Iğdır’da Kürt Dil Bayramı Etkinlikle Kutlandı

Iğdır’da Kongreya Jınen Azad (KJA) bileşenleri tarafından Kürt Dil Bayramı nedeniyle etkinlik düzenlendi
Bu haber 2015-05-15 20:35:39 eklenmiş ve 445 kez görüntülenmiştir.

Haber: Murat AKKUŞ-Iğdır

 

Iğdır’da Kongreya Jınen Azad (KJA) bileşenleri tarafından Kürt Dil Bayramı nedeniyle etkinlik düzenlendi.

 

Iğdır’da KJA bileşenleri tarafından Kürt Dil Bayramı nedeniyle Iğdır merkeze bağlı Medet Serhat Park’ında etkinlik düzenledi. Etkinliğe KJA bileşenlerinin yanı sıra HDP Iğdır Milletvekili adayları M.Emin Adıyaman, Kıznaz Türkeli’nin yanı sıra DBP-HDP Iğdır il eş başkanları, belediye eş başkanları, il genel meclis eş başkanları ve çok sayıda yurttaş katıldı. Etkinlik alanını DBP-HDP bayraklarının yanı sıra PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posteri asıldı. Alanda üzerinde “Jiyan bı Kurdî xweşe”,”Cezna zımanê kurdî p’iroz be”,”  Cıwan mezın dıbe zımanê xwedi derkeve” Pankartlarının yanı sıra “ Em perwerdeya bı zımanê xwe dixwazın”,” Zımanê me peşerojameye”,” bê zıman jiyan nabe”,” Jiyan bi Kurdî xweşe” dövizleri dikkat çekti.

 

‘Kürt halkı diliyle vardır’

Etkinlik demokrasi şehitleri için yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından konuşan M.Emin Adıyaman, Kürt halkının diliyle var olduğuna dikkat çekerek” Kürt halkı kendi ana dili için gençliğini verdi. Yaşamını yitirdi. Zindanlara düştü. Sırf kendi dilimizi rahatça kullanmak için. İşte bu yüzden Kürtçeyi unutursak Kürt halkı diye bir şey kalmaz. Bugün Kürt halkı diliyle vardır. Bu yüzden annelerimiz evlerinde ne olursa olsun çocuklarınıza öğretin. Demeyin çocuklar okula gidecek bu yüzden Türkçe öğretelim. Bu yanlış bir düşüncedir. Çocuk başta farklı bir dil öğrenirse Kürtçeyi daha sonra öğrenmesi zorlaşır” dedi.

 

Azeri aday kendi dilinden türkü okudu’

HDP Iğdır Milletvekili adayı Kıznaz Türkeli ise kendi dili olan Azerice türkü okuması etkinliğe damga vurdu. Türkeli, Kürt halkının anadili gibi kendi anadillerinin de asimilasyona uğradığını belirterek” Kürt halkının anadili asimilasyona uğratıldığı gibi gördüğünüz gibi ben de anadilim olan Azeri dilimi olduğu gibi kullanamıyorum. Bu bizlerin hatası değil, bizlerin anadilini baskı altında tutanlar utansın” dedi. Azeri aday daha sonra kitleye Azeri bir türkü seslendirdi. Azeri vekilin bu türküsüne karşın alana gelen kitle vekil adayına büyük coşkuyla karşılık verdi” dedi.

 

‘Annelerimizin her biri Kürdistan’ın ve kendi evinin öğretmenidir’

Etkinlikte son olarak konuşan KJA Daimi Meclis Üyesi Sozda Gökçe Annelerin her birinin Kürdistan’ın ve kendi evinin öğretmeni olduğuna vurgu yaparak” Annelerimizin her biri Kürdistan’ın ve kendi evinin öğretmenidir. Biz Kürdistan’ı dilimiz sayesinde öğrendik. Yıllarca ana dilimiz üzerinde Zulüm vardı. Bu zülüm karşısında baş kaldırdık. Bunun için binlerce şehidimiz, tutsağımız var. Binlerce gerillalarımız dağdadır. Sır bizlerin dilimizi daha rahat yaşamamız içindi. Bu gün Önder Apo ile birlikte başlayan ana dil bu mücadelesi onun dediği gibi kadınıyla genciyle devam edecektir” dedi.

Gökçe son olarak Kadınların mücadelesinin bu seçimde de devrim yapacağını belirterek” 7 Haziran’da yapılacak seçimde kadınlarımız her alanda olduğu gibi bu alanda da devrim yapacaktır. Vekillerimiz meclise gönderecektir.7 Haziran seçimleri kadın zaferiyle sonuçlanacaktır” dedi.

Etkinlik yerel sanatçıların verdiği konser eşliğinde son buldu.





ETİKETLER :
Diğer Serhat News haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA