Ardahan'da Domuz Gribi Paniği, Hoçwan'da Karantina ve Ardahan'da Gündem...

Batı kentlerin yaşanan grip vakaları sonucu son iki ay içinde 45 kişinin öldüğü haberleri ardından Ardahan'da Domuz Gribi paniği yaşanıyor..
Bu haber 2015-03-25 22:54:21 eklenmiş ve 591 kez görüntülenmiştir.

Ardahan'da Domuz Gribi Paniği!

 

Batı kentlerin yaşanan grip vakaları sonucu son iki ay içinde 45 kişinin öldüğü haberleri ardından Ardahan'da Domuz Gribi paniği yaşanıyor..

 

Türkiye'nin Gürcistan ve Ermenistan'a komşu vilayeti Ardahan'da Domuz Gribi görüldü.

 

Alınan bilgilere göre sabah saatlerinde yüksek ateş şikayeti ile Ardahan Devlet Hastanesine başvuran bir bayanın Domuz Gribine yakalandığını tespiti ardından Ardahan Devlet Hastanesi boşaltılarak karantina alındı.

 Ardahan'da Domuz Gribi Paniği!

Panik halinde hastaneyi boşaltan Ardahanlılar yaşanan durum karşısında şaşkınlıklarını gizleyemezlerken, hastanede bulunan hastaların ne olacağı, nereye gönderilecekleri ise bilinmiyor.

 

**At'tan sonra şimdi de İnekeler elekrik kubanı!..

 Elektrik-akımına-kapılan-at-telef-oldu

Öte yandan Ardahan merkeze bağlı Sulakyurt (Sarzep) köyünde kopan elektrik tellerine çarpan inekler telef oldu.

 

Alınan bilgilere göre yine sabah saatlerinde Yusuf Kömürcü'ye ait inekler sulanmaya götürlürken köy meydanına kopmuş olan enerji hatlarına bastıkları bir ineğin olay yerinde telf olduğu iki ineğinde yandıkları için kesildiği bilgisi alındı.

 

 

Bilindiği gibi geçtiğimiz günde Ardahan merkezde de bu oalaya benzer bir olay yaşanmış, bir at bastığı enerji dolu elektrik telleri dolaysıyla telef olmuştu.

 

HOÇVAN KARANTİNADA

 HOÇVAN KARANTİNADA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Mesut Şimşek, yaptığı açıklamada, merkeze bağlı Hoçuvanhasköy, Köprücük, Bahdeşen köyleri ile iki mahallede büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı tespit edildiğini belirtti.

 

Ardahan'da şap hastalığı dolayısıyla 3 köy ve 2 mahalle karantinaya alındı.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Mesut Şimşek,  yaptığı açıklamada, merkeze bağlı Hoçuvanhasköy, Köprücük, Bahdeşen köyleri ile iki mahallede büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı tespit edildiğini belirtti.

 

Veteriner hekimlerin yaptığı araştırma sonucu 13 işletmedeki büyükbaş hayvanlarda bu hastalığın görüldüğünü anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

 

 

 "Bu köylerimizde şap hastalığının tespit edilmesi üzerine toplanan il hayvan sağlık zabıtası komisyonu, şap karantinası uygulanmasına karar verdi. Karar doğrultusunda ikinci bir emre kadar şap karantinası uygulanacak. İl geneli ve ilçeler dahil tüm noktalarda giriş çıkışlar kontrollü olarak yapılıyor. Şu an önceliğimiz hastalığın ilerlemesini durdurmak daha sonra da hastalığı söndürmektir. Ekipler köylerde yoğun bir çalışma yapıyor. Hastalık söndürülene kadar çalışmalar mevcut köyler ve 10 kilometre mesafedeki komşu köylerde de devam edecek."

 

AK Parti’de Son Viraj...

AK Parti’de Son Viraj..

Son olarak cami derneklerinin oy kullanıp, kimlerin aday edileceğine karar vermeye çalışan iktidar partisi AK Parti’de nefesler tutuldu.

 

 

Önce parti üyelerinin ardından anketler sonra da 450’ye yakın oyun kullanıldığı cami derneklerinin oyları ile adaylarını belirlemeye çalışan AK Partinin mevcut milletvekillini kenara aldığı eski İl Başkanı Veteriner Hekim Yunus Baydar’ı, Av. Fatih Rüştü Yılmaz’ı, Hoçvanlı İşadamı Orhan Gökdemir’i, Ardahanlı Kaymakam Salih Altun’u, Çıldırlı İşadamı Hamza Bektemür’ü değerlendirmeye aldığı alınan bilgiler arasında olurken, Saffet Kaya’nın gerek AK Partinin gerek ise diğer partilerin gündeminde düştüğü dikkatlerden kaçmıyor.

 

ARDAHAN CHP, BİRBİRLERİNE DEMEDİK LAF BIRAKMADILAR...

 

CHP’de Yolaçan Dönemi mi Başlıyor..

 

74 Gün kalan Genel Seçimleri öncesi bir birleriyle yarışan Milletvekilleri aday adayları arka kapılarda bir birlerinin önünü kesmek için mücadele ederlerken, kamuoyunda bir araya gelip, birlikte fotoğraf çektirmeyi ihmal etmiyorlar.

 

Son olarak gençli kollarının organize ettiği gece de bir araya gelen CHP’nin Ardahan Milletvekili aday adayları zorunlu da olsa bir araya geldiler.

 

**Yeni İl Başkanı Fevzi Uygur..

 

7 Haziran Genel Seçimleri öncesi yoğun bir tempo ile yarışan CHP’li Milletvekili Aday Adayları bir araya gelip, fotoğraf verirlerken, diğer taraftan ‘Kim İl Başkanı Olsun?’ sorusuna cevap bulmaya çalıştılar.

Yoğun tartışmalar ardından Fevzi Uygur’un CHP’nin yeni İl Başkanı olmasına karar kılan CHP’liler Uygur’un listesini de oluşturup, CHP Genel Merkezine sundukları öğrenildi.

 

**Öğüt Aday Edilmeyebilir..

 

Öte yandan dün bazı ilerin milletvekili aday adaylarını açıklayan CHP’nin Öğüt’ü aday etmeyebileceği de ileri sürüldü.

 

 

CHP’de Yolaçan Dönemi mi Başlıyor.. Dün Kars’ın da içinde bulunduğu bir çok yerin milletekili aday adaylarını belirleyen CHP’nin Ardahan’da kimlari aday göstereceği büyük bir merkla beklenirken, CHP’den Aday Aday olanlar arasında tek bayan aday olan Ardahanlı Av Müzeyyen Çiftçi Yolaçan’ı adı öne çıkmaya başladığı görülüyor.

 

İKİSİ DE ÇİZİLDİ Mİ...?

 Gazetemizin Araştırması Sona Erdi

Kars’ta Zeki Naci Tarhan’ı liste birde gösterip adeta ayağına kurşun sıkan CHP’nin Ardahan’da kimi aday göstereceği büyük bir merakla beklenirken gazetemiz muhabirlerinin Ardahan il genelinde yaptığı araştırma da CHP’nin Ardahan’da Öğüt’süz, AK Partinin ise Atalay ile seçimi almaktan zorlanacağını tahlil etti.

 

7 Haziran’da yapılacak olan Genel Seçimler öncesi adaylarını belirlemeye çalışan partilerin başına gelen iki parti CHP ve AK Parti halen adaylarını belirlemezken, kent genelinde yapılan araştırma da mevcut milletvekilleri hakkında yapılan araştırmamız sona erdi.

 

 

Kuzeydoğuanadolu Gazetesi muhabirlerinden oluşan 8 kişilik bir kadronun Ardahan il genelinde yaptığı araştırma da CHP’nin Ensar Öğüt’le, AK Partinin ise Orhan Atalay ile seçimde bir hayli zorlanacağının tespit ederken, her iki partinin önümüzdeki günlerde vereceği karar Ardahan ve ilçelerinden büyük bir merakla beklendiği görüldü.

 

Ardahan Boşansa'da  Ardahanlı Boşanmıyor..

 Ardahanlı Boşanmıyor..

Yıllardır devam eden göç ile hergün biraz daha nüfusu azalan Ardahan’da evliliklerin bir hayat boyu devam ettiği ortaya çıktı.

 

Son nüfus sayımın da 2 bin kişinin daha göç ettiği ortaya çıkan Ardahan’da bir yıl için de sadece bir çiftin boşandığı açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'nin medeni durumunu gösteren bir harita çıkardı. Buna göre, bekar oranında Hakkari, evli oranında Nevşehir, boşanma oranında İzmir, eşi ölenlerin oranında ise Kastamonu başı çekiyor.

31 Aralık 2014 tarihli Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre Türkiye'de 15 yaş üstü 58 milyon 384 bin 240 kişi bulunuyor. Bunlardan 15 milyon 998 bin 24'ü hiç evlenmeyenlerden, 37 milyon 228 bin 272'si evlilerden, bir milyon 979 bin 260'ı boşananlardan ve 3 milyon 178 bin 684'ü ise eşi ölenlerden oluşuyor.

Türkiye'de boşananların oranı en yüksek il İzmir. İzmir yüzde 6 oranıyla ilk sırada. İzmir'i yüzde 5 oranlarıyla Antalya, Muğla ve Yalova takip etti. Boşanma oranında dikkat çeken şey, sahil illerinin ön sıralarda olması. Son sıralarda ise Doğu ve Güneydoğu illeri bulunuyor.

Türkiye'de bekar oranı en yüksek iller sıralamasında ilk 14 il Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden.

Boşanma oranının yüksek olduğu bazı iller de şu şekilde sıralanıyor: Ankara 4, İstanbul 4, Aydın 4, Mersin 4, Eskişehir 4, Denizli 4, Uşak 4, Balıkesir 4, Adana 4, Zonguldak 4, Tekirdağ 4, Kırklareli 3, Bursa 3, Çanakkale 3, Nevşehir 3.

Boşanmanın en düşük olduğu iller de şöyle: Ardahan 1, Erzurum 1, Bayburt 1, Diyarbakır 1, Kars 1, Şanlıurfa 1, Bingöl 1, Mardin 1, Batman 1, Siirt 1, Ağrı 0,5, Şırnak 0,5, Muş 0,5, Van 0,5, Bitlis 0,4, Hakkari 0,3 Türkiye'de eşi ölenlerin oranı en yüksek il Kastamonu. Kastamonu yüzde 9,4 oranıyla ilk sırada yer alıyor. Kastamonu'yu yüzde 9,2 oranıyla Sinop ve yüzde 8,6 oranıyla Giresun izliyor.

 

KAFKAS KARTALI KORKMAZ

 Rektör Ramazan Korkmaz

Baharın müjdesi olarak kabul edilen ‘Nevruz Bayramı’ Ardahan Üniversitesi’nde coşkuyla kutlandı. 23 mart 2015 pazartesi günü İBEF Korkut Ata Konferans Salonu’nda düzenlenen panel ile başlayan etkinlikler, ARÜ Halk Oyunları Topluluğu tarafından sergilenen gösteri ile devam etti. Konferans salonundaki programın tamamlanmasının ardından İBEF önünde nevruz ateşi yakıldı. Çalan hareketli müzikler eşliğinde öğrenciler doyasıya ‘Nevruz Bayramı’nı kutladı. Ayrıca Ardahan Üniversitesi Gençlik Eğitim Merkezi tarafından katılımcılara çeşitli ikramlar dağıtıldı.

 

İBEF önünde yakılan ateşin etrafında kafkas dansı oynayan öğrenciler sahneye Ardahan Üniversitesi Rektörü Ramazan Korkmaz'ı davet etti. Davete icabet eden Korkmaz çeşitli figürler sergileyerek Kafkas Dansı oynadı.

 

İzleyicileri bir hayli şaşırtan ve heyecanlandıran Korkmaz'ın dansı, Onun eğitim öğretiminin tamamını dışarıda geçirmesine ve yıllarca Ardahan'dan uzak kalmasına rağmen Ardahan/Kafkasya kültüründen kopmadığını hatırlattı.

 

ÇAMURSUZ VE ÇUKURSUZ BİR ARDAHAN İSTİYORUZ

 ÇAMURSUZ VE ÇUKURSUZ BİR ARDAHAN İSTİYORUZ

Baharın yüzünü göstermeye başladığı şu günler de kent merkezleri başta olmak üzere arka mahallere ve hayvan meydanı çamurdan geçilemiyor.

 

Cemrenin havaya çıkmak üzere şu günlerde Ardahan’da eriyen karlarla birlikte şehir merkezlerinde bulunan bozuk yollar çamurlu kar suları ile dolarken, kentin ekonomisinin döndüğü hayvan meydanı adeta bataklığa dönmüş durumda.

 

Bataklığa dönen Ardahan Hayvan Meydanına giren araçları traktörler zor çıkarıyor.

 

Ardahanlıların sanal ortam da açtıkları sayfalarda, Çamursuz ve Çukursuz Bir Ardahan İstiyoruz’ diyerek çağrı yaptığı Ardahan Belediyesinin eriyen karlarla birlikte gezilemez hale gelen kent içi yolları ve bataklığa dönen hayvan meydanına el atmaması tepkilere neden oluyor.

 

 

Öğüt Çamura Battı..

 Öğüt Çamura Battı..

Davutoğlu ve Eker'e Hayvan Pazarından Çağrı Yaptı ENSAR ÖĞÜT: "İNSANLARIN EKMEĞİNİ ELİNDEN ALMAYIN"

 

 CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt,  sadece Ardahan adına değil tüm ülke tarım ve hayvancılığı için gerek TBMM çatısı altında gerekse kamuoyunda mücadele veriyor.  Öğüt her fırsatta, tarım ve hayvancılık ile ilgili yasa teklifleri sunup öneriler getiriyor.

 

Geçtiğimiz günlüklerde çiftçi borçlarının beş yıl ertelenmesi ve faizlerin silinmesi ile ilgili verdiği kanun teklifinin ardından, Tarım ve hayvancılığa sahip çıkmadığı ve zarara uğrattığı için Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in görevinden düşürülmesi için partisi adına gensoru veren Ensar Öğüt, bu kez Ardahan hayvan pazarından mesajlar verdi.

HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNİ DİNLEDİ

Ardahan'da hayvan pazarını karış karış gezen ve buradaki hayvan yetiştiricilerinin sorunlarını dinleyen Ensar Öğüt, buradan Başbakan Davutoğlu ile Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e çağrılarda bulundu.

 

 

**GELİN GÖRÜN

Öncelikle Ardahan Hayvan pazarının bir an önce tamamlanması için destek isteyen Öğüt, tarıma ve hayvancılığa destek olunması içinde çağrıda bulundu. Öğüt, "gelip bu insanların nasıl yaşam mücadelesi verdiğini görün"dedi.

 

 

**DAVUTOĞLU VE EKER'E ÇAĞRI

Ardahan hayvan pazarında vatandaşların büyük ilgisi ile karşılanan ve kendilerine sahip çıktığı için teşekkür edilen Ensar Öğüt, "Burası Ardahan hayvan pazarı ve ben oradayım. Geçenlerde tarım ve hayvancılık Bakanımız sayın Eker'in düşürülmesi için gensoru verdim. Bana hem hükümet hem sayın bakan kızıyor. Ardahan'ı Türkiye'den saymıyorlar diyorum kızıyorlar bana. Burasını bir hayvan pazarı, içinize siniyor mu? Sayın başbakan ödenekleri çözün ve bir an evvel buranın yapılmasını sağlayın. Burada siz yada çocuklarınız yaşamak ister mi? Sayın başbakan ve Bakanlar İnsanlar işte bu koşullarda hayvancılık yapıp, alın teri ile yaşamını sürdürüyor. Siz buna bile müsaade etmiyorsunuz. ithal hayvan ve et ile bu insanları yok etmeye çalışıyorsunuz. Hayvancılığa ve tarıma gerçek anlamda destek verin.Gelin burada bir gün yaşayın bakalım..Borçların faizlerini silin dedik ona bile yanaşmadınız.. Gemilerden, lüks yatlardan almadığınız mazot ÖTV-KDV'yi bu insanlardan alıyorsunuz. Destek çağrımızı bir kez daha, hayvan üreticileri ile birlikte ve diz boyu çamurun içinden yineliyorum."diye konuştu.

 Kaynak : Kuzey Anadolu Gazetesi

ETİKETLER :
Diğer Serhat News haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA