Semercilik Mesleği Teknolojiye Yenildi

Elazığ'da 1981 yılından beri semercilik ve palancılık yapan Metin usta, devlet eliyle yardım yapılmaması halinde mesleğin teknolojiye yenileceğini söyledi.
Bu haber 2013-08-24 13:59:02 eklenmiş ve 333 kez görüntülenmiştir.

Elazığ'da 1981 yılından beri semercilik ve palancılık yapan Metin Usta, devlet eliyle yardım yapılmaması halinde mesleğin teknolojiye yenileceğini söyledi.

Elazığ'da, yaklaşık 32 yıldır semercilik ve palancılık ile uğraşan Metin Daldul, mesleğinin teknolojiye ayak uyduramadığını belirterek, devletin bu mesleğe sahip çıkmasını istedi. Duldul, "1981 den beri palancılık yapıyorum. Dede mesleğimdirdir 12 tane esnaf vardı. Şimdi Sadece Ben kaldım. İşimizin yürümesi için çırak yetiştirmemiz lazım. Devlet yetkililerimizle görüştük. Bize yaptıkları sadece vergiyi kaldırmak. Başka da yaptıkları bir şey yok. Ben mesleğin ölmesini istemiyorum ama yapacak bir şey de yok" dedi. Yaz aylarında günde 1 veya iki tane iş çıktığını kaydeden Metin Usta, kış aylarında neredeyse siftah yapamadan dükkanlarını kapattıklarını dile getirdi. Metin Duldul, "6 ay işimiz var 6 yok. Kışın işimiz kesinlikle yok. Bahar aylarında işlerimiz başlıyor Eylül sonunda da bitiyor. 12 esnaftan 1 esnafa düştü. Teknolojinin gelişmesi bunun en büyük sebebi. Eskiden her evde en az iki tane hayvan vardı, fakat şu anda dağ köyleri de dahil eşek ve katır pek nadir kaldı. Esnaflarımızın bir kısmı rahmetli olmadan bu mesleği bıraktı. Devletten isteğimiz bize imkan tanımaları. İmkan verilirse birkaç çırak yetiştirip bu mesleğin yok olmasının önüne geçmek istiyorum. Pertek'ten Çemizgezek'ten gelen yaylacı müşterilerimiz bana diyorlar ki 'Metin Usta sen bu işi bırakırsan biz ne yaparız.' Ben de gerçekten bitmesini istemiyorum fakat artık bitmek üzere bu meslek" diye konuştu.

Senede ortalama 200 iş çıktığını anlatan Metin Duldul, "İş yerini kapatan ustalarımız daha çok yapıyorlardı yaklaşık bin 500 2 bin iş çıkardı Elazığ'dan. Şu anda 200 tane bile satmakta zorlanıyoruz. Teknoloji öldürdü. Dağ başlarına kadar yol yapıldı insanlar bahçelerine arabalarıyla gidiyor. Eskiden böyle değildi. İnsanlar şehre gelirken bile hayvanlarıyla geliyorlardı. O zaman palan ve semer lazımdı. Fakat şu anda öyle bir şey yok" şeklinde konuştu. - ELAZIĞ

ETİKETLER : Semercilik Mesleği Teknolojiye Yenildi
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA