Prof. Dr. Sevgi Kolaylı: Balın Şifası 3 Kutsal Kitapta da Övülüyor

PROF. DR. SEVGİ KOLAYLI: BALIN ŞİFASI 3 KUTSAL KİTAPTA DA ÖVÜLÜYOR - Canik Başarı Üniversitesi, 2013 - 2014 eğitim öğretim yılına 'Bal Semineri' ile başladı.
Bu haber 2013-09-06 12:00:04 eklenmiş ve 443 kez görüntülenmiştir.

Canik Başarı Üniversitesi, 2013 - 2014 eğitim öğretim yılına 'Bal Semineri' ile başladı. Seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, "Bal, başta Kur'an-ı Kerim olmak üzere Tevrat ve İncil'de de övülmekte olup eski Mısır ile Budist rahiplerinin de değer verdiği bir besindir." dedi.

Canik Başarı Üniversitesi Bal Araştırma Merkezi'nin düzenlediği 'Türkiye Ballarının Kimyasal İçeriği ve Biyoaktif Özellikleri' konulu seminere Karadeniz Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı konuşmacı olarak katıldı. Seminer konuşmasında başta bal olmak üzere bal arıları tarafından üretilen diğer ürünlerinden propolis, arı sütü, polen ve arı zehiri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kolaylı, tarihi binlerce yıl öncesine dayanan 'bal ile tedavi (apiterapi)' hakkında da sunum yaptı.

Bugün yeni bir tedavi metodu gibi bilinen 'bal ile tedavi'nin en az 10 bin yıldır bilindiğine ve başta Kur'an olmak üzere hadis kitaplarında bal konusuna dikkat çekildiğine işaret eden Prof. Dr. Kolaylı, "Bal, başta Kur'an-ı Kerim olmak üzere Tevrat ve İncil'de de övülmekte olup eski Mısır ile Budist rahiplerinin de değer verdiği bir besindir. Balı, sadece bir besin olarak da düşünmemek gerekir. Modern tıp ilminin, kurucularından olan İbni Sina'nın yazmış olduğu tıp kitabında (El-Kanun Fit-Tıb) balın tedavi edici yönünü ele alır ve hastalıklara karşı hazırladığı onlarca reçetenin içeriğinde bal kullanır. Bugün yapılan araştırmalar balın bilinen tedavi edici özelliklerine yeni özellikler eklemiştir. Bal artık sadece bir gıda maddesi olmaktan çıkmış, karaciğer hasarı olarak da adlandırılan siroz hastalığının tedavisi başta olmak üzere modern insanın en büyük problemlerinden biri olan depresyona karşı da anti-depresan olmuştur. Bal, anti-mikrobiyal özelliği ile de hem virüsel hastalıklara/yaralara karşı kullanılmakta hem de kozmetik sektörünün temel maddelerinde birisidir." dedi.

Modern dünyanın arı deyince sadece balı düşünmediğini, arıların ürettiği diğer ürünlerin de çok önemli olduğunu örneklerle anlatan Prof. Dr. Kolaylı, "Arı sokması olarak bilinen durumda arının iğnesi ile insan vücuduna aktardığı 'arı zehri', hassas bazı bünyelerde ölüme kadar varan alerjik rahatsızlıklara sebep olması yanında etkili bir Ağrı Kesici, eklem romatizması ve kas-iskelet ağrıları ile viral sinir enfeksiyonlarını tedavi edici olup aynı zamanda bağışıklık sistemi tedavisinde de kullanılan bir maddedir." dedi.

Türkiye'de üretilen, 'deli bal' ve 'kestane balı' gibi çeşitli isimlerle anılan ballar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Kolaylı, "Her yıl milyonlarca ton arı sütü, polen, propolis gibi çok değerli ve birer milli servet niteliğinde bulunan arı ürünlerimiz toplanmadıkları için heba edilmektedir. Arıcıları ve onlarla ilgili tüm kamu ve sivil toplum örgütlerini bu değerli ürünlerin toplanmasına acilen davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Seminer sonunda Prof. Dr. Sevgi Kolaylı'ya teşekkür plaketi takdim edildi. Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, daha sonra Bal-Mer'i gezerek Prof. Dr. Kamaruddin Mohd Yusoff'tan bilgi aldı.

REKTÖR BEKDEMİR: BAL KONUSUNDA ARAŞTIRMA YAPACAK LABORATUVAR SAYIMIZ YETERSİZ

Üniversite olarak bal konusuna büyük bir önem verdiklerini hatırlatan Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir ise Türkiye'nin bal arısı kolonisi bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasında olduğunu ancak bal konusunda araştırma yapan laboratuvar sayısı bakımından olması gerekenden oldukça geride olduğunu söyledi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye'de 80 civarında tam donanımlı laboratuvar olması gerektiğini kaydeden Bekdemir, "Oysa bu sayı bugün 20 civarında. Canik Başarı Üniversitesi olarak 'Bal Araştırma ve Uygulama Merkezi' ile ülkemizin ilk 'Bal Araştırma Merkezi'ni bünyemizde açtık. Modern bir laboratuvar kurduk ve alanında uzman akademisyenlerle çalışıyoruz. Bu alanda çalışma yapacak, bilim adamlarına imkanlar sağlıyoruz ve onların da katkılarını bekliyoruz." diye konuştu.

ETİKETLER : Prof. Dr. Sevgi Kolaylı: Balın Şifası 3 Kutsal Kitapta da Övülüyor
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA