Kadınlarda Aşırı Ağrılı Adet Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir

KADINLARDA AŞIRI AĞRILI ADET CİDDİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR - Özel Meltem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Ayşe Pınar Yanmaz, kadınlarda aşırı ağrılı adet döneminin ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğini söyledi.Op.Dr.Ayşe Pınar Yanmaz, Kadınların büyük çoğunluğunun adet dönemini...
Bu haber 2013-09-06 14:59:03 eklenmiş ve 494 kez görüntülenmiştir.

Özel Meltem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Pınar Yanmaz, kadınlarda aşırı ağrılı adet döneminin ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğini söyledi.

Op. Dr. Ayşe Pınar Yanmaz, Kadınların büyük çoğunluğunun adet dönemini sancılı geçirdiğini ifade ederek, bu kadınların çok azının aşırı ağrılı adet geçirdiklerini ve birkaç gün iş yapamaz hatta yataktan kalmayacak duruma geldiklerini belirtti.

Adet ağrısına değinen Dr. Yanmaz, bu ağrının şiddetli olabileceğini belirterek bacaklara, kasıklara vurabildiğini, bulantı, kusma, kabızlık, idrar kaçırma gibi sağlıksal sorunlara neden olabildiğinin altını çizdi.

Dr. Yanmaz, sözlerine şu şekilde devam etti: "İki tür adet sancısı olduğunu söylemek mümkündür. Bunlardan biri Ağrı Kesici takviyelerle dindirilebilen yumurtlamayı takiben kanamaya hazır duruma gelmiş rahmin iç tabakasının kasılma durumu ile dökülmesini sağlayan adet kanamasıdır. Regl döneminde vücuttaki hormonlarla ilgilidir. Bu tip ağrılar Ağrı Kesici ile giderilmiyorsa farklı jinekolojik durumlar da meydana gelmiş olabilir. Bu nedenle bir inceleme gerekebilir."

AĞRILARI HAFİF ATLATMAK İÇİN

Kişisel tedbirler ile bu dönemin rahat atlayabileceğini söyleyen Dr. Ayşe Pınar Yanmaz, adet öncesi veya adet sırasında kafeinli içeceklerden uzak durulması gerektiğinin altını çizerek, "yine bu dönemde uzun süre ayakta kalınmaması gerekiyor. Bu dönemde bol miktarda su içilmesinin faydalı olacaktır. Alkolden uzak durulması gerekiyor. Bu ağrıların spor, ılık su ile alınan duşlar ile minimuma indirilebilir. Bu tip ağrılar ile düzenli bir şekilde başa çıkılamıyor ise uzman bir doktor ile görüşülmesinin yararlanılabilir. Eğer Ağrı katlanılamayacak düzeye gelmişse jinekolojik inceleme kesinlikle ihmal edilmemelidir. Saydığımız bu tavsiyeler normal bir adet döneminde uygulanarak ağrıyı hafifletebilir. Eğer farklı bir sorun varsa bunun uzman doktor kontrolü ile belirlenmesi gerekir."

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALI?

Adet sancılarının her zamankinden daha sancılı olduğu dönemde, farklılık hissediliyorsa mutlaka doktora gitmesi gerektiğini belirten, Op. Dr. Ayşe Pınar Yanmaz adet ağrılarının 2-3 günden daha uzun sürdüğü durumlarda, zamanında gelen bir adet kanamasına eşlik etmiyor ise, rutin sancılardan daha sancılı bir durumda ise mutlaka bir hekim kontrolünden geçilmesi gerektiğini vurguldı.

BAŞKA HASTALIKLARIN BELİRTİSİ OLABİLİR

Jinekolojik değerlendirmenin bu noktada oldukça önemli olduğunu vurgulayan Dr. Yanmaz; "Aşırı adet sancının farklı nedenleri olabilir. Rahim içi tabakanın normal dışı bölgelerde olması, Yumurtalık kistleri, yapışıklıklar, enfeksiyon gibi rahatsızlıklar kendilerini adet ağrısı şeklinde de gösterebilmektedir. Yapılacak muayene ile bu tip durumların var olup olmadığı anlaşılmaktadır. Duruma göre nasıl bir tedavi şekli uygulanacağına karar verilir.' demektedir. Ağrı Kesici ilaçların etkili olmaması, beraberinde farklı rahatsızlıkların kendi göstermesi gibi tanılar ile hastalığın nasıl bir seyirde olduğunun gözlemlendiğini belirten Dr. Yanmaz herhangi bir enfeksiyon ya da kist tehlikesini ayırt etmek için kan ve idrar tahlillerinin yapılması gerektiğini ayrıca ultrason ile incelemenin faydalı olacaktır."

DOKTOR MUAYENESİ ÖNEMLİ

Jinekolojik müdahalede ciddi bir sorunla karşılaşmadığında ilk evrede Ağrı kesiciler verildiğini belirten, Dr. Yanmaz "24 saat öncesine doktor önerilerine uygun dozajda ilaçlar alınır. Bu ilaçlara yanıt alınamayan durumlarda doğum kontrol hapları kullanılmaya başlanır.'

Adet sancının yumurtlama ile yakın ilişkisine değinen Dr. Yanmaz yumurtlamanın doğum kontrol haplarıyla ortadan kaldırılmasının etkili bir yöntem olduğunu ifade etti.

Bu şekilde de yanıt alınmadığı takdirde laparoskopi adı verilen yöntemle karın boşluğunun incelenmesi gerektiğini belirten Dr. Yanmaz "Genellikle sorunun endometriyozis olduğunu yani rahim içi tabakanın rahim iç yüzeyi dışında bir yerde yerleşmiş olma durumudur. Nedeni bulunamayan ağrının ise psikolojik olabilir. Bu durumlarda psikiyatrik desteğin alınması hasta açısından faydalı olacaktır ." - KİLİS

ETİKETLER : Kadınlarda Aşırı Ağrılı Adet Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA