Ani Ören Yeri'ne 2 Yıl Sonra İlk Kazma Vuruldu

Kars ile Ermenistan sınırı arasında yer alan ve birçok medeniyete ait yapıları üzerinde barındırdığı için "dinler şehri" olarak adlandırılan Ani Ören Yeri'nde kazı çalışmaları başladı İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğanay: "Biz Ani'den bahsederken 'Iceberg' diyoruz. Ani'nin görünen yüzü görünmeyen yüzünün onda biri kadardır. Onun için Ani'nin görünmeyen yüzü önemli. Görünmeyen yüzü de yapılacak kazılarla ortaya çıkacak"
Bu haber 2013-08-17 12:59:03 eklenmiş ve 441 kez görüntülenmiştir.

ÇAĞLAR SEFERTAŞ - Kars ile Ermenistan sınırı arasında yer alan ve birçok medeniyete ait yapıları üzerinde barındırdığı için "dinler şehri" olarak adlandırılan Ani Ören Yeri'nde kazı çalışmaları başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen 110 bin liralık ödenekle yapılacak kazı, yaklaşık 45 gün sürecek. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ani Ören Yeri'nin turizm sezonunu yoğun şekilde açtığını belirterek, özellikle bayramdan sonra ziyaretçi sayısında artış gözlemlediklerini söyledi.

Ani Ören Yeri'nin şu ana kadar 4 büyük kazı geçirdiğini anımsatan Doğanay, son kazının da 2010 yılında yapıldığını ifade ederek, "Kars'ın Rus işgali altında kaldığı 40 yılda Ruslar, Ani Ören Yeri'nde 14 yıl kazı yapmış. Ani'deki değerli eserler kazı adı altında götürülmüş. Söylentiye göre Ani'den 4 vagon eser Rusya'ya götürülmüş. Moskova Müzesi'nde Ani'ye ait olan birçok tarihi eser sergileniyor" dedi.

Doğanay, Beyhan Karamağaralı ve Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu zamanında Ani Ören Yer'inde kazı yapıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Daha sonra müze müdürlüğümüz başkanlığında 2 tane alan ve kurtarma kazıları yapıldı. Bu kazılarda Ani'de bulunan tarihi eserlerin etrafları açıldı, temizlik yapıldı. Ani'yi 3-4 kazıyla gün yüzüne çıkarmak imkansız. Biz Ani'den bahsederken "Iceberg" diyoruz. Ani'nin görünen yüzü görünmeyen yüzünün onda biri kadardır. Onun için Ani'nin görünmeyen yüzü önemli. Görünmeyen yüzü de yapılacak kazılarla ortaya çıkacak İnşallah. En son kazı 2011 yılında yapıldı. 2 yıl sonra çok içerikli olmamakla birlikte 110 bin liralık ödenekle kazımızı yapacağız. Müze müdürlüğümüz başkanlığında ekip oluşturulduktan sonra bu ay içinde en kısa zamanda Ani'de kazıya başlayacağız." 

"Kazı yaklaşık 45 gün sürecek"

Ani Ören Yeri'nin alan başkanının bulunmadığını kaydeden Doğanay, tarihi misyona sahip, eski kazı alanlarında mutlaka alan başkanı olduğunu ifade etti. Doğanay, kazının ardından Ani'deki eserlerin biraz daha gün yüzüne çıkarılacağını anlatarak, "Kazı, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahriye Bayram ve ekibi gözetiminde yapılacak. Kazı da 6 akademisyen de gözlemleme yapacak. Onun için bilimsel bir kazı olacak. Hem müzemiz adına hem de bölgemiz adına yeni bulgulara ulaşmış olacağız. Kazı yaklaşık 45 gün sürecek" diye konuştu. - Kars

ETİKETLER : Ani Ören Yeri'ne 2 Yıl Sonra İlk Kazma Vuruldu
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA