Mars'a Tek Yön Bilet İsteyen Güler Ergun, Hayatın Anlamının Peşinde (Özel)

MARS'A TEK YÖN BİLET İSTEYEN GÜLER ERGUN, HAYATIN ANLAMININ PEŞİNDE (ÖZEL) - Kızıl gezegen Mars'ta koloni kurmayı hedefleyen Mars One projesine başvuru yapan Türk asıllı akademisyen Güler Ergun, Cihan a href='/' style='text-decoration:none;color:#000;font-weight:Bold;' title='Haber' Haber /a Ajansı'na konuştu.
Bu haber 2013-09-06 12:00:03 eklenmiş ve 390 kez görüntülenmiştir.

Kızıl gezegen Mars'ta koloni kurmayı hedefleyen Mars One projesine başvuru yapan Türk asıllı akademisyen Güler Ergun, Cihan Haber Ajansı'na konuştu. Bu, şu andaki teknolojiye göre dönüşü olmayan bir yolculuk. Fakat Güler Ergun, geri dönememe ihtimalini şimdilik düşünmüyor. Bunun yerine insanlığa yapabileceği katkılara odaklanmayı tercih ediyor. Ergun, felsefenin 'nereden geldik' gibi temel sorularından birine Mars'ta cevap bulunabileceğini ifade ediyor.

Projenin internet sitesine göre şu ana kadar Türkiye'den 21 başvuru yapıldı ve 4 aşamalı elemenin ardından seçilecek astronotlar, 2023'ten itibaren kızıl gezegene gönderilecek. Her sefer için 6 milyar dolarlık masraf öngörülüyor. Bu süreç aynı zamanda 'reality show' türü televizyon programına konu olacak.

Imperial College London Matematik Bölümü öğretim üyesi Güler Ergun, Kars doğumlu ve 34 yaşında. Fizik, kimya, programcılık alanlarında da bilgi sahibi olan Ergun, Mars One projesi için aranan niteliklerin haiz ve güvenilir bir kişi olduğunu vurguluyor. İngiliz vatandaşı da olmasına rağmen projeye Türk kimliğiyle başvuran Türk akademisyen; Atatürk'ün, "Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asıl kanda mevcuttur." sözünden güç aldığını vurguluyor.

NASA'nın Curiosity robotu bir yıldır Mars'ta araştırmalara devam ediyor, fakat elde edilen materyallerle bir yaşam izi olup olmadığı kesinleşmedi. Güler Ergun'a göre Mars'ta önceden hayat vardı ve komşu gezegen Dünya'ya da buradan yayıldı. Mars'taki yaşam izlerine yerin altında ulaşılabileceğini düşünen Ergun, "Orada yaşamın olup olmadığını öğrenmek, orası Dünya'nın geçmişi midir geleceği midir gibi şeylerin açıklamalarını yapmak için gitmek istiyorum." diyor. Ergun, derinlerde bir yaşam ve kültürün yaşadığının tespiti halinde insanoğlunun nereden geldiğine ve neye ait olduğunun ortaya çıkarılmasına yardımcı olunacağını belirtiyor.

"PARAMIZ OLURSA DÖNÜŞ BİLETİ DE ALIRIZ"

Projenin organizatörleri, Mars'a gidişin geri dönülmez bir yolculuk olduğu konusunda peşinen uyarıyor. Fakat Güler Ergun, çok sevdiği Dünya'ya geri dönebileceği konusunda iyimse. "Şu an için o tek bilet olabilir ama paramız olursa dönüş biletimizi de alırız. Dönmek için gerekirse roketi kendim yaparım." şeklinde esprili ifadeler kullanıyor.

Güler Ergun'un verdiği bilgiye göre proje kapsamında önce 2016 yılında Mars'a bir keşif robotu gönderilecek. 2018'de ise insanların içinde yaşayabileceği alanlar kurulacak. İlk ekibin ise 2023'te yola çıkması planlanıyor.

"ANNEM AĞLARSA DAYANAMAM"

Mars yolculuğuna çıkma kararlılığını etkileyebilecek tek şeyin, annesinin üzülmesi olacağını ifade eden Güler Ergun, "Annemin ağlamasına dayanamam." diyor. Çok tehlikeli bu yolculuğa hiçbir dostunu götürmek istemeyeceğini belirten Ergun, "Kimseye kıyamam, çünkü geceleri eksi 100 dereceye kadar düşebiliyor." diyor. Çiçek, böcek ve kuşlar gibi farklı canlı formlarını da beraberlerinde götürecekleri Mars seferine giderken kendisini daha rahat hissetmek için yanına oyuncak alabileceğini söylüyor.

Türk akademisyen Güler Ergun'a göre Dünya'da yapılamayan birçok deneyin gerçekleştirebileceği kızıl gezegen tam bir laboratuvar işlevi görecek. Ama koloni kurulma hedefi gerçekleşirse gelecekte tatil yeri bile olabilir. "Bilimden korkmayın, gelin öğrenin hayatınız ve ilminiz dolu olsun." mesajı veren Ergun, on binlerce başvuru arasından Mars talihlisi ilan edilmeyi bekliyor.

ETİKETLER : Mars'a Tek Yön Bilet İsteyen Güler Ergun Hayatın Anlamının Peşinde (Özel)
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA