynaklarımız bu, şimdi Kürtçe'nin ana kaynaklarına baktığımız da, Kürtçe Arap harfleriyle yazılan ve yazılmış eserlere dayanan bir dildir. Mesela Kuzey Irak'ta konuşulan dil de Arap alfabesidir. Ama Türkiye'de daha çok Latin alfabesi ön plana çıktığını görüyoruz. Latin harfleri ile yazılan ve çoğu tercüme kaynaklar ile muhatap olduğumuzdur. Dolayısıyla bizim için asıl olan suyu kaynağından içmektir. Suyu taşıyandan değil. Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün bu kaynaklar ile yani Arap harfleriyle yazılmış olan Kürtçe eserlerden faydalanmasına imkan sağlamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Tezsiz yüksek lisans yapan öğrencilerin öğretmen olabilmeleri için formasyon eğitim almaları gerektiğini kaydeden İnanç, "Bugün sizlerin öğretmen olabilmeniz için, öğretmen yeterliliğine kavuşabilmeniz için formasyona ihtiyaç var. Üniversitemiz, Kürt Dili ve Kültürü alanında yüksek lisans programı yaptıran üniversiteler içerisinde bu etkinliğe sahip bir tek üniversitedir. Bu açıdan Eğitim Fakültesi olan Muş Alparslan Üniversitesi pedagojik formasyon için Yüksek Öğretim Kurumu'na başvuru yaptı. Bu başvurumuz kabul edildi ve Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderildi. Eğer Milli Eğitim Bakanlığı da kabul ederse bundan böyle Kürt Dili ve Kültürü alanındaki tüm yüksek lisans programı olan üniversitelerin mezunları Muş Alparslan Üniversitesi'nde formasyon eğitimi alabilecekler. Bu da Muş Alparslan Üniversitesi'nin bir başka farkının daha ortaya çıkarıyor. Türkiye'de ilk kez 4 yıllık Kürt Dili ve Edebiyat lisans programını açan Muş Alparslan Üniversitesi devamında bütün üniversite mezunlarına pedagojik formasyon veren bir üniversite konumuna kavuşacaktır" ifadelerini kullandı.

"ULUS DEVLET ANLAYIŞI BATININ İCADIDIR"

Türkiye'de geçmiş ile günümüz arasında farklılıklar olduğunu kaydeden İnanç, "Geçmişe yanmanın yahut geçmişle avunmanın da çok fazla kıymeti yok. Asıl olan anı yaşamaktır. Bizim bugünkü elimizde hangi imkanlar var, ne yapabiliriz bunu konuşmalıyız. Ama derler ya 'ez birindarım babo (Yaralıyım baba)' yaramızı deşmeyin. Ben 12 Eylül döneminde çok yakın bir arkadaşımın Şivan Perver'in kasetini taşımaktan dolayı Diyarbakır Cezaevi'nde kambur hale getirildiğini yaşayanlardan birisiyim. Bu bizim için kötü bir özgeçmiştir. Oysa bugün uğruna kambur hale gelen, sakat duruma düşen o şahsın Şivan Perver'in kasetini asker sivil el ele kol kola dinliyor. Türkiye'de konser vermek için can atıyor. Nereden nereye. Bugün burada Şivan Perver'e konser verdirmek için faaliyet gösteren bir devlet anlayışı düşünün. Türkiye gerçekten çok mesafe kat etti. Hepimiz Türk kimliğini taşıyan halklar olarak Türkiye'de daha kaliteli bir yaşam tarzına sahip olabilmek için sorumluklara sahip olan insanlarız. Eğer Fransız İhtilalı ile birlikte parça parça yaptıkları ulus devlet anlayışı bizde de oluşursa bundan hepimiz kaybederiz. Çok açık konuşuyorum. Farklı düşünen insanlarımız olabilir ama ulus devlet anlayışı, yani milliyetçilik, ırkçılık insanların en büyük belasıdır. Ulus devlet anlayışı sadece ve sadece batının üretmiş olduğu bizi parçalara böl yut politikasından başka bir şey değildir. Ulus devlet anlayışının kazandırdığı yerinde durduğu bir tane devlet biliyor musunuz?" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından öğrencilere mezuniyet belgesi verildi. - Muş

ETİKETLER : Mşü'de Mezuniyet Töreni
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA