DİCLE ÜNİVERSİTESİNDE HİZBULLAH SALDIRISI...


Bu haber 10 Nisan 2013, Çarşamba 23:22:32 eklenmiş ve 544 kez görüntülenmiştir.

Dicle Üniversitesi'nde Hizbullahçı grubun üç gün önce yurtsever öğrencilere saldırısıyla başlayan gerilim; çatışmalar, yaralanmalar ve gözaltılarla bugün de devam ederken, DTK ve BDP öğrencileri yalnız bırakmadı. Yapılan saldırılar ODTÜ, Van Yüzüncü Yıl ve bir çok ünv.de kınandı. Eğitime üç gün ara verildi.

Dicle Üniversitesi iki gündür süren olaylar bugün de Hizbullahçı oldukları belirten grubun devrimci, demokrat ve yurtsever öğrencilere saldırması nedeniyle devam ediyor. Söz konusu grubun öğrencilere sopalarla saldırması üzerine olaylar çıktı ve polis öğrencilere gaz bombaları ile müdahale etti. Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.
HİZBULLAHÇI GRUP SABAH SAATLERİNDE TEKRAR SALDIRDI
Sabah saatlerinde Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden çıkan öğrenciler, iki gün önce demir çubuk ve sopalarla tekbir getirerek saldıran grubun yeniden saldırısına uğradı. Öğrenciler saldırgan gruba karşılık verince, söz konusu gruptan 3 kişi yaralandı. Olay yerine gelen polis, öğrencilere ve saldırıyı gerçekleştiren gruba gaz bombaları ile müdahale etti. Yaralananlar, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Üniversite kampusünün hemen hemen her yerine çok sayıda polis yerleştirilirken, polis ve öğrencilerin Fen Edebiyat Fakültesi önündeki gergin bekleyişi devam ediyor.
DTK EŞ BAŞKANI AYSEL TUĞLUK VE BDP EŞ BAŞKANI SELAHATTİN DEMİRTAŞ ÜNİVERSİTEYE GELDİ
DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ve beraberindekiler de üniversiteye geldi. Tuğluk, polislerin öğrencilerin gözaltına alınmasını engellemeye çalışırken, yeniden gerginlik çıktı. Polis üniversite içerisinde dolaşarak gördüğü her öğrenciyi gözaltına alarak, araçlara bindiriyor. Şu ana kadar 25'i aşkın öğrencinin gözaltına alındığı görüldü. 
Üniversitedeki olaylar sürüyor.
ÜNİVERSİTE POLİS KUŞATMASINDA
Dicle Üniversitesi'nde olaylar devam ederken, polis üniversitenin girişini trafiğe kapattı. Üniversiteyi adeta kuşatmaya alan polisler, Fen Edebiyat Fakültesi'ne girip, şiddet kullanarak çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı. Bu sıralarda BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da üniversiteye geldi.
Olaylarda şu ana kadar 5 kişinin yaralandığı öğrenilirken, yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu belirtiliyor. Yaralılar, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılırken, yaralılardan 4'ünün isimlerinin Mahmut Durmaz, İlyas Kaya, Muhlis Bayancuk ve Serhat Sönmez olduğu öğrenildi.
POLİS ÖĞRENCİLERİ GÖZALTINA ALIYOR
Kavganın ardından Fen Edebiyat Fakültesi'ne giren çok sayıda polis, şiddet kullanarak, öğrencileri gözaltına aldı. Üniversiteyi adeta ablukaya alan polisler, hiçbir aracın üniversiteye geçişine izin vermiyor. Üniversite hastanesine raporlu hastalar dışında hiçbir yurttaşın girişine polisler tarafından izin verilmiyor.
Öğrencilerin ve DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk'un kampüs içerisindeki bekleyişi devam ederken, BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Nursel Aydoğan da üniversiteye geldi.
DTK'DAN AÇIKLAMA
Üniversitede bu gelişmeler olurken bir açıklama yapan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Dicle Üniversitesi'nde öğrenci olmayan bir grubun demokrat ve yurtsever öğrencilere demir çubuk ve sopalarla saldırması ile başlayan olaylardan üniversite yönetimini sorumlu tutarak, "Kürt halkı ulusal birlik ruhu ile barış, demokratik siyaset yöntemleriyle demokratik kurtuluşa yönelirken bu tür provokatif girişimlerin bu özgürlük yürüyüşünü tıpkı 90'lı yıllarda olduğu gibi olumsuz etkilemeyeceğini de belirtmek gerekir" dedi.
ÖĞRENCİ OLMAYAN GRUBUN ÖĞRENCİLERE SALDIRISI
Dicle Üniversitesi'nde 2 gündür öğrenci olmayan bir grubun demokrat ve yurtsever öğrencilere demir çubuk ve sopalarla saldırması ile başlayan olaylarla ilgili yazılı açıklama yapan DTK, "8 ve 9 Nisan 2013 tarihlerinde Dicle Üniversitesi'nde tüm halkımızı kaygılandıran olay ve saldırılar yaşanmıştır" cümleleri ile başlayan açıklamasında şunları kaydetti: "8 Nisan günü yaşanan gerginlik üzerine öğrencilere polis koruması altında sopa ve satırlarla saldırılar düzenlenmiş, saldırgan grup yurtsever gençleri tahrik ederek olayların büyümesine yol açmıştır. Gençliğe olan öfkesini her fırsatta gösteren polis, bu provokasyonu bahane ederek gençlere yoğun bir şekilde saldırmıştır."
'KİMSE HALKIMIZIN SAĞDUYUSUN ÖLÇMEYE HAKKI YOKTUR'
Saldırıları protesto etmek amacıyla fakültede eylem düzenleyen demokrat ve yurtsever öğrencilerle dayanışmak üzere, üniversiteye giden DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ve BDP Milletvekili Mülkiye Birtane'nin saldırıya uğradıklarını ve saldırıda Tuğluk'un yaralandığını kaydeden DTK, "Halkımızın önemli bir özgürlük dinamiği olan gençlerle dayanışma ve olayların büyümesini engellemek amacıyla üniversiteye giden Eş Başkanımız Sayın Aysel Tuğluk ve Koordinasyon Kurulu üyemiz BDP Milletvekili Sayın Mülkiye Birtane de polisin saldırısına maruz kalmış, Eş Başkanımız yaralanmıştır. Üniversite çıkışında da Eş Başkanımızın arabasının önü kim olduğu ve kimlerle bağlantılı oldukları karanlık olan bir grup tarafından kesilmeye çalışılmıştır. Kimsenin halkımızın sağduyusunu ölçme hakkı yoktur. Bu tür saldırıların ne yurtsever gençliğini de gençlikle bir bütün olan kongremizi ve halkımızı yıldırmayacağı açıktır" diye kaydetti.
'DİCLE ÜNİVERSİTESİ YÖNETİMİ POLİS SALDIRISINA SEYİRCİ KALMIŞTIR, SORUMLUDUR'
Üniversite yönetiminin bu olayların yaşanmasında negatif rolü olduğu vurgulanan açıklamanın devamında, "Olayların büyümemesi ve öğrencilerin haklarını korumaktan yana bir tavır almayan Dicle Üniversitesi yönetimi, polis saldırısına seyirci kalmış ve sorunun çözümü için hiçbir şey yapmamıştır. Polisin fakültelere dahi girmesine izin veren zihniyetin özgür düşüncenin gelişmesine yardım etmesi düşünülemez" denildi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın tarihi Newroz'da ilan ettiği ve tüm halkın da etrafında kenetlendiği yeni bir mücadelenin başladığına işaret edilen açıklamada, bu tip saldırıların altında yatan gerçekliğin süreci hazmetmemekle ilgili olduğu belirtildi. Açıklamada, "Kürt halkı ulusal birlik ruhu ile barış, demokratik siyaset yöntemleriyle demokratik kurtuluşa yönelirken bu tür provokatif girişimlerin, bu özgürlük yürüyüşünü tıpkı 90'lı yıllarda olduğu gibi olumsuz etkilemeyeceğini de belirtmek gerekir. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın başlatmış olduğu demokratik kurtuluş sürecinin büyük umutlar doğurduğu bu dönemde, herkesin sorumlu ve duyarlı hareket etmesi gerekmektedir. Hiç kimsenin halkımızı geri tartışmalara, yapay gündemlere çekmeye ve provokasyonlar yapma hakkı olmadığı gibi, Kongremiz bu tür tutumlara karşı gereken demokratik duyarlılığı sergileyecektir. DTK olarak tüm ulusal ve toplumsal kesimleri hassas davranmaya, gereken sorumluluk bilinciyle hareket etmeye ve bir kez daha ulusal birlik etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz" diye kaydedildi.
DİCLEDEKİ SALDIRIYA VAN'DAN TEPKİ
Öte yandan Diyarbakır'daki saldırılar Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde de protesto edildi. Hem saldırıyı hem de polisin kovalaması sonucu Dicle Nehri'ne atlayan Murat İzol'ün yaşamını yitirmesine tepki gösteren Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği (YÖDER) üyesi binlerce öğrenci Yüzüncü Yıl Üniversitesi Merkezi Yemekhane önünde biraraya gelerek eylem yaptı.
'KAN EMİCİ, IRKÇI FAŞİST ODAKLAR HALKIN BİRLİĞİNİ SABOTE EDİYOR'
"Kahrolsun kontra Hizbullah" dövizleri taşıyarak, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Murat yoldaş ölümsüzdür", "YYÜ' den Dicle direnişine selam", "Polis terörüne son", "Kahrolsun Hizbullah" sloganları atarak, kafeteryanın önüne kadar yürüyüş düzenleyen öğrenciler adına burada bir konuşma yapan Mehmet Şirin adlı öğrenci, yaşanan "Barış sürecine" dikkat çekerek, "Bu barış sürecini sabote etmek isteyen bazı kan emici, ırkçı faşist saldırganlar, bu halkın birlik ve beraberlik, bütünlük ve eşitliğini sabote edip, bu durumu farklı noktalara çekmek istiyorlar" dedi.
MUĞLA, ERZURUM VE İZMİR'DEKİ SALDILAR
Muğla, Erzurum ve İzmir'de üniversitelerde gerçekleştirilen ırkçı saldırıları da hatırlatan Şirin, "Bu saldırılar hız kesmeyip polis ile el ele vererek ırkçı yüzünü Diyarbakır'a taşımıştır. Diyarbakır'da 10 gün önce polis kurşunuyla katledilen ve sonrasında Dicle Nehri'ne atılan Murat İzol yoldaşın şahadeti bu saldırıların sonucudur. Öğrenciler olarak bu saldırıları kınıyoruz ve barış sürecine bir darbe olarak görüyoruz. Diyarbakır Emniyeti bu sürece daha samimi ve duyarlı yaklaşsın" diye konuştu.
EmekDünyası.Net/DİHA
ETİKETLER :
Diğer Kurdistan haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA