"Mısır Konusunda Sessiz Kalınırsa, İnsanlığı Tabuta Koymalı"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "İnsanlık Mısır konusunda sessiz kalırsa, Mısır'ın da insanlığın da tabuta koyup gömmek lazım." dedi.
Bu haber 2013-08-14 14:59:02 eklenmiş ve 324 kez görüntülenmiştir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "İnsanlık Mısır konusunda sessiz kalırsa, Mısır'ın da insanlığın da tabuta koyup gömmek lazım." dedi.

Bakan Taner Yıldız, Ntv ve CNBC-E ortak yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İnsanlığın Mısır'da sınav verdiğini belirten Taner Yıldız, Adaviye Meydanı'nda Müslümanlara saldırıldığını, Mısır'daki insanların halini ortaya koymak için iletişim ortamının harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Petrol ve doğalgaz gibi kaynakların en hızlı etkilendiği noktanın siyasi istikrarsızlık olduğunu belirten Enerji Bakanı, "Petrol üretimi açısından değil ama petrol iletimi açısından siyasi istikrarsızlığın sonucunu görürüz. Libya olaylarında, oradaki 1 milyon varil petrol üretimi azaldığında, dünyadaki petrol fiyatlarının yüzde 10 etkilendiğini gördük. Bu bölgede oluşan siyasi istikrarsızlık, Türkiye olarak bizdeki akaryakıt fiyatlarını olumsuz yönde etkiliyor." diye konuştu. 21 elektrik dağıtım şirketinin, ilerleyen günlerde yapılacak devirlerle birlikte toplam 13 milyar dolarlık bir bedelle özel sektöre devredilmiş olacağını bildiren Bakan Taner Yıldız, özel sektörün dağıtım hizmetlerini devralmasında kaçak elektrik kullanım oranlarını düşüreceğine dikkat çekti. Yıldız, "Dicle ve Van bölgesini hariç tuttuğumuzda Türkiye'nin AB ortalamasından daha düşük bir kayıp kaçak oranı var. 2015'in sonuna kadar ümit ediyorum ki, bu 2 bölgede de ciddi performans sağlarız. Özel sektöre devredilen Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi, vatandaşa elektrik borcunuzun faizlerini almayacağım diyerek 650 milyon liradan vazgeçti. Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi'nin tarımsal sulama abonelerine indirim girişimini destekliyoruz, bu çağrıya vatandaşlarımız kulak vermeli." ifadelerini kullandı.

"İSRAİLLE SİYASİ ŞARTLAR OLUŞURSA ENERJİ İŞBİRLİĞİ PROJELERİNE AÇIĞIZ"

İsraille enerji işbirliği konusundaki soruları da cevaplayan Bakan Yıldız, bu tür projelerde siyasi fizibilitenin oluştuktan sonra ekonomik fizibilitenin oluşabileceğine işaret etti. Mavi Marmara olayından sonra İsrail'in ne yapacağını gözlemlediklerini vurgulayan Yıldız, "Siyasi şartlar yerine gelirse, bu tür projelere açığız. Yalnızca özel sektörün özel sektörle anlaşıyor olması yetmez. Bu işin özel sektör marifetiyle yapılıyor olması doğru, ancak bir kaynak ülkede bir avantaj sağlanabilecekse bundan vatandaşımızın kazançlı çıkması lazım. Hükümetler arasında resmi bir temas yok, ama özel sektörün temasta olduğunu ben de gözlemliyorum." dedi.

Trans Anadalolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP)'nin de ön yeterlilik için başvuran 9 yerli firmanın nakliye ve üretim gibi avantajları olduğuna dikkat çeken Yıldız, bin 800 km uzunluğunda ve 2 milyon tonluk boru hattı Türk firmalarınca yapılırsa ekonomik açıdan önemli olacağını söyledi. Türk firmaların boru üretip ihracatını yaptığını vurgulayan Yıldız, Türkiye'deki boruların ithal edilmesinin hiç yakışık almayacağını kaydetti. Yıldız, konuyla alakalı şu ifadelere yer verdi:

"İstihdam ve üretim açısından baktığımızda biz bu boruları üretebiliyorsak eğer, kendi topraklarımızdan geçecek boruları ithal etmemiz hiç yakışık almaz. Yerli boru üreticileriyle toplantı yaptık. Güzergah seçimi, 19 ilden geçişi ve kamulaştırmalar, ardından boru temini ve müteahhitlik hizmetlerinin ihalesi gibi süreçler önümüzdeki aylarda tamamlanır. 19 ilde bakkaldan alışveriş merkezine kadar bir hareketlilik olacak. 5-6 bin kişilik istihdamdan bahsediyoruz. 2018'e kadar bütün başlıkların tamamlanması lazım. TANAP'ı inşallah zamanında bitireceğiz."

"KUZEY IRAK PETROLLERİNİN TÜRKİYE'DEN GEÇMESİNE ALT YAPI OLARAK HAZIRIZ"

Bakan Taner Yıldız, konuşmasında Kuzey Irak Petrolleri'nin Türkiye'den geçmesine alt yapı olarak hazır olunduğunu vurguladı. Kuzey Irak'tan özel sektörün günlük 200 tankerden fazla petrol alımı yaptığına işaret eden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı, komşu ülkelerin yaptığı tasarruflara Türkiye'nin saygılı olduğunu belirterek petrol ve ürünlerinin Türkiye'den geçmesinin ekonomik olarak her zaman daha uygun olacağını kaydetti.

Türkiye'nin ticari olarak anlaşmaları merkezi Irak hükümetiyle, sözleşmeleri ise Kuzey Irak'la yaptıklarını anlatan Bakan Yıldız, "Sözleşmeleri yapmak kaydıyla biz Kuzey Irak'ta bulunuruz. İktidarıyla muhalefetiyle bunu desteklemek lazım. Irak gazının Türkiye'ye gelmesi için önce o gazın üretiliyor olması lazım. Irak'ta santral yapımı için Türk firmalar ihale alıyorlar. Orada özel sektörün yaptığı sözleşme gereği doğalgaz alımının önünü açıyoruz." diye ekledi.

ETİKETLER : "Mısır Konusunda Sessiz Kalınırsa İnsanlığı Tabuta Koymalı"
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA