TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DAVASI: 28 Şubat davası başladı
Siyaset, medya, iş dünyası, sivil toplum ve iktisadi kaynaklarıyla, ayaklarıyla derin devletin ‘baronların’ tüm boyutları ile ortaya çıkacağı, çıkarılacağı; Türkiye tarihinin en büyük davası olan 28 Şubat davası başladı. Bu dava başarılı bir şekilde sonuçlanırsa Türkiye’ye çöreklenen hain şebekeler tüm boyutları ile deşifre olacakları gibi halkın iradesi üstünde de bir güç kalmayacaktır…
Türkiye’deki derin devlete, derin yapılanmaya, derin bir darbe vuracak olan 28 Şubat davası adeta kamuoyundan saklanırcasına başladı. Mısır’da 50 yıllık diktatörlüğün ardından seçimle iş başına gelen Muhammed Mursi’nin İsrailin desteklediği bir askeri darbe ile devrilmesi, tüm Ortadoğu genelinde kapitalizmin darbelerden vazgeçmediğinin en açık kanıtı oldu.
Halk, Türkiye’deki tüm askeri darbelerin tüm ayakları ile ortaya çıkarılmasını, bütün darbe girişimlerinin tek bir dosya adı (Derin Devlet Dosyası) altında birleştirilmesini istiyor.
Türkiye’de yüzyıla yakındır derin bir diktatörlük altında ezilen Türkiye halkları, Derin devletin iç ve dış ayakları ile ortaya çıkarılmasını, darbelerin-derin devletin, siyaset, medya, iş dünyası, sivil ve iktisadi kaynaklarının, ayaklarının ve derin devletin ‘baronlarının’ tüm boyutları ile ortaya çıkarılmasını ivedilikle istemektedir…
28 Şubat davası Türkiye’nin bir daha askeri vesayet ve diktatörlüğe, diktatörlüklere, darbelere geçit verilmemesi için T.C tarihinin en büyük davasıdır. Bu dava aynı zamanda stk ve siyasetin turnosol kâğıdı olacaktır.
Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın, 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak' suçundan yargılanacağı davanın ilk celsesi, Ankara Adliyesi'nde başladı.
Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, emekli orgeneraller Çevik Bir, Çetin Doğan ve Erol Özkasnak, eski kuvvet komutanları Ahmet Çörekçi, Hikmet Köksal, Teoman Koman, Fevzi Türkeri, Erdal Ceylanoğlu, eski MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç, MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz gibi isimlerin yer aldığı 103 sanığın yargılanacağı davanın ilk celsesi, bugün başladı. Ankara 13 Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesi sanıklar cezaevi aracı ile Adliyeye getirildi.
Dava nedeniyle polis ekipleri, sabah saatlerinden itibaren Ankara Adliyesi çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. TOMA'lar da adliye önünde hazırda bekletildi. Davayı takip edecek basın mensupları da sabahın erken saatlerinde Adliyeye geldi.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek dava, 6 Eylül'e kadar kesintisiz sürecek. Duruşmanın başlamasıyla birlikte 103 sanığın kimlik tespiti yapılmaya başladı.
Toplam 103 sanığı bulunan davanın 75 tutuklu sanığından 37'si hakkında daha önce tahliye kararı verildi. Dava kapsamında halen 38 sanık tutuklu bulunuyor. Tutuklu sanıklar duruşmanın başlamasına dakikalar kala cezaevi araçlarıyla Ankara Adliyesi'ne getirildi. Ankara Adliyesi önünde geniş güvenlik önlemleri alındı.
Duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile yakınları ve basın mensupları alınıyor. Duruşmayı CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ile Mahmut Tanal da izliyor. Mahkeme salonuna gelişleri sırasında sanık yakınları vekilleri alkışladı.
Öte yandan mahkeme salonundaki ses sisteminde sorun yaşandı. Sanık avukatları mahkeme başkanına mikrofonsuz konuşma teklifinde bulundu. Teknik ekipler, sorunun giderilmesi için çalışma başlattı. Sorunun giderilmesiyle kimlik tespiti devam edecek.
Duruşma salonu iki mahkemenin birleştirilmesiyle oluşturuldu. Mahkeme salonuna izleyiciler için sinevizyon kuruldu. Mahkeme salonunda yaşanan tüm görüntüler kayıt altına alınıyor. Çevik Bir'in solunda eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz oturdu. Teoman Koman da bulunuyor. Jandarma, sanıkların arkasında güvenlik önlemi aldı.
Tarihe postmodern darbe olarak geçen 28 Şubat süreci, 16 yıl sonra yargılanmaya başladı. 103 sanık hakkında darbeye teşebbüs suçundan müebbet hapis isteniyor. Davanın bir numaralı sanığı ise dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı. Karadayı raporlu olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.
İddianamede, dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller başta olmak üzere dönemin İçişleri Bakanı MHP Milletvekili Meral Akşener, eski bakanlar Hasan Celal Güzel, Teoman Rıza Güneri, Şevket Kazan ve milletvekili seçilmesine karşın Meclis'te yemin edemeyen Merve Kavakçı'nın da aralarında bulunduğu 481 kişi ise mağdur olarak yer alıyor.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma, avukat Yunus Akyol'un suç duyurusu üzerine başlatıldı. Ardından 12 Nisan 2012'de ilk dalga operasyon yapıldı. Soruşturma boyunca aralarında emekli orgeneraller Çevik Bir, Erdal Ceylanoğlu, Çetin Doğan, Teoman Koman, Fevzi Türkeri ile emekli tümgeneral Erol Özkasnak, MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de bulunduğu 76 kişi tutuklandı.
Şüpheli sıfatıyla ifadesi alınan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı hakkında adli kontrol kararı verilerek serbest bırakıldı.
Soruşturma sonunda Cumhuriyet savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin tarafından hazırlanan iddianame, 22 Mayıs 2013 tarihinde Ankara 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianamede sanıkların, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi. Mahkeme iddianameyi kabul etti. Albay Mehmet Haşimoğlu'nun ölümüyle kalan 75 tutuklu sanıktan 38'i tahliye edildi.
Şevket Kazan Ankara Adliyesi'nde
28 Şubat döneminin Adalet Bakanı Şevket Kazan, Postmodern darbenin ilk duruşmasının görüldüğü Ankara Adliyesi'ne geldi. Kazan, adliye önünde bekleyen gazetecilerin yönelttiği sorulara, "Yoklamalar yapılıyor" yanıtını verdi. Kazan daha sonra gazetecilerin yanından ayrılıp, adliyenin arka tarafına yöneldi.
Öte yandan 28 Şubat dönemi mağduru bazı başörtülü kadınlar da davayı izlemek üzere adliyeye girdi.
6 EYLÜL'E KADAR SÜRECEK
İlk olarak tutuklu sanıkların ifadelerinin alınacağı duruşmalar, 6 Eylül'e kadar sürecek.
Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Savcıları Mustafa Bilgili ile Kemal Çetin tarafından yürütülen 28 Şubatsoruşturmasında, ilk gözaltılar 12 Nisan 2012'de gerçekleştirildi.
Aralarında emekli orgeneraller Çevik Bir, Erdal Ceylanoğlu, Çetin Doğan, Teoman Koman, Fevzi Türkeri ile emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, emekli Korgeneral Kamuran Orhon, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de bulunduğu 76 kişinin tutuklandığı soruşturma sırasında, tutuklananlardan Albay Mehmet Haşimoğlu, tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybetti.
Soruşturma kapsamında ifade veren ve tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.
Soruşturmayı yürüten savcılık, hazırladığı iddianameyi, 22 Mayıs 2013'te, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.
Ağırlaştırılmış müebbet istemi
İddianamede, 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan, ağırlaştırılmış müebbet hapisleri istendi.
Dönemin hükümet ortağı DYP'nin Genel Başkanı Tansu Çiller ile İçişleri Bakanı Meral Akşener'in, "mağdur" olarak gösterildiği iddianamede, eski Bakanlar Hasan Celal Güzel, Teoman Rıza Güneri ve Şevket Kazan, kapatılan Refah Partisi'nin milletvekilerinden Şeref Malkoç ve Mehmet Bekaroğlu ile kapatılan Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen, ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu'nun da aralarında bulunduğu 481 kişi "müşteki/mağdur" olarak yer aldı.
"Acilen verilen bir talimat"
Suç tarihinin, "8 Temmuz 1996 ve sonrası" olarak geçtiği iddianamenin "şüpheliler" kısmında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, emekli Orgeneraller Çevik Bir ve Çetin Doğan ile emekli Tümgeneral Erol Özkasnak ilk 4 sırada gösterildi.
İddianamedeki, "Sincan'ın işlek caddelerinde tankların ve zırhlı araçların 4 Şubat 1997'de yürütülmesi, planlı bir tatbikat ve hareket olmayıp, 3 Şubat 1997'de acilen verilen bir talimat üzerine gerçekleşmiştir" değerlendirmesi dikkat çekti.
İddianameyi kabul eden mahkeme, 38 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi. Halen 37 sanığın tutukluluk hali sürüyor.