ŞEYHİN CENAZESİ İÇİN ONBİNLER KURDİSTAN’A AKIN ETDİ..

Kesnezani Tarikatına bağlı onbinlerce Mürit ABD’de hayatını kaybeden Şeyh Muhammed Kesnezani (82) cenazesine katılmak için Kurdistana akın ettiler. Ulus devlet faşizminin sınırlarını çiğneyip sahiplerine yedirdiler..
Bu haber 2020-07-09 22:42:33 eklenmiş ve 896 kez görüntülenmiştir.

 

ŞEYHİN CENAZESİ İÇİN ONBİNLER KURDİSTAN’A AKIN ETDİ..

 

Kesnezani Tarikatına bağlı onbinlerce Mürit ABD’de hayatını kaybeden Şeyh Muhammed Kesnezani (82)  cenazesine katılmak için Kurdistana akın ettiler. Ulus devlet faşizminin çizdiği sınırları çiğneyip sahiplerine yedirdiler. İran Askerleri silahlı saldırı yaparken Kurdistan yönetimi ise yardımcı oldu..

 

BÜTÜN YERYÜZÜ ALLAHIN MÜLKÜDÜR, YERYÜZÜNÜN TÜMÜ ALLAHIN MESCİDİDİR, SINIRLAR KAFİRLER İÇİNDİR..

 

Kurdistanın Süleymaniye Kentinde toprağa verilecek Şeyhin cenazesine katılımı engellemek için Irak, İran ve Kurdistan yönetiminin tüm engellemelerine kılıç-kalkan  çeken Kadiri Tarikatı üyeleri, Dünya Allahın mülküdür-mescididir, sınırlar kafirler içindir.. diyerek  faşist ulus devletin sınırlarını çiğneyip Süleymaniyeye aktılar..

 

KÜRT DÜŞİMANI KATİL KRALİÇE BİR KÜRT KÖYÜNÜ HARİTADAN SİLMİŞTİ..

 

Yüzyıllardır Kurdistanın en önemli gücü olan Kadiri Tarikatının  en önemli özelliklerinden biri hiçbir küfür rejmini ve bu rejimlerin müslümanlar arasında çizdikleri sınırları tanımamaları,  20 yüzyılın başında ingiliz emperyalizmi soykırımcı-sergerde kraliçenin kürtlere dayattığı ulus devleti, ulus devlet faşizmini kabul  etmemeleri ve ingiliz emperyalizmine karşı verdikleri savaş destansı mahiyette.

 

Şeyh Abdulkadir hutbe ve vaazlarında halkı İngiliz işgaline karşı direnmeye davet etmiştir. Bunun üzerine işgalci İngiliz askerleri, Şeyh’in ikamet ettiği köye saldırıp halkı katletmiş, daha sonra kurdurdukları tc, ırak, syria, isrel, iran.. gibi uyduruk ırk devletlerinin Kürdistanı ulus devlet faşizmi ile, darbelerle, terör lejyonları ile parça-parça yaptıkları gibi günümüze kadar süren parçalanmanın, kurdistanı yakıp-yıkmanın da temellerini siyonist ingiliz sergerdeleri döşemişlerdi.. Sadamlar, atotırklar, shte kurtarıucılarla yüzyıldır halklara soykırımı dayatan İnsanlık düşmanı bu faşist rejimlerin hala en büyük politikları çizdikleri sahte suni ırk-dil-din-mezhep sınırları ile halkları çatıştırma, bu faşişst ırkçı politiklarla vatandaşı imha etme, düşürme.. Ama dünya uyandı. Bu faşist-siyonist-ırkçı-işgalci-soykırımcı vahşi kapitalist sistemi sahiplerine yedirmeye başladı. Bu yüzyıl içinde ulus devlet faşizmi gezegenimizi terkedecek..

 

TARİKAT, KATİL-SOYKIRIMCI KAFİR SADDAMI  DA TARİHTEN SİLDİ.. 

 

ABD uyduruk ırak devletine operasyon yapsada-yapmasada tarikat müslüman katili, halk düşmanı diktatör katil saddamın altını boşaltmıştı. Irak halkı tarikatın öncülüğünde ırk-dil-din sınırlarının olmadığı büyük bir demokrasiye geçiş yapıyordu. ABD bu yönlü güçlü bir İslam devleti, ırk-dil-din sınırlarının olmadığı ciddi bir demokrasinin doğmaması için 90‘larda şeyhi ikna ederek kendisi operasyon yapmıştı.. Tarikatın en önemli özelliği Kurd, Arap, Tırk, Fars bütün Müslümanların yüzyıllardır ırk-dil-mezhep üstü Müslümanların altında birleştikleri bir çatı olması, hergeçen gün üyelerinin TR, İran, Irak, Syria'da, Filistinden Afganistana  üyelerinin ışık hızıyla çoğalması..

 

Basından..

Erbil (Rûdaw) – ABD’de hayatını kaybeden Şeyh Muhammed Kesnezani (82) için yarın Süleymaniye’de düzenlenecek olan cenaze törenine katılmak isteyen binlerce mürit, Rojhılat’tan gelerek Kürdistan Bölgesi’ndeki Başmak Sınır Kapısı’nı geçmek istedi. Kapıdaki emniyet birimlerinin müdahalesine rağmen yüzlerce kişi kılıç ve hançerlerle sınırı geçti.

4 Temmuz’da ABD’de hayatını kaybeden 82 yaşındaki Kadiri Tarikati lideri Şeyh Muhammed Kesnezani’nin cenazesinin yarın Süleymaniye’ye getirilerek toprağa verileceğini öğrenen binlerce murid ve seveni, Rojhılat’tan Kürdistan Bölgesi’ne geçmek istedi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle kapalı olan Başmak Sınır Kapısı’na gelen mürdiler, kılıç, hançer ve tarım aletleri ile kendilerine izin vermeyen yetkililere karşı koydu.

Rûdaw’a konuşan Başmak Sınır Kapısı Müdürü Meriwan Şeyh Kemal, “Şeyh Muhammed Kesnezani’nin yüzlerce dervişi kılıç, bıçak ve hançerlerle Başmak Sınır Kapısı asayiş noktasına saldırdı” dedi.

Meriwan Şeyh Kemal, sınırı geçmek isteyenlerin üzerinde pasaport veya herhangi bir belge bulunmadığını belirterek, “Koronavirüs tedbirleri kapsamında Rojhılat ve Kürdistan Bölgesi arasındaki sınır kapıları kapalı. İranlı yetkililerin dervişlere sınıra gelmeleri için izin vermemeliydi” dedi.

Şeyh Kemal, sınırdaki Asayiş güçlerinin kapıyı zorlayan kitleyi engellemekte zorlandığını söyledi.

Tekbirlerle sınırı geçtiler

Sınır kapısına dayanan yüzlerce derviş ve mürid, güvenlik güçlerinin tüm çabalarına rağma sınır kapısını geçerek Süleymaniye’ye doğru harekete geçti.

Müridlerin üzerinde kılıç, hançerin yanı sıra kazma ve kürek de taşıdıkları görüldü.

Rûdaw’a konuşan müridlerden biri, Kadiri şeyhi Şeyh Nehro’nun talimatı üzerine yola çıktıklarını belirterek, “Sınır bizim için geçesizdir. Şeyh Muhammed’in naaşine son hizmetimizi yerine getirmeden dönmeyeceğiz” dedi.

Merivan’dan yola çıktığını belirten başka bir mürid ise 3 gün Şeym Muhammed Kesnezani’nin cenazesine hizmet edeceklerini belirterek, “Görevimizi yerine getirmemize hiçbirşey engel olamayacak. Biz bir tebliğ aldık. Ne düşmanımız İran ne de korona virüsü bu tebliği yerine getirmemize engel olamaz” diye konuştu.

Rûdaw’a ulaşan görüntülerde Başmak Sınır Kapısı’nda yoğun silah ve davul sesleri duyulduğu görüldü.  Tekbir ve ilahilerle sınırı geçmek isteyen mürdilere İran askerlerinin de ateş açtığı öğrenildi.

Mürdiler sınırı geçti

Şeyh’in cenazesi yarın toprağa verilecek

ABD’de hayatını kaybeden Kadiri Şeyhi Şeyh Muhammed Kesnezani’nin cenezasinin yarın Süleymaniye’ye getirileceği öğrenildi.

Rûdaw’a konuşan Şeyh Saman Marif Berzenci, Şeyh Kesnezani’nin cenazesinin yarın saat 13:30’da Süleymaniye’ye ulaşacağını ve burada kensisi için cenaze töreni düzenleneceğini söyledi.

Berzenci, “Şeyh’in Rojhılat, İran, Irak’ın aşağı kesimleri ve Kürdistan’ın dört bir yanında yaşayan müridleri törene katılmak için Süleymaniye’ye gelmeye başladı. Biz şeyhimiz için resmi bir tören veya taziye çağrısında bulunmadık. Ancak sevenleri gelmekte ısrar ediyor” dedi.

Şeyhin mürdileri

Kubad Talabani sınır kapsının kapatılması talimatı verdi

Bu gelişmelerin ardından Başmak Sınır Kapısı Basın ve İlişkiler Müdürü Muhtar Hacı Ali, Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin kapının 24 saat boyunca kapatılması  yönünde talimat gönderdiğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Hacı Ali, “Şeyh Muhammed Kesnezani’nin müridleri için kapının 24 saat boyunca kapatılması talimatı aldık. Talimat sayın Kubad Talabani’den geldi” dedi.

Muhtar Hacı Ali, talimatın ticari geçişleri de kapsadığını ve bu nedenle kapıda ticaretin durduğunu da aktardı.

Kürdistan'ın diğer kentlerinden de harekete geçtiler

Duhok ve diğer kentlerden de müridler yola çıktı

Şeyh Muhammed Kesnezani’nin cenaze törenine katılmak için Duhok’tan yola çıakn çok sayıda kişi de Erbil’in girişindeki Kelek kontrol noktasında durduruldu.

Rûdaw muhabiri Hadi Selimi, bugün öğleden sonra Kelek kasabasındaki kontrol noktasında durudurulanlara İçişleri Bakanlığı’nın koronavirüs tedbirleri kapsamında aldığı karar nedeniyle geçiş izni verilmediğini aktardı.

Muhabirimiz burada bir süre bekleyen mürid ve Şeyh taraftarlarının zikir ettikten sonra geri döndüğünü söyledi.

Şeyh Muhammed Kesnezani'nin cenazesi için geldiler

Sağlık Bakanlığı: Bu geçişin sonuçları 2 hafta sonra ortaya çıkacak

Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı da Şeyh Muhammed Kesnezani’nin mürid ve taraftarlarının kontrolsüz bir şekilde geçişlerinin “facia” ile sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

Rûdaw’a konuşan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed Kadir, “Kadiri tarikatı üyesi binlerce kişinin pasaportsuz, kontrolsüz ve tedbirsiz bir biçimde Kürdistan Bölgesi’ne geçişi çok büyük bir risk barındırıyor” dedi.

Dr. Muhammed Kadir, “Bu durumun sonuçları 2 hafta sonra ortaya çıkar, Süleymaniye’de bir sağlık faciası yaşanmasından korkuyoruz” ifadelerini kullandı.

Rojhılat ve İran’dan gelenlere koronavirüs testi yapılması gerektiğini belirten Kadir, “Testlerin yanı sıra toplanmalarına da izin verilmemeli. Aralarında virüs kapmış olanlar olabilir” diye konuştu.

Binlerce kişi sınıra akın etti

6 mürid İran askerlerinin ateşi ile yaralandı

Öte yandan Rojhılat tarafından İran askerlerinin Şeyh Muhammed Kesnezani’nin taraftarlarına ateş ettiği bildirildi.

Başmak Sınır Kapısı Basın ve İlişkiler Müdürü Muhtar Hacı Ali, “İran Pasdarlarının açtığı ateş sonucu 6 mürid yaralandı. Müridlerden biri Kürdistan Bölgesi tarafına geçti. Burada gerekli ilk yardım ve müdahalenin ardından tekrar diğer tarafa gönderildi” dedi.

Kürdistan Bölgesi’ne geçen müridlerden Hasan Selimi, sınır bölgesinde İran askerlerinin açtığı ateş nedeniyle yaralanan iki kişiden birini Rojhılat’a, diğerini de daha sonra Süleymaniye’ye gönderdiklerini söyledi.

Kürdistan Bölgesi’ne geçtiklerinde asayiş güçlerinin kendilerine yardımcı olduğunu dile getiren Selimi, “Kürdistan Asayişine çok teşekkür ediyoruz. Bize yardımcı oldular” ifadesini kullandı.

İran askerleri mürdilere ateş açtı

Şeyh kesnezani kimdir?

Süleymaniye’nin Çamçamal ilçesinde yaşayan Kadiri şeyhleri soyundan gelen Şeyh Muhammed Kesnezani, aynı zamanda ismini aldığı Kürt aşireti üyelerindendir.

Dedesi Şeyh Abdulkerim Kesnezani 1800’lü yıllarda Süleymaniye’ye yerleşilip, tekke kurularak tebliğ ve davet çalışmaları yapılmaya başlanmış ve vefat edene kadar bütün Güney Kürdistan, Rojhılat ve Irak'ı kapsayacak şekilde tebliğ ve davet çalışmaları yapmıştır.

Şeyh Abdulkadir hutbe ve vaazlarında halkı İngiliz işgaline karşı direnmeye davet etmiştir. Bunun üzerine işgalci İngiliz askerleri, Şeyh’in ikamet ettiği köye saldırıp halkı katletmiştir.

Ailesiyle birlikte köyden göç eden Şeyh Abdulkadir Rojhılat’a sığınmış ve 1919 yılında vefat edene kadar burada yaşamıştır. Vefatından sonra cenazesi tekkesinin bulunduğu Kerbeçne köyüne getirilip defnedilmiştir.

Şeyh Abdulkadir’den sonra Şeyh Hüseyin tarikatın başına geçmiş, o da Birinci Dünya Savaşı’nda İngilizlere karşı mücadele etmiş, 1938 yılında vefat edene kadar tebliğ ve davet çalışmalarına devam etmiştir.

Şeyh Hüseyin’den sonra yerine günümüzdeki Şeyh’in babası olan Şeyh Abdulkerim tarikatın başına geçmiştir.

Şeyh Abdulkerim El Kesnezani vefat edene kadar özelde Kürdistan coğrafyası, genelde ise bütün Irak’ı kapsayacak şekilde tebliğ ve davet çalışmaları yapmıştır. O tarihlerde Irak’ı yöneten Baas rejimine karşı silahlı mücadele vermiştir. 1978’de Süleymaniye’de vefat etmiş ve yerine oğlu Şeyh Muhammed El Kesnezani geçmiştir.

Bugün tarikatın Bağdat’ta Dünya Tasavvuf ve Maneviyat Araştırmaları merkezi ve Şeyh Muhammed El Kesnezani isminde üniversitesi vardır.

Şeyh Muhammed Kürt olmakla birlikte Türkmen ve Araplar arasında da müritleri artmaya başlamıştır. Kürdistan Bölgesi’nin yanı sıra, Orta ve Güney Irak’ta her bölgede tarikata ait tekkeler vardır.

 

Süleymaniye
Müridler sınırı geçti
Dervişler

DOĞU MEDYA- KURDİSTAN..

ETİKETLER : Kesnezani Tarikatına bağlı onbinlerce Mürit ABD’de hayatını kaybeden Şeyh Muhammed Kesnezani (82) cenazesine katılmak için Kurdistana akın ettiler.
Diğer Kurdistan haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA