7 Bankaya Dövizde Hile İddiası ile Ceza Geliyor
AB Komisyonu, 7 bankaya döviz piyasalarında hile yaptıkları iddiası ile ceza kesmeye hazırlanıyor. AB'den yedi bankaya dövizde hile cezası bankalara yıllık global gelirlerinin yüzde 10'u kadar para cezası verebilir
Konuya yakın kaynakların verdikleri bilgiye göre AB Komisyonu, aralarında Barclays, Citigroup, JP Morgan ve HSBC'nin olduğu 7 bankaya döviz piyasasında ortaklaşa hareket ederek hile yaptıkları iddiası ile ceza kesmeye hazırlanıyor.
KARAR ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA DUYURULACAK
Yedi banka arasında RBS ve UBS'in yanı sıra bir Japon bankasının da yer aldığını öne süren kaynaklar AB Komisyonunun kararını önümüzdeki haftalarda duyuracağını vurguladılar. Barclays Citigroup, JP Morgan ve HSBC habere ilişkin yorum yapmadılar.
2,8 MİLYAR DOLAR CEZA KESİLMİŞTİ
Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan, RBS ve UBS, ABD'de açılan bir davada toplam 2,8 milyar dolar ceza ile karşı karşıya kalmışlardı.
Aralarında Barcalys, Citigroup, HSBC ve JPMorgan'ın da bulunduğu 7 bankaya döviz piyasasında hile yaptıkları gerekçesiyle Avrupa Birliği Komisyonu tarafından ceza yaptırımı uygulanacak.
Reuters'a konuşan kaynaklara göre Royal Bank of Scotland, UBS ve küçük bir Japon bankasına uygulanacak cezada suçlarını itiraf ettikleri için yüzde onluk bir indirim uygulanacak.
Döviz piyasasında yapılan yolsuzluğu altı yıldır takip eden AB yetkilisi, "Avrupa Birliği kurallarını ihlal ettikleri" gerekçesiyle bankalara yıllık global gelirlerinin yüzde 10'u kadar para cezası verebilir.
Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland and UBS2e geçen yıllarda ABD'deki davalardan toplam 2.8 milyar dolar para cezası verilmişti.
bankaların kendi aralarında yaptığı dövizi işlemleri piyasası vardır ki bu görünmez bir piyasadır ve buna döviz interbankı denir. Bu piyasa döviz kurlarının oluşmasında çok önemli rol oynar. Yüzyıldır ülkeleri ve coğrafyalrı soymak-düşürmek için en çok bu yöntemle ülkeler, firmalr vurulmaktadır.. Bu anlamda dünya devletleri bankalrın kendi arlarındaki tümişlemleri mercek altına almaya başladılar. Türkiye’de devlet olarak doviz kurlarıyla oynayan, kendisine operasyon yapan bankalara büyük cezalar kesecek bir döneme giriyor..
Bir ülkenin parasının değeri ise yaptığı üretim, yaptığı ihracata bağlıdır.. Başkalrının ürettiklerini kullanıyor sürekli ithal kaleminiz artıyorsa paranız değer kaybeder .. Yani vatandaş güçlü bir ekonomi sitiyorsa her alanda üretime yönelmeli. Dışa bağımlılığını ithalatrı altmalı, ihracaatını artırmalıdır..