ARDAHAN-HOÇVAN’DA BARIŞ SÜRECİ PANELİ
Ardahan genelinde önemli bir ilke imza atan Hoçvan Dernekler Federasyonu bir ilke daha imza atarak diğer stkların düşünümediği çok önemli ir konu olan barış süreci ile ilgili panel düzenledi. Düzenlenen panele İsmail Beşikçi, Faik Bulut, Veysel Uçum gibi birbirinden değerli insanlar katıldı.
Faik Bulut; 30 senelik mücaele sonuncunda bir barış süreci gelişti. Anadilde eğitim şart. Bugüne kadar bize yapılan haksızlıkların giderilmesi lazım. Kürt halkı ne istediğine kendisi karar vermesi gerekiyor. Emenistan Kapısı açılması lazım. Sarp sınır kapısının açılması lazım. Bunlara bizim karar vermemiz lazım.
Sarp sınır kapısı lobisi vb. kafa Erzuruma yatırım yapıyor. Bizi çürütüyor. Hastahanemizi, öyümüzü, yaylamızı inşamızı hayvancılğımızı kendimiz karar vermeliyiz. Barış için tutuklulukların son bulması genel afın olması lazım.
Akil insanlar rapor verdi. Başbakan Ana dilde eğitimde bahsetmeyin diyor. Öcalan’a danışacğı insanların verilmesi lazım. Avrupa, Turkiye, Kandil Kürtlerin ortak karar vermesi lazım. Bu süreç en az 5-10 yıl sürecek bir zamn sürecini kaasayacak. Ona göe hazırlıklarımızı yapalım.
Var olan Barış Süreci Konusunda Devlete ve Hükümete güvenmediğini söyledikten sonra; bu sürecin tüm halklar ve topluluklar tarafından sahiplenilmesi gerektiğini açıkladı.
BEŞİKÇİ, bu aşamadansonra silahı mücadelenin olması doğru olmaz. Baskı atında lan haklarn dayanacağı en önemli konu dildir. Dil özgürleştikçe baskı azalır. Barış gelişir. Sokaklarda oynayan çocukları izleyelim eğer sokakta kullanılandil Kürtçe değilse Kürt halkı özgür değildir. Ana dilde eğitm şarttır. Bunu devletten beklemek doğru değildir. Kürdistanda her e br okul olmalıdır.
Polonyada Madem Kuri’den örnek verdi. Madam Kuri, dilimiz yasaklanmıştı. Dilimiz yasaktı. Biz kendi evlerimizde dilimizi, okulda tenüfüstekendi dilimizi konuşuyorduk. Kürtlerde kendi dillerine kürt diline sahip çıkmalı. Konuşmalı.
Yetişkinlerin konuştuğu kahvede çarşıda sokakta önemli değil. Çocuklar Kürtçe konuşmyorsa çok büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır.
1960-2010 kıyaslandığında çok önmli fiili kazanımlar olmuştur. Büyük bedeller verilerek kaznılan bu kazanımlar önemli ama yetersizdir. 10-20 yıl içinde dahabüyük azanımlar olacaktır. Avrupa ve dünyadaki diğer kürtlerin türkiyeye dönmeleri lazım. Bunun için genel af gerekiyor. Devlet bu konuda bir adım amış değildir.
Gelecek kürtlerin dillerine sahip çıktıkça daha yakın olacaktır. Kürtlerin eyalet istemeleri, gerillanın bu eyaletlerde koruyucu güç olması lazım. Barış samimi nerdeyse tek taraflı olarak kürtler tarafından üstlenilmiştir.
Kürtlerin, Kürt dilini kullanmaya ve Kürtçenin gelişmesine katkı sunması konusunca çaba harcaması gerektiğine değinen sayın İsmail Beşikçi, BDP’nin açık açık Federasyon talebinde bulunması gerektiğini, Gerillanın Kurulacak Federasyonla ülkeye dönmesi ve sonraki süreçte Federasyonun güvenliğini sağlamada görev alması gerektiği yönünde görüşlerini özetledi.
Veysel Uçum, Askeri bürokrat bir devlet vardı. Sorunu çözmek için daha kitlesel daha önemli bir mücadele ortaya koymalıyız. Kitlesel olarak demokratik tarzda mücadleyi douda batıya byütmelyiz…
Uçum, Farklı etnik yapıların kendilerini ifade edebilecek bir Anayasanın oluşması gerektiğini ve böyle bir oluşumun toplumsal bir ihtiyaç olduğunu yönünde görüş belirtti ve konuşmasını Yeni Anayası üzerinde yoğunlaştırarak sürdürdü.
DKM/Ardahan