ESENYURT KENT KONSEYİ, TÜRKİYENİN EN BÜYÜK KENT KONSEYİ..
Tuncer Dağ’ın başkanı olduğu Esenyurt Kent Konseyi, Türkiye Kent Koseyleri arasında 1. Sırada..
Hemşerimiz Tuncer Dağ, Sivil Toplum-STK alanında profesyonelliği ve başarıları ile öne çıkan bir isim. Dernekçilik alanındaki uzmanlığı ile de gerek yazdığı kitaplarla gerekse STK lara sunduğu danışmanlık müşavirlik vb. hizmetlerle de sadece bölgemize değil ülke geneline yol gösteren bir sima..
900 çalışanı ile Esenyurt kent konseyine Türkiye geneli çalışan grubu ve insan gücü sırasında 1.sırada. Ki bu çalışanların (600’ü erkek 300’ü bayan ) 43 mahallede her mahallede 10 kişi mahalle temsilcileri 430 mahalle temsilcisi, 50 nin üzerinde mimar mühendisi kadrosu..
Esenyurt adeta BM gibi bir şehir. Mülteci ve göçmenlerle ilgili çalışma grubunda 19 ülkenin temsilcisi olduğu gibi.. Mahalle Meclisleri gibi, Mimar mühendis grubu, Hakim-Savcı Avukatlardan oluşan Hukukuçu gurubu, Esenyurt derneklerinin içinde yer aldığı STK’lar, Sendika temsilcilerininde bulunduğu Emek Grubu gibi 26 çalışma grubu ile ülkemizin en büyük kent konseyi..
KONSEYİN TÜM DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ..
Kent Konseyi, Birleşmiş Milletler RİO Yeryüzü Zirvesinde 1992 yılında kabul edilen ve 21 inci yüzyılın gündemini belirleyen Gündem 21 başlıklı eylem planının 28 inci bölümü uyarınca, yerel yönetimlerin öncülüğünde, sivil toplumun ve diğer ortakların, uygulanan Türkiye Yerel gündem 21 programı çerçevesinde yürürlüğe konulan yönetim tarzı sonucu oluşan bir oluşumdur.
Kent Konseyi;
“ Merkezi yönetiminin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşerilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetilim mekanizmaları”dır.
(Kent Konseyi Yönetmeliği 4/b mad.)
Kent konseyinin içinde bulundurduğu alanlar;
Merkezi yönetim
Kamu Kurumları meslek kuruluşları
Yerel yönetim
Sivil toplum kuruluşları
Kent konseyinin amacı, “kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetilim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışmaktır. ”
Kent konseyinin oluşumuna yardım ve destek sağlayan tüzel kişi kentin belediyesidir. Belediyeler kent konseylerine, bütçelerine ödenek ayırmak suretiyle aynı ve nakdı yardım yapar ve destek sağlar.