ABD’DEN NUSRETE BÜYÜK DEMOKRASİ DERSİ..
New York, Manhattan’da yer alan restoranındaki garsonları işten çıkaran Nusret Gökçe’ye, ABD Federal Mahkemesi, 250 bin dolar para cezası kesti. Karar tam bir demokrasi dersi niteliğinde..
Cezanın gerkçesi ise tam bir demokrasi dersi niteliğinde.. Amerikan vatandaşlarının, çalışanlarının, kanunlarla haklarının ne denli güvence altında olduğunu ispatı niteliğinde bir karar..
Manhattan Mahkemesi 19 Ekim 2019’da Manhattan Nusret’in duvarına asılan kararda,
Federal Yasa’nın çalışanlara sendikalaşma,
adlarına pazarlık için temsilci seçme,
haklarını koruma uğruna diğer çalışanlarla hareket etme
gibi haklarının olduğu hatırlatılatılarak 250 bin dolar para cezasına hükm etdi..
Mahkeme, Gökçe’nin, çalışanlara dağıtılması gereken bahşişlerden pay almasına itiraz eden Süleyman Kucur, Onur Uscula, Yunus Delimehmet ve Batuhan Yunkus’u haksız yere işten çıkardığına hükmetti.
Mahkeme, garsonların alacakları toplu tazminattan doğacak tüm vergileri de Nusret’in ödemesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, garsonların referans dosyalarına düştüğü “İşten çıkarıldı” ibarelerini de kaldırdı.
Manhattan Mahkemesinin yukarda aldığı karar gelişmiş toplumların neden her konuda ilerde olduklarını ortaya koymaktadır..
Peki Türkiyede ne oluyor. Dava parası ve nufuzu olanın lehine genelde sonuçlanır. Durumu zayıf vatandaş yada işçi yada mağdur nufuzlu yada kalın enseli vatandaşın istisnalar dışında mağdurun avukatından hakimine satın alır. Hukuk fgukuk kuşuna çevrilmiştir. Vatandaşın hukuka güveni çok düşüktür. Türkiye kanuni boşluklar, hırsızlık ve paraya meyilli avukat ve hakimler nedeniyle hukuk bakımından tam bir muz cumhuriyeti..