İl Genel Meclisi'nin 30 Milyon Liralık Yatırım Kararı Mahkemelik Oldu

Erzurum İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi'nin yatırım sezonu sonuna yaklaşıldığı günlerde 30 milyon lira borçlanarak, ilçelere 20 milyon lira dağıtma kararı alması mahkemelik oldu.
Bu haber 2013-08-26 16:59:05 eklenmiş ve 393 kez görüntülenmiştir.

Erzurum İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi'nin yatırım sezonu sonuna yaklaşıldığı günlerde 30 milyon lira borçlanarak, ilçelere 20 milyon lira dağıtma kararı alması mahkemelik oldu. Avukat ve İl Genel Meclisi Üyesi Enver Atasever, usule ve etiğe aykırı olduğu gerekçesiyle Bölge İdare Mahkemesi'ne 'iptal' davası açtı.

Yeni Büyükşehir Belediye Yasası'yla il sınırları Büyükşehir Belediyesi'nin kapsamına girecek. Yasa gereği il özel idaresi ile il genel meclisi bu tarihte lağvedilerek mal varlıkları ile birlikte bütün borçları Büyükşehir Belediyesi'ne geçecek. Mahalli seçimlere 7 ay kala İl Genel Meclisi, bankalardan 30 milyon lira borçlanma yönünde karar aldı. İl Genel Meclisi temmuz ayı oturumunda olağanüstü toplantıya çağrılan meclis üyeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülüp karar alınmadan, İl Özel İdaresi'nin 30 milyon lira borçlandırılmasına yönelik karar maddesini mecliste oylama ile kabul etti. Karara göre 20 ilçeye 1'er milyon lira gönderilecek, geriye kalan 8 milyon 500 bin lira İl Milli Eğitime okul ve bina yapımı için verilecek. Kalan 1 milyon 500 bin lira da Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü bütçesine aktarılacak.

Seçimlere 7 ay kala il özel İdaresi'nin il genel meclisi eliyle borçlandırılmasının usul ve etiğe aykırı olduğu gerekçesiyle avukat Enver Atasever, kararın iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Yerel seçimlere giderken ve yatırım döneminin sonunda ilçelere proje olmadan 20 milyon lira gönderilmesini, 'yağmadan mal kaçırılması' olarak nitelendiren Atasever, "Vali Bey, 20 milyon lirayla asfalt yapımı için özel idarenin borçlanması için İl Genel Meclisi'ne müracaat etti. İl Genel Meclisi de usul, yasa ve etiğe aykırı olarak 20 ilçeye 1'er milyon lira dağıtma kararı aldı. Burada enteresan olan şu: Her dönem denk bütçe yapan İl Özel İdaresi bu kararından vazgeçti. Proje olmadan ilçelere borçlanma yoluyla birer milyon lira dağıtma kararı aldı. Ortada proje yokken ilçelere gönderilme kararı alınan paranın akıbeti meçhul. Çünkü karar birkaç ay içinde onaylanırsa ki, o dönem de kış. Bu paraları hangi ilçe hangi proje ile hangi yatırımı gerçekleştirecek, orası meçhul. Bu borçlandırma, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığına gelecek dönem kim seçilirse seçilsin kucağında faizi hariç 30 milyon lira borç bulacak. Bunu etik olarak, usul olarak ve yasaya aykırı bulduğumuz için Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtık. Çünkü yasaya göre proje olmadan para harcanamaz." dedi.

"KARARI İŞLEME KOYMADIK"

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ednan Yazıcı, söz konusu meclis kararının işleme konulmadığını savundu. Yazıcı, ilgili meclis kararı ile ilçe köylerinin yollarının asfaltlanmasının amaçlandığını söyledi. Yazıcı, asfalt yol için projeye gerek olmadığını da dile getirerek, "Paranın ilçelere gönderilmesi yönünde meclisten alınan kararı işleme koymadık. 'Yok' hükmünde şu anda karar." diye konuştu.

"USULE, ETİĞE VE HUKUKA AYKIRI İŞ YAPMADIK"

İl Genel Meclisi Başkanı Bülent Taşkesenligil, ilçe kaymakamlıkları eliyle köylere hizmet götürme birliklerine aktarılacak olan 20 milyon liralık kararın mecliste çoğunluk tarafından usul, yasa ve etiğe uygun olarak alındığını ileri sürdü. Taşkesenligil, ayrıca söz konusu paranın ilçelere gönderilmesi için İçişleri Bakanlığı'nın 'onayı'nın gerektiğini anlattı. Onay yazısının ne zaman geleceğinin belli olmadığını ve ilgili paranın yatırım dönemine yetişememe gibi bir durumunun da bulunduğunu vurgulayan Taşkesenligil, "Aldığımız karar kamera kayıtları ile kayıt altına alınmıştır. Her şey yasaya, etiğe uygun. Kaldı ki söz konusu paranın yatırım dönemine yetişememesi ve kullanılamaması gibi bir durum da var." şeklinde konuştu. Taşkesenligil, ilçelerin borçlandırılmasıyla ilgili kararın seçim yatırımı olmadığını ve kendisinin de siyasete atılma gibi bir şeyi düşünmediğini sözlerine ekledi.

ETİKETLER : İl Genel Meclisi'nin 30 Milyon Liralık Yatırım Kararı Mahkemelik Oldu
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA