Güneydoğu'ya Öğrenci İlgisi Arttı

Çözüm süreciyle oluşan huzur ortamında çatışmaların durduğu, sosyal ve ekonomik yaşamın canlandığı bölgedeki üniversitelere yönelik bölge dışından eğilim arttı Akademisyenler, kontenjanların ortalama yüzde 95'inin dolmasını, batıdan gelen öğrencilerin de yaklaşık yüzde 30 artmasını çözüm sürecinin yansıması olarak değerlendiriyor Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu: "Huzur ve güvenin olduğu yerde her şey daha rahat ve tercih edilirdir. Çözüm süreci üniversitelere de yansıdı" Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çiftçi: "Hem üniversitemizi tercih eden hem de batıdan gelen öğrenci sayısında yüzde 50 artış bekliyoruz"
Bu haber 2013-08-25 12:59:02 eklenmiş ve 431 kez görüntülenmiştir.

SEMA KAPLAN - Çözüm süreciyle oluşan huzur ortamında bölgede çatışma ve gösteriler durma noktasına gelirken bölgedeki üniversitelere bölge dışından eğilim arttı. 

Bölgede etkisi her alanda hissedilen çözüm süreci, 2012-2013 Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonrasında yapılan tercihlere de yansıdı.

Bölge üniversitelerindeki kontenjanların ortalama yüzde 95'i dolarken, batıdan gelen öğrencilerde de yüzde 30'a yakın artış gözlendi. 2013-2014 akademik dönemde Türkiye'nin dört bir yanından gelecek öğrencilere ev sahipliği yapmaya hazırlanan üniversitelerdeki akademisyenler, kontenjanlarda ve batıdan gelen öğrenci sayısındaki bu olumlu değişimi çözüm sürecinin bir yansıması olarak değerlendiriyor.

Öğrenci sayısındaki artışın heyecanını yaşayan, akademisyen ihtiyacını da büyük ölçüde karşılayan bölge üniversiteleri gelecek yıllarda daha çok öğrenciyi bünyesine katmak için fiziki koşulları iyileştirerek fakülte, bölüm ve program sayısını artırmayı hedefliyor. 

Kontenjanlar yüzde 95 doldu

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 4 bin 600'ü aşkın öğrencinin kayıt yaptıracağı üniversitede 20 bin öğrenciye ulaştıklarını söyledi.

Bu yıl master ve doktora öğrenci sayısında da artış yaşandığını ifade eden Mutlu, yaklaşık yüzde 95 doluluk oranına ulaştıklarını, bunun ek kontenjanla daha da artacağını belirtti.

"Huzur ve güvenin olduğu yerde her şey daha rahat ve tercih edilirdir. Çözüm süreci üniversitelere de yansıdı" diyen Prof. Dr. Mutlu, öğrenci sayısındaki artış ile ek bina ve yeni fakültelere ihtiyacın da arttığını vurguladı. Mutlu şöyle dedi:

"Yurt dışından da öğrencilerin talebi arttı. 2 yıl önce farklı ülkelerden 12 öğrenci ile başladığımız uygulamada bu yıl 36 öğrenciye ulaştık. Bu yıl Suriye'den de talep bekliyorduk ancak Suriye'deki gelişmelerden dolayı beklenen olmadı. Şimdi mekan sıkıntısını çözmek için girişimlerde bulunuyoruz. Artık devletten bütçe isterken daha iyi bir pozisyona geçmiş olacağız. Kentte Turizm Yüksekokulu açmak istiyoruz. Faaliyete geçen Yabancı Diller Yüksekokuluna önümüzdeki yıl öğrenci alacağız. Ezcacılık Fakültesi kurulması talebimiz YÖK'te. Güzel Sanatlar, Doğa Bilimleri ve Mühendislik Fakülteleri ile Devlet Konservatuvarını yeniden yapılandırıyoruz."

-Gençlerin bölge üniversitelerine talebi 

Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, çözüm süreci ile sağlanan huzur ortamında bölgedeki üniversitelere bu yıl talebin arttığını söyledi. Prof. Dr. Sır, bu yıl hem kontenjanın hem de öğrenci sayısının arttığını ifade ederek, huzurun hakim olduğu bölgenin artık gençler tarafından da daha çok tercih edildiğini vurguladı.

Ailelerin de çocuklarını bölgeye rahatlıkla gönderebildiğine dikkati çeken Sır, şöyle dedi:

"Bu yıl toplam 6 bin 340 öğrenci üniversitemizi tercih etti. 885 yüksek lisans ve doktora öğrencisi ile de yeni akademik yıla 7 bin 225 ilave öğrenci ile başlayacağız. Toplam öğrenci sayımız yaklaşık 30 bin. Geçen yıl 5 bin 800 öğrenci üniversitemizi tercih etmişti. Bu yıl eğitim fakültelerinin ortaöğretim bölümlerinin kapatılması nedeniyle 300 kontenjanın eksilmesine rağmen 6 bin 500'e yakın öğrenci Dicle Üniversitesini tercih etti. Öğrenci sayımızda ve kontenjanımızda meydana gelen artışı çözüm sürecine bağlıyoruz."

Sır, bu yıl Eczacılık Fakültesinin de eğitim ve öğretime açılacağını, meslek yüksek okullarının da programlarının artırıldığını kaydederek, geçmiş yıllarda akademisyenlerin bölgedeki üniversitelerde kısa süre hizmet vererek bölgeden ayrılma yönünde eğilimleri olduğunu ancak sağlanan huzur ortamı ile artık akademisyen bulmakta da sıkıntı yaşamadıklarını sözlerine ekledi.

Öğrenci sayısında yüzde 50 artış

Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çiftçi, toplam öğrenci sayısı 6 bin olan üniversiteyi bu yıl 3 bin öğrencinin daha tercih ettiğini belirtti. Çiftçi, ek kontenjan ile bu yıl öğrenci sayısında yüzde 50 artış beklediklerini ifade ederek, öğrenci sayısındaki artışta en büyük etkenin çözüm süreci olduğunu kaydetti.

"Çözüm süreci ile susan silahlar ve bölgedeki huzurun öğrencilerin bölge üniversitelerini tercihinde çok büyük etkisi oldu" diyen Çiftçi, bölgedeki insanların dışarıdan gelenlerle bir probleminin olmadığını, öğrencilere çok sıcak yaklaşıldığını dile getirdi.

Çiftçi, batıdaki öğrencileri huzursuz eden şeyin sadece bölgedeki terör olayları olduğuna dikkati çekerek, "Barış ortamı devam ederse hem kontenjanlarımız hem de öğretim üyesi ve öğrenci sayımız artacaktır. Hem ünivresitemizi tercih eden hem de batıdan gelen öğrenci sayısında yüzde 50 artış bekliyoruz" diye konuştu.

-"Akademisyenlerin de bölge üniversitelerini tercihi arttı"

Prof. Dr. Çiftçi, huzur ortamının devam etmesi halinde bölge üniversitelerinin daha çok gelişeceğini belirtti.

"Akademisyenlerin de bölge üniversitelerini tercihi arttı" diyen Çiftçi, akademik kadronun artmasının yeni bölümlerin açılması, bunun da öğrenci sayısının yükselmesi anlamına geldiğini vurguladı.

Çiftçi, yeni açılan bir üniversite olmalarına rağmen gelişmede lider duruma geldiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Kampüs alanımızı tamamlamak üzereyiz, öğretim üyesi sayımızı hızla artırdık. Çözüm süreci ile öğretim üyeleri de artık rahatlıkla bölgeye geliyor. Bu yıl açılan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü yerleştirme puanı yüksek olmasına çok sayıda öğrencinin tercihi oldu. Ek kontenjanla Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne de öğrenci alacağız. Diş Hekimliği Fakültesi kurulması yönündeki talebimiz YÖK'ün onayından geçti. YÖK yüksek puanla öğrenci alan tıp ve eczacılık gibi fakülteleri bölgemize kazandırırsa batıdan daha çok öğrenci bölgeyi tercih edecektir. Huzur ortamı devam ederse batıdaki öğrencilerin talep ettiği fakültelerin bölgemize kurulacağını düşünüyoruz. Bingöllüler sağlık hizmeti için Muş, Elazığ, Diyarbakır veya Erzurum'u tercih etmek zorunda kalıyor. Bu nedenle ilerideki hedefimiz tıp fakültesini de Bingöl'e kazandırmak."

-Batıdan gelen öğrenci sayısı 2 kat arttı

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erkol, tüm lisans ve ön lisans programlarında bu yıl kontenjanların dolduğunu söyledi. Erkol, bu yıl bin 818 öğrencinin MAÜ'yü tercih ettiğini ifade ederek, ek kontenjan ile bu sayının daha da artacağını belirtti.

Üniversiteyi tüm bölgelerden öğrencilerin tercih ettiğine dikkati çeken Erkol, bu nedenle yüzde 100'e yakın doluluk oranına ulaştıklarını kaydetti.

Batman Üniversitesi Genel Sekreteri Mustafa İnal, geçen yıl bin 600 öğrencinin bu yıl ise 2 bin 300 öğrencinin üniversitelerini tercih ettiğini belirterek, ek kontenjan ile bu sayının 2 bin 700'e yükselmesini beklediklerini söyledi.

Tercihlerin yüzde 46'sının Batman dışından yapıldığını ifade eden İnal, il dışından tercihlerin geçen yıla oranla bu yıl arttığını, batıdan gelen öğrenci oranının yüzde 16'dan bu yıl yüzde 30'a yükseldiğini kaydetti. İnal, öğrenci sayısındaki artışta çözüm sürecinin etkili olduğunu vurgulayarak, "Çözüm süreci öğrencilerin tercihinde büyük etken. Yeni bölümlerin açılmış olması da bir diğer etken. Mimarlık Mühendislik Fakültesi bünyesinde açılan yeni lisans programları batıdan öğrenci çekiyor. Yeni kurulan Teknoloji Fakültesi ve Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu'na bu yıl öğrenci aldık" dedi.

-"Öğrenci ve akademisyen sayımızda artış sözkonusu"

Siirt Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Cahit Esen, bu yıl Türkiye'nin 69 ilinden öğrencilerin üniversitelerini tercih ettiğini belirterek, batıdan gelen öğrenci sayısında artış yaşandığını söyledi.

Artık her ilde üniversite olduğunu bu nedenle önemli batıdan gelen talebin önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Esen, bunda çözüm sürecinin etkili olduğunu belirtti. Doç. Dr. Esen, yeni açılan bölümlerin de tercihi etkilediğine dikkati çekerek, "Geçen yıl kontenjanımız bin 683 iken bu yıl 2 bin 584'e yükseldi. Ek kontenjan ile kontenjanımız yüzde 95 dolacak" dedi.

"Huzur ortamı sadece öğrencilerin değil, akademisyenlerin de doğudaki üniversiteleri tercihinde etkili oldu. Bu yıl öğrenci ve akademisyen sayımızda da artış sözkonusu" diyen Esen, hedeflerinin artık yeni bölümler ve yüksekokulları bünyelerine katmak olduğunu belirtti. Esen, şöyle dedi:

"Kuruluşu tamamlanan Veteriner Fakültesi ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokuluna önümüzdeki dönem öğrenci almayı planlayoruz. Senato kararı çerçevesinde YÖK'ten üniversitemiz bünyesinde bir tıp fakültesi açılması yönünde talebimiz oldu. Üniversite kampüsümüzün bitişiğinde Siirt Havaalanı mevcut. Bu nedenle Havacılık Yüksekokulunun açılmasını da hedefliyoruz."

-Akademisyen eksiği yok

Şırnak Üniversitesi Genel Sekreteri İbrahim Baz, bu yıl 63 ilden bin 137 öğrencinin üniversitelerini tercih ettiğini belirtti.

Bunun yüzde 55'inin diğer bölgelerden yapılan tercihler olduğunu ifade eden Baz, hemen hemen her ilde üniversite bulunması nedeniyle bu yıl düşüş bekledikleri öğrenci sayısındaki artış meydana gelmesinin sevindirici olduğunu kaydetti.

Baz, bu yıl akademisyen sayısında da artış meydana geldiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"6 aylık süreçte gelen hoca sayısında artış var. Daha önce kente gelmeyi tereddütle karşılayanlar süreç nedeniyle daha rahat geliyorlar. Fakülte ve yüksekokulların hiçbirinde akademisyen eksiği yok. 60 doktora ve araştırma görevlimiz mevcut. Çözüm süreci Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bölge için atılmış en önemli adım. Sürece üniversite olarak destek veriyoruz."

-Batıdan gelen öğrenciler yüzde 50'yi aştı

Hakkari Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanı Hayri Kabulantak, bu yıl 900 öğrencinin ünivresitelerini tercih ettiğini belirterek, geçen yıla oranla yüzde 30 artış sağlandığını söyledi. 

Kabulantak, doluluk oranının yüzde 90'ı aştığını ifade ederek, bu yıl batıdan gelen öğrencilerin yüzde 50'yi aştığını belirtti.

Kıbrıs'tan öğrencilerin dahi Hakkari Üniversitesi'ni tercih ettiğini anlatan Kabulantak, "Çözüm sürecinin olumlu sonuçlarını almaya başladık. Ek tercihler başlamadan dahi neredeyse kontenjanların tamamına tercih yapıldı. Önceki yıllarda öğrenci profilimizin yüzde 80'ini bölge öğrencileri yüzde 20'sini de batıdan gelen öğrenciler oluşturuyorken bu yıl batıdan gelen öğrenciler yüzde 50'yi aştı" diye konuştu.

Kabulantak, ilk etapta Güzel Sanatlar Fakültesine öğrenci almak istediklerini anlatarak, gelecek yıllar için hedeflerinin tıp fakültesi kurulması olduğunu sözlerine ekledi. - Diyarbakır

ETİKETLER : Güneydoğu'ya Öğrenci İlgisi Arttı
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA