Tapulu Arazisinde Define Aramak İçin İzin Alamıyor

Ardahan merkeze bağlı Çalabaş köyünde yaşayan 61 yaşındaki Mikail Gökçe, Hitit medeniyetine ait külliyenin üzerinde oturmasına karşın bir ekmeğe muhtaç olduğunu söyledi.
Bu haber 2013-08-23 12:59:02 eklenmiş ve 789 kez görüntülenmiştir.

Ardahan merkeze bağlı Çalabaş köyünde yaşayan 61 yaşındaki Mikail Gökçe, Hitit medeniyetine ait külliyenin üzerinde oturmasına karşın bir ekmeğe muhtaç olduğunu söyledi.

Ardahan kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan 40 haneli Çalabaş köyünden Mikail Gökçe'nin hayalleri, 1,5 yıl önce köye yol yapılırken değişti. Evin yanındaki harmanlığın yolunu açması için dozer operatörüne ricada bulunan Gökçe, dozerin darbesi ile önce bir çukur ardından tüneli gördü. Tünelin içinde kırık testi parçaları ile karşılaşan Gökçe, tapulu alanında çıkan tünelde kazı yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurdu. Kars Müze Müdürlüğünden uzmanlar gelerek tünelde inceleme yaptı. Uzmanlara göre, evin altında Hitit medeniyetinden kalma yerleşke var.

Definecilerin kaçak kazı yapmasından korktuğunu söyleyen 5 çocuk babası Mikail Gökçe, geceleri rahat uyuyamadığını anlattı. Üzerinde yaşadığı tarihi servet yüzünden can güvenliklerinin kalmadığını ileri süren Mikail Gökçe şöyle dedi:

"Yaklaşık 1.5 yıl önce köyümüzün yolu yapılıyordu. Yolu yapanlardan rica ettim. Bana evimden harman yoluna bir yol yapmalarını istedim. Dozerin vurduğu yerde derin bir çukur oluştu. Çukurun içinde ise uzun bir tünel ortaya çıktı. Biz bu tünelin içine girdik, sadece içinde kırık testi parçaları vardı. Yaklaşık 13 metre derinlikte Hitit medeniyetine ait eserler var. Çocuklar büyüyüp yuvadan uçunca köyde hanmla başbaşa kaldık. Hayvanımız yok. Ben çok fakir bir insanım. Uzmanların söylediğine göre hazinenin üzerinde yatıp kalkıyorum. Ama ben kuru ekmeğe muhtacım. Buradan yetkililere sesleniyorum bir an önce kazı yapılması için izin verilsin. Varsa defineyi çıkartayım. Ben de bu fakirlikten kurtulayım."

BAKANLIK İZİN VE RUHSAT VERMİYOR

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden Daire Başkanı E. Gökhan Bozkurtlar, Kültür ve Turizm Bakanı adına Mikail Gökçe'ye, verdiği dilekçeye yanıt olarak 1 Ağustos 2013 tarihli resmi yazı gönderdi. Tapulu arazisinde define kazısı yapmak isteyen Gökçe'nin belirttiği adresin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli olduğunu anımsatan Bozkurtlar, yazıda şunları kaydetti:

"2863 sayılı kanun gereği, tescil edilerek koruma altına alınan taşınmaz kültür varlıklarında define arama izni verilemeyeği, aynı kanunun 50'nci maddesinde ifade edilmekte olduğundan, söz konusu alan için define arama ruhsatı düzenlenmesi mümkün olmamaktadır." - Ardahan

ETİKETLER : Tapulu Arazisinde Define Aramak İçin İzin Alamıyor
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA