AREV MEB’İN ŞEHİRLER VE KOKULAR PROJESİNDE:

Milli eğitim bakanlığının türkiyenin 81 ilinde hayata geçireceği Şehirler ve Kokular projesinde Ardahan eğitim vakfı (Arev) da yer aldı.
Bu haber 2019-09-30 08:29:38 eklenmiş ve 644 kez görüntülenmiştir.

AREV MEB’İN ŞEHİRLER VE KOKULAR PROJESİNDE:

Milli eğitim bakanlığının  türkiyenin 81 ilinde hayata geçireceği Şehirler ve Kokular projesinde Ardahan eğitim vakfı (Arev) da yer aldı.

2017 yılından itibaren robotik kodlama ile Ardahan’a çağımızın önemli eğitim dalı olan kodlamayı taşıyarak bölge genelinde bir ilk e imza atan Arev bu alanda, Ardahan’lı öğrencilerin türkiye birincisi olmalarını sağladıkları gibi, Bu                   ğrencilerin  ülkemizi de Çin de yapılan robotik kodlama yarışmasında temsil etmesinide sağlamıştır.

Arev şimdide Meb’in ortaya koyduğu  ve  81 ilde icra edilecek olan Şehirler ve Kokular projesinde  Ardahan’lı öğrencilerle Ardahan’ı temsil edecek.

Ardahan'in kokusunu Türkiye ye hissettireceğiz.

 

Planlanan proje ile aynı anda Türkiye'nin 81 ilinde başlayacak olan 'Şehirler ve Kokular' projesine Ardahan Eğitim Vakfı (AREV) olarak Ardahan ilimizin projede yer almasını sağlayacağız. Ardahan'in kendine has güzelim kokusunu, yöresel tatlarını, lezzetlerini, coğrafi işaretli ürünlerini… Hem Antalya ilinde düzenlenecek sergi standında  tüm illerden gelecek katilimcilarla paylaşmayi  hedeflemekteyiz. Ardahan ilinden katılacak öğrenciler ve danışman öğretmenlere gerekli desteği AREV olarak sağlayacağız.  Antalya da açılacak sergiden sonra üç büyük şehirde yaşayan hemşerilerimizin de özlemlerini gidermeleri için özel sergi yerleri açacağız.

Proje Adı​​: Şehirler ve Kokular

Proje Tanımı​:Tarihsel süreç içinde Anadolu topraklarında bulunan medeniyetlerin kokuları, kokuları elde ediş şekilleri ve kullanım yerleri gibi birçok farklı bilginin varlığı, Hitit uygarlığından başlayan koku serüveni Osmanlı’da bulunan buhurculara oradan modern kentlerin kokularına kadar devam ediyor. Bu yolculuk sırasında her gün tükettiğimiz Türk kahvesinin kokusundan Osmanlı döneminde kullanılan Amber, Mür ve Misk kokularına kadar çok geniş bir yelpazede farklı kokuları deneyimlememiz mümkün. Tarihte bulunan güzel kokular kadar günümüz kent yaşantısının itici kokuları da Şehirler ve Kokular projemizi oluşturmamıza neden oldu

3- Projenin gerekçesi​: 81 ile ait kokulara ait farkındalık oluşturmak, bu noktadan hareketle 81 ilden öğrencileri ve öğretmenlerini bir araya getirerek kültür etkileşiminde bulunmalarına imkan sağlamak

4-Projenin Amacı​: Türkiye’nin 81  iline ait; endemik bitkilerini, o yöreye özgü geleneksel yöntemlerle üretilen taze ya da kurutulmuş  sebze ya da meyvelerini, yemişlerini , ilin bulunduğu şehre özel kokularını öğrencilere tanıtarak kokular aracılığı ile kültür etkileşiminde bulunmak.

5- Projenin Hedefleri​: Yaşadığınız şehrin kokusunu bilir misiniz? Küçük, büyük eski,yeni her şehrin kendine has bir kokusu vardır. İnsanların kokusuyla birbirine karışmış içinde yaşarken pek fark etmediğiniz kokulardır onlar. Ne zaman ki ayrıldınız, uzak bir şehre gittiniz hafızanızın sandığı açılır ve doğuştan beri solukladığınız aşina kokular burnunuzda tütmeye başlar. Her şehir farklı kokar. Bazısı o bölgede yetişen kendine has bitkilerden, bazıları yanından geçen bir nehirden yada kıyısı olduğu bir denizden veya sahip olduğu iklimden, bazıları da yüzyıllara tanıklık eden tarihinden alır kokusunu. İşte bizde her şehrin kendine has kokularını araştırarak bu kokuları öğrencilerle birlikte bulmayı ve 81 ilin kokularını tanıtmayı hedefledik.

6- Projenin Hedef Kitlesi: 81 ilden öğrenciler ve veliler.

 

 

 

 

7- Projenin İşleyişi​:

-Proje ortakları her ile ait endemik bitkileri, taze yada kurutulmuş meyve yada sebzeleri ya da o ile özgü kokuları öğrencileri ile birlikte araştıracaklar.

- Öğrenciler kendi şehrinin kokusunu projeyi yürüten ildeki danışman öğretmenlerinin yardımlarıyla araştırırken diğer şehirlerin kokularını da öğrenecek.

- Öğrendikleri kokularla ilgili sergi çalışmaları yapacaklar ve tanıtım faaliyetleri yapacaklar

- Öğrenciler ve danışman öğretmenleri Ekim ayında 81 ilin katılımıyla Alanya’da bir araya gelerek sergi standlarında şehirlerini ve kokularını tanıtacaklar ve farklı illerden arkadaşlarıyla bir araya gelecekler

8- Zaman​​: 09.06.2019

 15.11.2019

9- İşbirliği Yapılacak Kurum ve Kuruluşlar​:

Tüm illerde proje ortağı okulun bulunduğu ;

İl ve İlçe milli eğitim müdürlükleri,  İl ve İlçe belediyeleri, Okul Aile Birlikleri, Antalya Turizm İşletmecileri Derneği (ALTİD), Sponsor firmalar, Sivil Toplum Kuruluşları

10 - Kaynaklar​: İşbirliği yapılan kurum ve kuruluşların maddi, fiili ve bağış destekleri

11- Riskler​: Yöreye özgü bitkilerin ya da taze sebze yada meyvelerin ulaşım esnasın-da tahrip olması

 

PROJENİN YENİLİKÇİ VE ÖZGÜN YÖNLERİ

Öğrenciler proje sürecinde kendi illerine özgü kokuları araştırırken bölgenin kültürel geçmişine yönelik geleneksel yöntemleri de öğrenecekler ve yepyeni bilgilerle karşılaşacaklar. Bu sayede kültürel zenginliklerimizi daha erken yaşlarda fark edecekler

Alanya ilçesinde yapılacak sergileme aşamasında hayatlarında ilk kez kendi şehirleri dışında başka bir ilde vakit geçirecek olan öğrencilerimiz için eşsiz bir deneyim olacak.

Proje daha önce farklı projelerde birlikte görev  alan ancak henüz tanışma fırsatı bulamayan öğretmenleri de bir araya getirecek özgün bir proje olduğundan bu konu da  örnek teşkil edecektir.

ETİKETLER : AREV MEB’İN ŞEHİRLER VE KOKULAR PROJESİNDE:
Diğer STK-Dernekler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA