ARDAHANIN YILMAZ SAVAŞÇISINI KAYBETTİK..

ARDAHANIN YILMAZ SAVAŞÇISINI KAYBETTİK, CEVDET ŞENTÜRK’Ü ONBİNLER BİRLİKTE UĞURLADI..
Bu haber 2022-03-03 07:16:57 eklenmiş ve 644 kez görüntülenmiştir.

 

ARDAHANIN YILMAZ  SAVAŞÇISINI KAYBETTİK,  CEVDET  ŞENTÜRK’Ü  ONBİNLER BİRLİKTE UĞURLADI..

 

Ardahan dendiğinde, sivil toplum dendiğinde savaş dendiğinde Ardahan’ın yılmaz doğa savaşçısını, Ardahan’ın  en büyük değerlerinden biri olan Cevdet Şentürk’ü  kayb etdik..

Son Yolculuğunda Büyük Doğa savaşçısını, Ardahan Sevdalısı Cevdet Şentürk’ü onbinler birlikte uğurladı. Alper Akçamın deyimiyle “Kura Seninle Aksın Özgürce, Ardahan Ormanları Senin Adını Anarak Uğuldasın”… Söylemleri ile kendisini son yolculuğuna uğurladık..

 

Emekli başkomiser olması hasebiyle resmi törenin de yapıldığı cenaze merasiminde ülkemizin birçok yerinden, yurt içi dışından, İstanbul’un her ilçesinden Canan Kaftancıoğlu iş-stk-siyaset  dünyamız, bölge federasyonları cenaze töreninde hazır bulundular.

 

Şentürk Ailesi hem malikânelerinde hem de cenaze töreninin yapıldığı Kartal, Soğanlık, Merkez Camiinde taziyeleri kabul ederken,  kılınan cenaze namazının ardından cenaze Soğanlık mezarlığına defin edildi..

 

Alper Akçamın deyimiyle “Kura Seninle Aksın Özgürce, Ardahan Ormanları Senin Adını Anarak Uğuldasın” belirlemesiyle, Sahte devrimci –sahte başkanların vs aksine asırlık çınar Şentürk ilimizle oynayan-oynamak isteyen tüm kriptolara, halk-insan-doğa düşmanlarına karşı bir Adahan sevdalısı olarak en büyük savaşı verdi..Hepimize öncü ve örnek oldu.

 

STK alanında ortaya koyduğu eforla Ardahan’a yönelik yapılan kuşatmayı sadece TR gündemine değil, tüm dünyaya taşıdı..  Son nefesine kadar hayatı mücadele ile geçti.. Rahmetli birgün Dogu medya Genel Yayın Yönetmeni Y. Yasin Sid’i arayarak, “Ola  Ardahanın en büyük delisi benim sanmıştım, sizin 1-2 yazıyı okudum, benden daha deli Ardahanlıların olduğun görünce çok sevindim, gözlernden öpüyorum..”  sevincini dile getirmişti..

 

Seni rahmet ve minnetle anıyoruz koca çınar.. Sen rahat uyu Ardahan’da ülkemizde dünyamızda sahipsiz değildir. Sadece Ardahan’la, ülkemizle değil gezegenimizle, canlı-cansız yaşamla  oynayan tüm iblis ordularının peşindeyiz,  bütün insanlıkla tümünü sarmış bulunmaktayız.. Serhatlılar, Ardahanlılar var oldukça kimse sadece bölgemizle değil dünyamızla oynaymayacaktır..

 

CEVDET ŞENTÜRK CENAZE VİDEO

 

 

CEVDET ŞENTÜRK CENAZE FOTO GALERİ..

 

 

DADA LAKAPLI CEVDET ŞENTÜRK İÇİMİZDEKİ

EN BÜYÜK DEVRMCİLERDEN BİRİYDİ..

 

90’lı yıllar, Rahmetli Asker Demirbaş (Dengbej Eçe) TBMM’de TC rejminin inkârcı-ırkçı kafasını kırmak için Kurdi bir uzun hava patlatırken, zamanın mevcut Ardahan vekilleri kaçarak TBMM’yi terk ediyorlardı.  İnsanlar sokaklarda gezerken Kurd olduklarını  Diyarbakırlı, Karslı .. olduklarını gizliyorlardı..

İşte bu yıllarda Ardahanlı başkomiser  Cevdet  Şentürk nasıl bir devrimci olduğunu ülkemize ve dünyaya gösteriyordu..

 

Bostancı gösteri Merkezi Ardahan 92’de il olduktan sonra şu anda Ahmet Demirbaşın başkanı olduğu,  Ardahan’ın ilk kurulan İl Derneği  Bostancı gösteri merkezinde on binlerce hemşerimizi birbiriyle buluşturuyordu..

Deniz Baykaldan tutun TC nin en büyük siyasi aktörleri bu etkinlikte..

Ve rahmetli Şentürk, demokrasinin bedelsiz bir şey olmadığını en iyi bilen gerçek bir lider de olduğu için..  Dengbej sanatçımız Memet Kılıça Talimat veriyor, iki Kurdi klam (turkü) patlatıyorsun yer yerinden oynamalı..

 

Ve kılıç o gür sesi ile onbinleri Kurdi Uzun hava ile ayağa kaldırırken.. Bostancı gösteri merkezi tezahurat ve alkışlardan adeta yıkılıyordu..

Tabi diktatör sistemin bekçisi-polisi anında baskına geliyorlar.. Kılıçı alacaklar,, Dada önlerine geçiyor, emekli komiser olduğunu hanımı Ayfet  hanımın Diyarbakırlı olduğunu , sanatçının da kayınçosu olduğunu, hanımı Ayfet hanımı gösterek götüreceksiniz bunu götürün çünkü bu çocuğa (Memet Kılıça) Kurdi soyleyeceksin diye zorladı. .

Tabi polisler bu ülkenin gerçek evladı bir başkomiseri karşılarında görünce herhangi bir işlem yapmadan saygılarını sunup geri dönüyorlardı..

 

Günümüzde başkan-başkandan geçilmezken toplumun gerçek başkanlarının kimler olduğunu görme ve anlama babında bu örneği verdik.  Ruhu şad olsun.. 

 

 

ALPER AKÇAM’IN MERHUM CEVDET ŞENTÜRK'LE İLGİLİ YAZDIĞI YAZI İLE BİTİRİYORUZ.. 

 

Köylümüz, akrabamız, Dursun Akçam’ın vefalı öğrencisi, Ardahan doğasının mücadele insanı, Emekli Başkomiser, sevgili Cevdet Ağabeyim sonsuzluğa göçmüş…

 

Koca bir parça koptu hayatımızdan. Benim için gerçekten de çok büyük bir parçaydı…

 

Hem yaşamımda, hem imgelem dünyamda önemli bir yeri vardı. Edebiyat dünyasına geçerken “Bir Palto Öyküsü”nde o da yanımda olmuştu; ilk öykülerimden birinin güvenilir, koruyucu kahramanıydı.

 

12 Eylül öncesi olaylarda canım burnumda, her an vurulma, saldırıya uğrama riski altında yaşarken silah bulmuştu bana…

 

Hiç kullanma gereği olmadı ama, o karanlık günlerin bir kısmında onunla ve onun sağladığı silahla kendimi daha güvende hissetmiştim. 12 Eylül sonrasında da haberleştik, dayanışma içinde olduk.

 

Nereye gidersem gideyim, nasıl yaşıyor olursam olayım, o hep yanımda, yanı başımdaydı sanki…

 

2000 yılında, yöre doğasını ve ormanlarını korumak amacıyla Süzgeç Gazetesi’nde yazdığım yazılarımdan dolayı Ardahan’da arkamdan fırtınalar koparılırken, Ardahan otlaklarını kiralattıran, dışarıdan gelen çobanlara ormanları doğrattıran Hamşioğlu Beyleri’nin temsilcisi karşımda yıllarca hapis davasıyla dava açtırırken, zamanın jandarma alay komutanı “Seni alnından vururum” diye bana tehdit telefonları yağdırırken, jandarma beni bulamayınca köydeki evimizi basıp, anemi babamı, Perihan ve Dursun Akçam’ı alıp götürmeye kalkarken, Cevdet Şentürk geçmişti önlerine… Yöre derneklerinden birilerini de yanına alıp yasa ve adalet yolunu şaşırmış jandarma komutanıyla, ilgili ve yetkili kişilerle de o konuşmuştu…

 

Dursun Akçam’ın hastalığında ve vefatından sonra da ne kadar vefalı bir insan olduğunu hep hissettirdi. Dursun Akçam Ormanı düşüncesi ona aittir. Açılışa da İstanbul’dan doldurduğu bir otobüs dolusu yakınımızla birlikte katıldı…

 

Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri’nin, İstanbul’da yapılan etkinliklerinin en ateşli, en dirençli katılımcısı oldu…

 

Kartal’daki Hasan Âli Yücel Kültür Merkezi’ne asılı Dursun Akçam fotoğrafı da onun eseridir.

Ömrünün son yıllarını, suları Çoruh’a aktarılmak istenen Kura Nehri’nin kurtuluşu, Ardahan doğasının yağmalanmasının önlenmesi için çabalayarak geçirdi…

 

Zaman zaman yalnız kaldı… Arkasından ileri geri konuşanlar, onu yıpratmaya çalışanlar oldu. Yılmadı, usanmadı…

 

Onun çabasıyla gerçekleştirilen İstanbul’daki Kura etkinliği tam bir halk gösterisine, Ardahanlının topluca ayağa kalkışına dönüşmüştü. Onun önerisiyle konuşmacı olmuştum ve benim yaptığım ateşli konuşma en ışıltılı yanıtını onun gözlerinde bulmuştu; en çok onun yüreği vurmuştu…

 

Dursun Akçam Kültür Sanat Günleri’nde de başka yerlerde de canla başla sesini duyurmaya çalıştı. Birkaç ay önce İstanbul Maltepe’de yapılan Kars Ardahan Iğdır tanıtım günlerinde de yan yana konuşmacı olarak söz aldık; Kura için sesimizi yükselttik…

 

Geçen yıl yitirdiği dağ gibi oğul Fırat, açtığı Kura davasında çıkan karşıt yargı kararı ona büyük darbeler indirdi…

 

Yine de son gününe kadar yaşam doluydu, mücadele insanıydı… Adı bana hap güven verdi, adı bana mücadeleci bir yaşam sevgisinin en güzel örneklerinden biriydi…

 

Haberi alınca çok üzüldüm. Hayatımdan çok büyük bir parça kopmuştu. Haber gelmeden yarım saat kadar önce de Ardahan’da bir akşam beni ağırlamaya çalışan yeğenlerim Dr. Ulaş Şentürk ve Caner Bilgin ile onu konuşmuştuk…

 

Biz kendisini yaşıyor olarak bilirken son kez andırmış meğer bize…

 

Bugün Ankara’ya döneceğim. Ardahan’da geçirdiğim üç gün gerçekten de çok yorucuydu. Onun yarın İstanbul Kartal, Soğanlık Merkez Camii’nden yapılacak son uğurlama törenine yetişebilme gücünü kendimde bulabilecek miyim, bilmiyorum…

 

Bildiğim tek şey, onu hep derin bir minnet ve sevgi duygusuyla anacağımdır, yüreğimden kopan bir parça olarak onu hep anımsayacağımdır. Yıldızın hep üstümüzde dursun Cevdet Ağabeyim; yattığın toprak incitmesin seni…

 

Kura seninle aksın özgürce, Ardahan ormanları senin adını anarak uğuldasın…

 

CEVDET ŞENTÜRK KİMDİR.. 

 

1943 yılında Ardahan, Ölçek köyünde doğdu.  1967 yılında Kayseri polis okulunu bitirdi.  Aynı yıl Sivas’ın Zara’da ilçesinde 1970 kadar görev yaptıktan sonra 1989-1990 yılında Başkomiser olarak emekli oldu.  1967 yılında polis memuru olarak mesleğe adım atan Şentürk,  1980 yılında komiser muavini ardından sırasıyla komiser, başkomiser rütbelerini aldı. 1989 yılında emekli oldu. Cumhuriyet Halk Partisinde siyaset yaptı.  İstanbul, Kartal'da ikamet eden Şentürk,  emekli öğretmen  eşi  Ayfer hanım ile birlikte ilimizi bölgemizi ilgilendiren sosyal faaliyetlere katılım gösteren, sivil toplum STK alanına en duyarlı önder ve örnek  hemşerilerimizden biriydi.. 

 

Emekli olur olmaz 90’lı yıllarda Ardahan Bal Festivalini başlatan, Ensar Öğüt, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin başta olmak üzere Ardahan’a birçok siyasetçi kazandıran Merkezi kartal’da bulunan Ardahan’ın ilk il derneğinin kurulması için harekete geçti. Dönem-dönem derneğin başkanlığını yaptı. Yönetimler kendisine Derneğin Onursal Başkanı unvanını verdiler.

 

2017-18 yılları arasında Ardahan Akarsu ve Göllerini Koruma Derneğini kurdu.  Kura Nehrinin suyunun tersine çevrilerek Karadeniz’e Çoruh Nehrine akıtılmaya çalışılması projesine karşı  “Erzurum 1. İdare Mahkemesinde dava açtı. Kura sorununu, Ardahan’ın doğasıyla suyu, havasıyla oynanması sorununu Gürcistan vb. ülkeleri de dahil ederek yerel, ulusal ve uluslar arası alanlara taşıdı.

 

Ardahan Akarsu ve Göllerini Koruma Derneği Başkanı Emekli Başkomiser Cevdet Şentürk, Tüm Polis Emeklileri Platformları Polem Ses Medya Grubu Onursal Başkanlığı görevini de yürütmekteydi. 

 

Geçen yıl  genç yaşta 44 yaşında  vefat  eden oğlu Fırat Şentürkle birlikte 5  erkek, 2 kız 7 çocuk babasıydı. Çocuklarının hepside yüksek öğrenim mezunuydu. Bir başka ifade ile sivil toplum alanındaki rehber ve önder kişiliğinin yanı sıra bir aile reisi olarak ta  örnek bir insandı..

ETİKETLER : ARDAHANIN YILMAZ SAVAŞÇISINI KAYBETTİK CEVDET ŞENTÜRK’Ü ONBİNLER BİRLİKTE UĞURLADI..
Diğer STK-Dernekler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA