İsrail'in uyguladığı ablukayı yarmak için Gazze Şeridi'ne giden aktivistleri taşıyan Marianne gemisi, İsrail donanmasının yaptığı operasyonla durduruldu. İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, operasyon "herhangi bir kayıp yaşanmadan" gerçekleştirildi.
ARALARINDA ESKİ CUMHURBAŞKANI DA VAR
Gemideki Tunus eski Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki'nin de aralarında bulunduğu 20 aktivist, İsrail'deki Aşdod Limanı'na götürülüyor. Haberde, Marianne gemisindekilerin İsrail askerlerine silahsız olduklarını bildirdikleri ve güç kullanarak direnmeyeceklerini söyledikleri kaydedildi.
GECE İRTİBAT KESİLMİŞTİ
Geminin koordinatlarının dakika dakika takip edildiği Ship to Gaza adlı internet sitesi, gece saatlerinde kendilerinin İsrail donanmasından olduğunu bildiren 3 askeri teknenin Marianne gemisine 500 metre kadar yaklaştığını, İsrail askeri gemileri ile olan temasınGazze'ye 105 deniz mili uzaklıkta gerçekleştiğini, 97 deniz mili uzaklıkta ise Marianne ile olan irtibatın kesildiğini duyurmuştu.
11 MAYIS'TA YOLA ÇIKMIŞLARDI
İsveç'in Göteborg şehrinden 11 Mayıs'ta ayrılan Marianne, aralarında Tunus'un eskiCumhurbaşkanı Marzuki ve Avrupalı parlamenterlerin de bulunduğu bildirilen aktivistleri taşıyan gemilerden biri.
Kendilerine 'Üçüncü Özgürlük Filosu' adını veren aktivistler, İsrail'in 2007'den beri Gazzetopraklarındaki Filistinlilere karşı sıkı biçimde sürdürdüğü ablukayı delmek ve dünya kamuoyunun dikkatini bu insanlık dramına çekmek istiyor.
MAVİ MARMARA
2010 yılının Mayıs ayında, İHH İnsani Yardım Vakfı'nın da aralarında bulunduğu 6 uluslararası sivil toplum örgütü, Gazze'ye insani yardım götürmek için bir yardım filosu oluşturmuştu. 37 farklı ülkeden gelen 750 aktivisti taşıyan filo, 6 bin tonluk insani yardımıGazze'ye ulaştırmayı hedefliyordu.
10 TÜRK YAŞAMINI YİTİRDİ
Ancak 31 Mayıs sabahı, Mavi Marmara gemisinin etrafı İsrail ordusuna ait 4 savaş firkateyni, 3 helikopter, 2 denizaltı ve 30 zodyak bot ile sarıldı. İsrail saldırısında 8'i Türk, biri Türk ve Amerikan vatandaşı 9 silahsız insani yardım aktivisti şehit edilirken, 56 kişi ise ağır yaralandı. Saldırıda ağır yaralanan Süleyman Uğur Söylemez ise Ankara'da tedavi gördüğü hastanede, saldırıdan 4 yıl sonra geçtiğimiz yıl 23 Mayıs 2014'te hayatını kaybetti.
Mavi Marmara gemisindeki tüm aktivistler kendi rızaları dışında alıkonulmalarına rağmen, İsrail'e izinsiz girmekten tutuklandı. Beer-Sheva Hapishanesi'ne götürülen tüm aktivistlerin birbirleri ile haberleşmelerine ve dışarıya telefon etmelerine dahi izin verilmedi. Yoğun diplomatik temaslar sonrasında aktivistler 2 gün sonra serbest bırakıldı.