Diyarbakır Emniyeti, Bombalı Miting İçin Ödül İstemiş
Böyle trajik-komediler ancak Türkiye'de yaşanır sözü bir daha gerçek oldu. Emniyetin teknik takibe aldığı işid canisi yakalanmadığı gibi, teknik takipte kaldırılıyor. Ve Diyarbakır'da 4 kişinin öldüğü HDP mitingindeki bombalı saldırıyı gerçekleştiriyor... 4 kişi ölmüş yüzlerce insan yaralanmıştır. Burada bir vahşet ve soykırım olayı yaşanmışken neyin başarısı, neyin ödülü isteniyor anlaşılmazken... Herhalde Emniyet daiş çetesinin Kürtlere başarılı saldırısı, Kürtlerin ölmesinden dolayı ödül istemektedir...
Diyarbakır'da 4 kişinin öldüğü HDP mitingindeki bombalı saldırının ardından Emniyet Müdürlüğü'nün mitingde görevli polisler için para ödülü talep ettiği ortaya çıktı.
Diyarbakır'da seçime saatler kala, 4 kişinin öldüğü yüzlerce kişinin de yaralandığı HDP mitingindeki bombalı saldırının ardından Emniyet Müdürlüğü'nün mitingde görevli polisler için para ödülü talep ettiği ortaya çıktı. Bomba İmha ve İnceleme Şubesi ekibi de listede. Para ödülüne gerekçe ise miting öncesi alınan tedbirler.
TALİMAT EN TEPEDEN
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 5 Haziran'da, genel seçime saatler kala, Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlediği mitinge yönelik bombalı saldırılar düzenlendi. Patlamalarda 4 kişi öldü, aralarında polislerin de bulunduğu 414 kişi de yaralandı. Buna rağmen Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, mitingde görev alan polislere taltif yani para ödülü verilmesi için talimat verdi.
11 Haziran'da İl Emniyet Müdür Yardımcısı Haluk Kundur imzasıyla tüm birimlere yazı gönderildi ve taltif verilmesi istenilen personelin isim listesi istendi. Üstelik Bomba İmha ve İnceleme Şubesi ile Terörle Mücadele Şubesi polisleri de bu listede yer aldı. Taltife gerekçe olarak ise, miting öncesi alınan tedbirler gösterildi.
SON KARAR EGM'NİN
Mitingde görev yapan 2 bin 360 polisle ilgili taltif dosyaları, patlamadan 7 gün sonra, 12 Haziran'da tamamlanarak Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. Taltif talebi Emniyet Genel Müdürlüğü Taltif Komisyonu'nda önümüzdeki günlerde değerlendirilecek.
Bombalı saldırı sonrası Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle eleştirilerin hedefi olmuştu. Miting alanının tamamen kontrol edilmeden HDP'lilerin girişine izin verildiği bu iddialar arasında yer alıyor. Saldırı sonrası İçişleri Bakanlığı iddiaları araştırmak üzere iki müfettiş görevlendirmişti.
İHMALLE SUÇLANMIŞTI
Bombalı saldırının faili olduğu ileri sürülen Orhan G., 7 Haziran'da gözaltına alınıp sevk edildiği mahkemece tutuklanmıştı. Orhan G.'nin IŞİD üyesi olduğu iddia edilirken, bazı gazetelerde şüphelinin polisin teknik takibinde olduğu ancak saldırının yapıldığı günün sabahında takibin sonlandırıldığı da ileri sürüldü.
EN FAZLA 24 MAAŞ
Yılda ortalama üç kez toplanan Emniyet Genel Müdürlüğü Taltif Komisyonu kararına istinaden yapılacak ödüllendirme miktarı, her toplantı için personel başına 24 maaş tutarını geçmiyor. Verilen her bir taltif tutarı, 48 TL ile 392 TL arasında değişiyor. Bir polis memuru en fazla 1152 TL taltif alabilirken, il emniyet müdürü ise en çok 9 bin 408 TL taltif alabiliyor.
TÜM SONDAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ...
HDP Bombacısına Olaydan 2 Gün Önce Polis Gitmiş, Tutanak Tutmuş
HDP bombacısı Orhan G. hakkında 3 Haziran sabahı Diyarbakır'da kaldığı otelde yoklama kaçağı olduğu gerekçesiyle tutanak tutulmuş, ancak başka işlem yapılmamış.
5 Haziran'daki HDP mitinginde patlayan bombaların faili Orhan G.'nin 3 Haziran sabahı Diyarbakır'da kaldığı otele gelen polis tarafından yoklama kaçağı olduğu gerekçesiyle tutanak tutulduğu ancak başka işlem yapılmadığı öne sürüldü. Müfettişler, Orhan G.'nin ailesinin 'kayıp' kaydıyla ilgili Diyarbakır Emniyeti'nin işlem yapmamasını inceliyor.
BOMBALI SALDIRIDAN 2 GÜN ÖNCE TUTANAK TUTULMUŞ
Hürriyet'in haberine göre, Diyarbakır'da 5 Haziran'daki HDP mitingine yönelik bombalı saldırıyı gerçekleştiren Orhan G.'nin (20), olaydan iki gün önce kaldığı otelde, "yoklama kaçağı" olduğu ve askere gitmediği gerekçesiyle polislerce hakkında tutanak tutulduktan sonra serbest bırakıldığı ortaya çıktı.
SALDIRIDAN 3 GÜN ÖNCE OTELE GİRİŞ YAPTI
Hürriyet'in ulaştığı bilgilere göre, Orhan G., 4 kişinin hayatını kaybettiği 414 kişinin de yaralandığı saldırıdan üç gün önce Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki bir otele akşam saatlerinde giriş yaptı.
ASKER KAÇAĞI OLDUĞU ANLAŞILDI
Kayıt işlemleri için nüfus cüzdanını kullanan Orhan G. 208 numaralı odaya yerleşti. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, otelde kalan müşteriler için rutin olarak yapılan GBT (Genel Bilgi Tarama) sorgulamasında, Orhan G. hakkında askerlik yoklamasından kaçtığı için kayıt açıldığını tespit etti.
EMNİYET TUTANAK DÜZENLENMESİNİ İSTEDİ
Bu bilgi üzerine Diyarbakır Emniyeti Asayiş Şube Müdür Yardımcısı Dursun Usta, Sur İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, Orhan G.'nin kaldığı otele gidilerek aranan şahıs hakkında gerekli tutanakların düzenlenmesini ve Aranan Şahıslar Büro Amirliği'ne bilgi verilmesini istedi. Yazıda Orhan G.'nin yoklama kaçağı olarak görülmesi dikkat çekti.
SABAH 05:00'DA POLİSLER OTEL ODASINA GİTTİ
Sur İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı resmi ekipler, 3 Haziran sabah saat 05.00 sıralarında otele gelerek 208 numaralı odada kalan Orhan G.'ye yoklama kaçağı olduğu için tutanak hazırlayacaklarını aktardı. Polislere direnmeyen Orhan G., askerlik yoklaması yaptırmak üzere en yakın şubeye gideceğini beyan ederek tutanağı imzaladı.
ARAMA KAYDI SİSTEMDEN DÜŞÜRÜLDÜ
Otelden ayrılan polisler daha sonra tutanağı Sur İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne teslim etti. Aranan Şahıslar Bürosu'na bilgi verilmesinin ardından Orhan G. hakkındaki "yoklama kaçağı" suçlamasıyla açılan arama kaydı sistemden düşürüldü.
2 MÜFETTİŞ DİYARBAKIR EMNİYETİ'NİN NEDEN İŞLEM YAPMADIĞINI ARAŞTIRIYOR
Bombalı saldırı sonrası İçişleri Bakanlığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında görevlendirilen iki müfettiş, Orhan G. hakkında ailesinin Adıyaman Emniyet Müdürlüğü'ne yaklaşık 7 ay önce yaptığı başvuru üzerine açılan "kayıp" kaydıyla ilgili Diyarbakır Emniyeti'nce hiçbir işlem yapılmamasını da araştırıyor.
KİHBİ kayıtlarında (Kaçakçılık İstihbarat Harekât ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı) ailesinin verdiği bilgiler doğrultusunda terör örgütü IŞİD'in saflarına katılmış olabileceği bilgileri yer alan Orhan G.'yi, Adıyaman Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin teknik takibe aldığı ileri sürülmüş, ancak bu iddiayı Adıyaman Valiliği yalanlamıştı.